1

Temat: szykuje się zmiana

Jestem ciekawa zdania forumowiczów nt. szykowanej noweli ustawy Pzp.

1. Co sądzicie o podwyższeniu progu - art. 4 pkt. 8 - do 14 000 euro?

2. Jakie jest Wasze stanowisko w zkaresie zawężenie środków ochrony prawnej przyslugujących wykonawcom - propozycja: odwołanie przysługuje dopiero, gdy wartość zamówienia jest = lub > niż progi unijne.

3. Prawdopodobnie będzie powołana Krajowa Izba Odwoławcza w miejsce obecnego arbitrażu.

4. Zmienią sie przepisy w zakresie wezwania do uzupełniania dokemntów (tylko tych, którzy na pewno nie będą odrzuceni na mocy art. 89.1.2)

proszę o wypowiedzi i zajęcie swoje stanowiska. Kto wie, może stac się ono malym głosem z wpływem na proces legislacyjny naszej mateczki ustawy. wink

2

Odp: szykuje się zmiana

1. Jestem za
2. Obojętne
3. Jestem za
4. Jestem za

3

Piotrek napisał/a:

1. Jestem za
2. Obojętne
3. Jestem za
4. Jestem za

Dziękuję za wyczerpujace stanowisko. Jeżeli chodzi o odpowiedź 4-tą to uważam, że nie może byc tak hop siup. smile)

Pozdrawiam

4

A nie wiem czy wiecie, że po tej zmianie szykuje sie kolejna?
Juz trwają prace nad kolejnym projektem, który m.in. ponownie podniesie progi ustawowe.
Ale najpierw poczekajmy na TĄ zmianę... smile

5

A skąd masz takie newsy?

6

16 stycznia na prezentacji nowego komentarza powiedział to sam Pan Prezes

7

Istny cyrk, zmiana za zmianą. A to przecież stabilność prawa .... szkoda gadać

8

Nie moge zrozumiec sens utworzenia KIO przy ciagle zmiejszajacej sie liczbie odwolan    Idac dalej jesli zostana podniesione progi dla odwolan to w miesiacu odbywac sie beda moze 4 arbitraze Po co wiec tworzyc i zatrudniac 50 prawnikow? Komu na tym zalezy dla kogo szykuje sie te nowe posadki i kto za to wszystko bedzie placił? Czy naprawde potrzebna jest taka kosztowna zmiana systemu odwolan przy ciagle spadajecej ich liczbie?

9

magdusia napisał/a:

Nie moge zrozumiec sens utworzenia KIO przy ciagle zmiejszajacej sie liczbie odwolan    Idac dalej jesli zostana podniesione progi dla odwolan to w miesiacu odbywac sie beda moze 4 arbitraze Po co wiec tworzyc i zatrudniac 50 prawnikow? Komu na tym zalezy dla kogo szykuje sie te nowe posadki i kto za to wszystko bedzie placił? Czy naprawde potrzebna jest taka kosztowna zmiana systemu odwolan przy ciagle spadajecej ich liczbie?

spadająca liczba odwołań spowodowana jest zmianą przepisów i ograniczeniem wynikającym z art. 4a.
Należy jednak pamiętać, że mamy obecnie ponad 300 arbitrów o wątpliwym przygotowaniu i znajomości wiedzy z zakresu prawa, a przede wszystkim ZP. Świadczy o tym poziom orzecznictwa oraz dualizmy w wyrokach np. w tej samej sprawie.
Linia orzecznicza musi więc zmierzać do jej ujednoilcania z wyjątkiem wystąpienia precedensów.
Kolejnym powodem dla którego powinna zostać powołana KIO jest rozwój inwestycji związany miedzy innymi z pozyskaniem środków unijnych. Nie wyobrażam sobie ich wydatkowania bez możliwości kontroli rzeczowej, wnikliwej i bezprzypadkowej. Przepisy ustawy już koncentrują zasady wynikające z środków ochrony prawnej, jeżeli do tego będą je rozpatrywać prawnicy i ewentualnie biegli, jestem za.

10

czy do dobrego rozpatrzenia odwolan wszystarczy prawnik teoretyk!!!! Wątpliwe trzeba miec jeszcze dosiawiadczenie i praktyke w zamówieniach Czy nie łatwiejby było doszkolić arbitrów i dać im wiecej czasu na zapoznanie sie ze sprawą Zwracam uwagę , że cześc obnecie orzekajacych jest arbitrów jest rowniez prawnikami. Wydaje mi sie mocno ze KIO to nowe cieple posadki dla prawnikow ze stolicy!!!!!!!!  a Wykonawcom wspolczuje bo beda mogli sie odwoływac dopiero powyzej progów unijnych

11

Zmiany.....życie pokaże czy są dobre.
Arbitrzy...znam jednego osobiście. Uchowaj nas Boże od takich arbitrów!

12

magdusia napisał/a:

czy do dobrego rozpatrzenia odwolan wszystarczy prawnik teoretyk!!!! Wątpliwe trzeba miec jeszcze dosiawiadczenie i praktyke w zamówieniach Czy nie łatwiejby było doszkolić arbitrów i dać im wiecej czasu na zapoznanie sie ze sprawą Zwracam uwagę , że cześc obnecie orzekajacych jest arbitrów jest rowniez prawnikami. Wydaje mi sie mocno ze KIO to nowe cieple posadki dla prawnikow ze stolicy!!!!!!!!  a Wykonawcom wspolczuje bo beda mogli sie odwoływac dopiero powyzej progów unijnych

Magdusiu, wszak ci wspomniani przez Ciebie fachowcy najprawdopodobniej znajdą miejsce w KIO, na pewno prawnicy. Nabór do KIO nie będzie taki prosty - CV + studia prawnicze i witamy w KIO!! Myslę, że tak sie to nie odbędzie. Przede wszystkim bedzie miejsce dla prawników arbitrów a dopiero w dalszej kolejności dla mniej doświadczonychn w PZP, ale biegłych w prawie.
Nie martw się na zapas. Czas pokaże co było słuszne.

