1 (edytowany przez arturo-młodszy 2010-01-13 08:32:18)

Temat: Wykonawca niec hce podpisac umowy

Witam !!
Mam problem ;/
Wysłałem ogłoszenie o wyborze najkorzystniejszej oferty do oferentów.
Firma która przedstawiła najkorzystniejszą ofertę chce się wycofać - źle sobie skalkulowała i dała naprawdę niska cenę, co mam teraz zrobić ? Czy dana firma ma złożyć protest na podstawie art 94.2 jakieś pismo jak w ogóle  wygląda sprawa unieważnienia oferty w tym przypadku.
Dnia 6.01.2010 roku dostarczono ostatnia informację do oferentów
A dziś mija 8 dzien ! wiec chyba już nie może się wycofać ??

2

Odp: Wykonawca niec hce podpisac umowy

arturo-młodszy napisał/a:

Firma która przedstawiła najkorzystniejszą ofertę chce się wycofać - źle sobie skalkulowała i dała naprawdę niska cenę, co mam teraz zrobić?

Chce sie wycofać, czy sie wycofuje (uchyla)?

3

na chwile obecna telefonicznie pytają się co maja zrobić by nie podpisać  smile Jakie pismo maja do nas wysłać

4 (edytowany przez hubal 2010-01-13 10:11:30)

Cokolwiek, byle jednoznacznie wynikało, że rezygnują (oświadczenie, wniosek, notatka) -  ustawa dokładnie nie reguluje; można uwzględnić odpowiednie zwyczaje zamawiającego. Sposób przekazania wg SIWZ, lecz przed podpisaniem nowej umowy trzeba oryginał.
Przy okazji: sprawdźcie, czy macie pieniądze na kolejną.

5

W ostateczności nie muszą nic pisać. Wystarczy, że upłynie termin wyznaczony wykonawcy na podpisanie.

6

hubal napisał/a:

W ostateczności nie muszą nic pisać. Wystarczy, że upłynie termin wyznaczony wykonawcy na podpisanie.

.. nie do końca. Musiałbyś jeszcze raz wyznaczyć termin - poczytaj orzecznictwo.

7

hubal napisał/a:

Cokolwiek, byle jednoznacznie wynikało, że rezygnują (oświadczenie, wniosek, notatka) -  ustawa dokładnie nie reguluje

jak wyżej

8

ok
dzieki wielkie
Już tworzą pisemko, jeszcze dziś będzie u mnie na biurku smile
Ja Pisze wniosek o  przedłużenie terminu związania ofertą  bo nowe ogłoszenie i czas na protesty zamie troszkę czasu i bedzie ok smile
Kolejnego oferenta powiadomiłem i sie ucieszył i wyraził zgodę juz telefonicznie i czaka kiedy będzie mógł wyrazić zgodę na przedłużenie oferty.

Pozdrawiam

9

arturo-młodszy napisał/a:

Kolejnego oferenta powiadomiłem i sie ucieszył i wyraził zgodę juz telefonicznie i czaka kiedy będzie mógł wyrazić zgodę na przedłużenie oferty

Nie ma na co czekać - niech przedłuża...

10

sprawa załatwiona przedłużenie już firmy dostarczyły oraz informację o rezygnacji z podpisania umowy

Pytanie na dziś:
- w wyniku odstąpienia od podpisania umowy oferta danego wykonawcy zostaje wykluczona, odrzucona czy odrzucona z powodu wykluczenia ? smile i jaki artykuł na to mamy ? Bo wybór kolejnej oferty możliwy jest na podstawie art 94.2 a odrzucenie/wykluczenie na podstawie art....?
- oczywiście zawiadamiam o odrzuceniu/wykluczeniu wykonawcę oraz pozostałych
- sporządzam znów kolejne ogłoszenie o wyborze oferty gdzie zamieszczam informacje o odrzuceniu/wykluczeniu jednego wykonawcy i na jakiej podstawie oraz info kto wygrał
- i wypełniam druki ZP a jakie bo w standardzie wypełniam zp 2 ,11,12,21 ?? a teraz ?