1

Temat: art.26 ust.3

Zamawiający w SIWZ (< art.11 ust.8) żądał oświadczenia o niezaleganiu z podatkami (...)/uzyskania (...) zwolnienia [niepotrzebne skreslić].
Wykonawca przedstawił oświadczenie bez dokonania wyboru [niepotrzebne skreslić], w zw. z tym Z. nie wie czy W. nie zalega czy uzyskał zwolnienie.
Na podst. art.26 ust.3 wezwał do złożenia prawidłowego oświadczenia.
W. dostarczył w terminie oświadczenie, że nie zalega, lecz opatrzone datą po upływie terminu składania ofert.
Nadmienię jeszcze, że W. dołączył z własnej inicjatywy do oferty US i ZUS o nie zaleganiu, wystawione do 3 m-cy przed terminem składania.
Zastanawiam się, co zrobić. Wykluczyć czy nie. Na obecną chwilę przekonany jestem do wykluczenia. Czy ktoś ma inne zdanie?

2

Odp: art.26 ust.3

wydaje mi się, że trzeba dołożyć trochę logiki i nie wykluczać, uzasadniłabym to tym ,że otrzymałeś wymagane oświadczenie, myślę, że Wykonawca datując oświadczenie "po terminie" jak to nazwałes składania ofert kierował się datą otrzymania wezwania, dodatkowo jesteś w posiadaniu zaświadczeń z US i ZUS i jeżeli z nich wynika, że nie zalega to naprawdę uważam, że wykluczenie byłoby trochę krzywdzące...pozdrawiam

3

axelpl napisał/a:

Zamawiający w SIWZ (< art.11 ust.8) żądał oświadczenia o niezaleganiu z podatkami (...)/uzyskania (...) zwolnienia [niepotrzebne skreslić].
Wykonawca przedstawił oświadczenie bez dokonania wyboru [niepotrzebne skreslić], w zw. z tym Z. nie wie czy W. nie zalega czy uzyskał zwolnienie.

... a gdyby W. skreślił o niezaleganiu z podatkami (...) i zostawił: uzyskania (...) zwolnienia - wykłuczyłbyś, a odwrotnie
gdyby W. skreślił uzyskania (...) zwolnienia i zostawił o niezaleganiu z podatkami (...)  - wykłuczyłbyś??? smile

4

Popieram Antypkę.

Nowe zaświadczenie oczywiście powinno odnosić się do daty wskazanej wcześniej przez zamawiającego, jednak nie przesadzajmy z formalnościami, które nie mają żadnego przełożenia na wykonanie zamówienia. Wprost przeciwnie: wykluczenie wykonawcy to praktycznie strata dla zamawiającego.

5

dzięki za zdrowy rozsądek smile