1

Temat: Dzielenie zamówienia

Witam, mam takie pytanko. Jeśli zlecam wykonanie dwóch projektów budowlanych w tym samym czasie  na różne obiekty które znajdują się w różnych miejscowościach (ta sama Gmina)   a suma tych projektów przekracza 14 tyś euro.   To co myślicie czy jest to Dzielenie zamówienia?

2

Odp: Dzielenie zamówienia

Zapomniałam dodać, czy jeśli zlecę to jednemu projektantowi,  będzie to dzielenie zamówienia. Może trzeba zsumować te projekty i ogłosić przetarg?

3

A mam jeszcze jedno pytanie. Budowa kanalizacji w jednej miejscowości. Jeden projekt budowlany. Budowa była etapowana w jednym roku I etap itd. aż po V. potem przerwa i znów pozyskane pieniądze i teraz ma być następny już ostatni z etapów. Powiedzcie czy w takiej sytuacji należy sumować wszystkie z etapów. Pozdrawiam

4

Ponawiam prośbę może ktoś pomoże.

5

Poruszana sprawa zamówienia dokumentacji nie jest jednoznaczna. Przeważa pogląd, że dokumentacja na każde przedsięwzięcie stanowi odrębne zadanie, jednak często pojawiają się wątpliwości.
Jeśli planowane obiekty są znacząco różne (jak budynek socjalny i oświetlenie ulicy) to każdy projekt moim zdaniem może być objęty odrębnym zamówieniem.
Jeśli jednak różnica budzi wątpliwości, to proponuję wartość zamówienia policzyć łącznie. Dla przykładu: w jednym czasie chcemy zamówić u jednego autora 2 projekty takiego samego rodzaju obiektów (np. 2 parkingi lub 2 odcinki wodociągów), rozważamy zlecenie robót w 1 postępowaniu, projekty zapisane w tej samej pozycji planu finansowego ...
Sumowanie wartości nie przeszkadza oczywiście w oddzielnym zamawianiu.

Temat dokumentacji był już wielokrotnie dyskutowany na tym forum, można zajrzeć.

Jeśli chodzi o etapowanie robót, to pomińmy etapy już wykonane. Z opisu nie wynika bowiem, że powodem podziału było omijanie przepisów ustawy, lecz raczej trudności finansowe.

6

Bardzo dziękuję Hubal. Myślałam tak samo ale wolałam się upewnić. Pozdrawiam