13

4. Zmienią sie przepisy w zakresie wezwania do uzupełniania dokumentów (tylko tych, którzy na pewno nie będą odrzuceni na mocy art. 89.1.2)
---Odrzucenie na mocy art.89.1.2 w/g mnie polega na subiektywnej ocenie Zamawiającego to po pierwsze, (Zamawiający może się mylić i skąd ta pewność?)
----a po drugie nie jest to (postulat 4) moim zdaniem zgodne z zasadą o równym traktowaniu Wykonawców zawartej w art. 7 ust.1

14

Biorąc pod uwage, ze ostatnia nowela skoncentrowała rozstrzygniecie przetargu (odrzucenie, wykluczenie, wybór), proponowana zmiana jest niezgodna z tym założeniem.
Z drugiej strony, czesto nie ma sensu wzywac do uzupełnienia kogos, kto na pewno bedzie odrzucony.

15

Zgadzam się z drugim zdaniem ostatniego postu Piotra IX
"Z drugiej strony, czesto nie ma sensu wzywac do uzupełnienia kogos, kto na pewno bedzie odrzucony."
- ale pod warunkiem 100% pewności o odrzuceniu, że oferta Wakonawcy to tak zwany "bubel".

16

"3. Prawdopodobnie będzie powołana Krajowa Izba Odwoławcza w miejsce obecnego arbitrażu."
--- Wszystko fajnie tylko ważniejsza moim zdaniem jest jednakowa i jednoznaczna wykładnia.
--- Równocześnie zgadzam się z głosami, osób które uważają, że w składzie Zespołów/Składów KIO powinna być właściwa reprezentacja najlepszych fachowców z różnych dziedzin znających się na Zamówieniach Publicznych.

17

andrzej napisał/a:

Zgadzam się z drugim zdaniem ostatniego postu Piotra IX
"Z drugiej strony, czesto nie ma sensu wzywac do uzupełnienia kogos, kto na pewno bedzie odrzucony."
- ale pod warunkiem 100% pewności o odrzuceniu, że oferta Wakonawcy to tak zwany "bubel".

w praktyce nigdy takiej pewności nie ma.
Ograniczenie dla "nie wzywania do uzupełnienia dokumentów" w przypadku zaistnienia przesłanki 89.1.2 stanowi o naruszeniu generalnej zasady równego traktowania wykonawców w sposób zapewniający zasady uczciwej konkurencji, bo niby czemu nie miałoby mieć zastosowania do innej z przesłanek odrzucenia.
W pełni zgadzam się z Piotrkiem - po co kumulacja czynności w mysla art. 92. Wszak w przypadku uchwalenia tej zmiany będzie ona fikcją. I, tak bowiem wykonawca który uzna że czynnośc wykluczenia i odrzucenia jest bezprawna bedzie dochodził swoich praw w drodze środków protestacyjnych.

18

andrzej napisał/a:

"3. Prawdopodobnie będzie powołana Krajowa Izba Odwoławcza w miejsce obecnego arbitrażu."
--- Wszystko fajnie tylko ważniejsza moim zdaniem jest jednakowa i jednoznaczna wykładnia.
--- Równocześnie zgadzam się z głosami, osób które uważają, że w składzie Zespołów/Składów KIO powinna być właściwa reprezentacja najlepszych fachowców z różnych dziedzin znających się na Zamówieniach Publicznych.

zawsze KIO będzie miała prawo powołać ekspertów lub biegłych... ale ...
możemy chyba już dzisiaj zapomnieć o rozstrzygnięciu odwołania na jednym posiedzeniu, a może nawet w ciągu jednego dnia.

19

i własnie oto chodzi zeby odwolania ciagneły sie tygodniami i narażały na koszty zarowno wykonawców jak i zamawiających a do tego  podniesienie ich  progu Kto w tej sytuacji bedzie sie odwoływał?? Czy naprawde widziecie sens tworzenia KIO??

20

magdusia napisał/a:

i własnie oto chodzi zeby odwolania ciagneły sie tygodniami i narażały na koszty zarowno wykonawców jak i zamawiających  (...)

A czy obecnie nie ciągnęły sie postępowania tygodniami? Trochę zmieniły ten stan rzeczy przepisy koncentrując czynności z zakresu środków ochrony prawnej, jednak za mało na dziś doświadczeń by ocenić czy rozwiązały one problemy linii orzeczniczej.

21

KIO to nie taki zły pomysł, teoretycznie orzecznictwo powinno zostać ujednolicone, a tak zależało od tego kogo akurat wylosowali. 14 tyś euro , w to mi graj ;-) , nie zpominajmy jednak, że oprócz marchewki dostajemy też kij, skonkretyzowane ma być za co czym odpowiadamy, nie będzie luźnego tłumaczenia się. Bedzie wina będzie kara.

22

"(...)nie zpominajmy jednak, że oprócz marchewki dostajemy też kij, skonkretyzowane ma być za co czym odpowiadamy, nie będzie luźnego tłumaczenia się. Bedzie wina będzie kara."

to już nawet funkcjonuje - ustawa o odpowiedzialnosci za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (obowiązuje od 1 lipca 2005 r) smile
... trzeba tylko uregulować kwestie organizacji wewnętrznej firmy.