1

Temat: Zmiana warunków udziału

Witam. Czy możliwe jest dokonanie zmiany warunków udziału w postępowaniu w trakcie trwania postępowania tj przed otwarciem ofert??? Czy jest obecnie ograniczenie czego zmienic nie można?

2

Odp: Zmiana warunków udziału

Jest możliwe.

3

A mógłbyś wskazać odpowiedni artykuł?

4

Art. 11 ust.4 i art.12a

5

dziękuję big_smile

6

hubal napisał/a:

Art. 11 ust.4 i art.12a

zapomniałeś o najważniejszym - 38.4 wink

7

Gratuluję czujności.
Czy  38.4 jest najważniejszy to sprawa dyskusyjna, lecz się powstrzymam.
Obowiązkowo należy pamiętać o art.38 ust. 4a.

8

Czyli spokojnie mogę zmodyfikować SIWZ- dodać warunek i wymagany dokument/oświadczenie jednoczesnie przesuwajac termin otwarcia,  informujac o tym na stronie internetowej , informując wykonawców i zmieniając ogłoszenie w biuletynie???

9

Śmiało do roboty.
Wnioski raczej poprawne i kompletne, tyle że pominięta  tablica ogłoszeń. Ja bym zaczynał jak zwykle od BZP i nie myślał (na razie) o informowaniu wykonawców, bo najpewniej nie mamy ich kompletu.

10

hubal napisał/a:

i nie myślał (na razie) o informowaniu wykonawców, bo najpewniej nie mamy ich kompletu.

... bo mieć nie musimy, komplet wykonawców (w ścisłym słowa tego zanczeniu) będziemy mieć dopiero po terminie otwarcia ofert - ale na zawiadomienie będzie już za późno wink

11

Czyżby MIRAS popierał pomysł, żeby najpierw powiadomić wykonawców (ciekawe tylko których i dlaczego?), a potem do lecieć do BZP?

12

Kolejność powinna być nastepujaca (praktycznie w tym samym dniu):
1. Zmiana treści SIWZ - na necie
2. Powiadomienie wykonawców
3. zmiana ogłoszenia na BZP
4. zmiana ogłoszenia na necie
5. zmiana ogloszenia na tablicy

13

hubal napisał/a:

ciekawe tylko których i dlaczego?

...wszystkim tym, ktorm przekazano SIWZ, dlaczego? zgodnie z dypozycja z 38.4

Jeszcze jakieś watpliwosci???

14

Powracam do tematu bo mam taki sam problem. Też zmieniam SIWZ, zmieniam ogłoszenie, zamieszczam w BZP i na naszej stronie, przedłużam termin składania ofert. Problem w tym że już mam 2 oferty złożone. Chciałabym powiadomić wykonawców o zmianach. Jednego mogę zidentyfikować, ale drugi nie podał swojej nazwy na kopercie. Czy będzie to naruszenie zasad uczciwej konkurencji, jeżeli powiadomie tylko jedengo?

15

kaskaa napisał/a:

Czy będzie to naruszenie zasad uczciwej konkurencji, jeżeli powiadomie tylko jedengo?

Nie masz podstaw do powiadamiania żadnego z tych wykonawców, którzy zlożyli ofertę.

16

wiem ze nie mam, ale potem bede ich ofety odrzucac jako niezgodne z SIWZ i bedzie zamieszanie. Chociaz ich wina jak sie nie zainteresuja i nie sprawdza