Witam
Mam następujące pytanie w aspekcie art. 22 ust.1 pkt.1...
Przed wejściem nowelizacji tj.22.12.2009r na potwierdzenie tego warunku żądano kserokopii odpisu KRS, na dzień dzisiejszy KRS stanowi potwierdzenie nie podleganiu wykluczenia z art.24 ust.1. Zgodnie z §1 ust.1 pkt.1) Rozporządzenia w sprawie dokumentów na potwierdzenie tego warunku, zamawiający może żądać "koncesji, zezwolenia lub licencji" i tu moje pytanie: jak wykonawca ma założyć oświadczeni np przy zamówieniu na roboty budowlane, że spełnia warunek z art.22ust.1 pkt.1 skoro dla robót budowlanych nie są wymagane "koncesje, zezwolenie lub licencje" nie wspomnę już o standardowych usługach czy dostawach.
Czy ma złożyć oświadczenie wykreślając we wzorze pkt.1 ? Czy też złożyć oświadczenie, że posiada, a wówczas będzie to oświadczenie nie prawdziwe. Ponadto zgodnie z nowelą zobowiązani jesteśmy do opisywania sposobu dokonywania oceny spełnienia tego warunku to czy pisać iż: "1) W zakresie warunku posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania zamawiający informuje, że przedmiotowe zamówienie nie wymaga posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji, w związku z tym zamawiający nie będzie oceniał spełniania warunku w powyższym zakresie" lub 2). czy na potwierdzenie warunku zamawiający żąda złożenia oświadczenia zgodnie z załączonym wzorem." Moim zdanie sytuacja 2 czyli żądanie oświadczenia w zakres art.22 ust.1 pkt1. jest bezzasadne i prowadzi do zmuszania wykonawcy do składania nieprawdziwych oświadczeń gdyż, jeżeli żadna ustaw anie nakłada takiego obowiązku to po co ma oświadczać, iż posiada takowe dokumenty ?
Ja skłaniam się ku 1 rozwiązaniu i stworzyłem następujący wzór :
jako ? upoważniony na piśmie lub wpisany w rejestrze
oświadczam(my), że wykonawca(y), którego(ych) reprezentuję(jemy): zgodnie z art.22 ust 1 spełnia(my) warunki określone w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w zakresie:
1. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania*,
2. posiadania wiedzy i doświadczenia*;
3. dysponowanie odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonania zamówienia*
4. sytuacji ekonomicznej i finansowej*
* niepotrzebne skreślić
Ponadto kiedyś w przypadku składania oświadczenia przez wykonawców występujących wspólnie poszczególni wykonawcy składali oświadczenie z pkt.1 i 4( dotyczącego 24) a pełnomocnik w imieniu wszystkich oświadczał 1,2,3,4 teraz moim zdaniem wg wyżej przedstawionego wzoru powinno wyglądać to tak:
a) oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, zgodnie z art.22 ust.1 ,Z Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie mogą złożyć jako:
oświadczenie podpisane przez lidera (pełnomocnika)
Oświadczeń podpisanych przez każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia
Oświadczenie (jeden druk) podpisane przez wszystkich wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia
Co sądzicie na ten temat,?
Pozdrawiam
mkum@wp.pl