1

Temat: Dwie umowy

Mam dość pilne pytanie. Prowadzimy przetarg na kredyt. Od jednego  z wykonawców wpłyneły pytania. Chce udzielić kredytu częściowo ze środków własnych a częściowo ze środjków europejskich (będzie wtedy tańszy kredyt).   Wymaga to dwóch umów. CZy możemy wyrazić zgodę na podpisanie dwóch umow w jednym postępowaniu  ?????????????

2

Odp: Dwie umowy

Oho, ciężka sprawa. Ja bym z taką wybierał się oficjalnie do prawnika.

Tutaj możemy nieficjalnie trochę poćwiczyć.
Jeśli logiczna suma postanowień obu umów nie wykraczałaby poza to co w tym zakresie zawiera SIWZ, to jestem dobrej myśli.

3

Pod warunkiem że prawnika ma jaja, (nasz jest b. asekuracyjny). Oczywiście istotne [postanowienia umowy musziałaby spełniać obie umowy, różnica między nimi na pewno ędzie polegać na różnych wysokościach marży/prowizji. Ale czy pod względem ustawy Pzp jest taka możliwość -jeden przetarg dwuie umowy ????????

4

magi napisał/a:

Ale czy pod względem ustawy Pzp jest taka możliwość -jeden przetarg dwuie umowy ????????

Tutaj sa dwie szkoly:
1. mozna
2. nie mozna

- przewaza pierwsza.

5

Jestem za 1 opcją. Szukałem na wyszukiwarce wyroków KIO w tym temacie ale nic nie znałazłem. Może ktoś ma lepszą wyszukiwarkę i jakiś wyroczek w takim temacie . Dzięki za odpow.

6

Ani wyszukiwarka, ani KIO mogą nie wystarczyć, każda sprawa jest indywidualna! Trzeba tu właśnie indywidualnej ingerencji prawników, a ponadto ograniczy to skutki odpowiedzialności kierownika zamawiającego oraz pracowników. Nie warto o tym zapominać.

Jeśli chodzi o prawników, to chyba każdy jest asekuracyjny.
Są  jednak na to sposoby. Na przykład jeden ze znanych mi szefów pewno postawiłby prawnikom ultimatum: ma być korzystnie dla zamawiającego, a wasza rola podpowiedzieć jak to zrobić.

7

Pod warunkiem ze prawnik zna dobrze pzp. Nasz akurat tego tematu nie czuje.

8

No, to może korzystacie jakiegoś programu komputerowego, może z macie dostęp do  wydawnictwa lub portalu specjalizujących się w zp.? Wiele takich wyraża gotowość wirtualnego wsparcia.
Ze zrozumiałych względów powstrzymuję się od wskazywania konkretnych namiarów.

Podana informacja, że różnica w umowach polega na zróżnicowaniu prowizji, nie wystarcza moim zdaniem do wyjaśnienia problemu.

9

magi napisał/a:

różnica między nimi na pewno ędzie polegać na różnych wysokościach marży/prowizji.

... i oczywiście na różnych kwotach kredytu???

10

Dzięki za zainteresowanie. Tak kwota kredytu będzie inna w umowach. Obie muszą spełniać nasze warunki ze siwz ale jakie będą różnice oczywiście nie wiem Co do wsparcia zewnętrznego mamy kontakt, ale nie kwapią się do wspólpracy.