1

Temat: Przedłużenie wadium a nowelizacja

Witam,
Ogłosiłem przetarg w grudniu, otwarcie ofert było 29.12.09r. Ne mam szans na podpisanie umowy przed terminem wygaśnięcia ważności wadiów. Zdążę jednak rozstrzygnąć przetarg przed tym terminem.

Zastanawiam się czy w związku z nowelizacją muszę przedłużać wadia (po nowelizacji zwracamy wadia zaraz po wyłonieniu Wykonawcy).

Czy postępowania wszczęte przed wejściem nowelizacji muszą być prowadzone wg. nowych zasad czy ?po staremu??

pozdrawiam

2 (edytowany przez hubal 2010-01-16 09:14:52)

Odp: Przedłużenie wadium a nowelizacja

Nie wiemy, kiedy pojawiło się ogłoszenie, bo logiczne  że od tego momentu liczy się czas.
Nie jest istotny moment otawarcia, bo termin może być dowolnie długi.
Regułą jest, że stosuje się przepisy ważne na dzień wszczęcia postępowania.
Podobne zapisy są w ostatnich ustawach nowelizyjnych, proszę zajrzeć; sprawa jest trochę skomplikowana.

3

Dzięki hubal.

Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie?

Od kiedy dokładnie obowiązuje ustawa?

4

Mała nowela od 22 grudnia.

5

dziękuję Marcel,

Rozumiem, że  mała nowelizacja weszła w życie 22 grudnia 2009 r. i od tego czasu już obowiązuje?

I gwoli ścisłości duża nowelizacja zaczyna obowiązywać od 29 stycznia.

6

dokładnie tak 22.12.2009 i 29.01.2010r.

7

Bardzo dziekuję.  Termin wejścia w życie nowelizacji się wyjasnił.
Zastanawaim się jednak ja się to ma do przetargów wszczętych przed nowelizacją zarówno tą mała jak i i dużą.
Cały czas zastanawiam się, czy wezwać do przedłuzenia wadiym tylko wykonawce, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza czy wszystkich startujących?
Postępowanie było wszczęte 7 grudnia.
Jakies pomysły?

8

moim zdaniem tę kwestię reguluję zarówno mała jak i duża nowelizacja, tzn.  mala nowelizacja art. 3 i art. 4, czyli cyt. "Do postepowań o udzielenie zamówienia publicznego oraz konkursów wszczętych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje sie przepisy dotychczasowe"  i dopowiednio art. 3 ust. 2 oraz art. 4; natomiast duża nowelizacja tę kwestię reguluje w art. 4, 5 i 6, więc zgodnie z tymi wytycznymi stosujesz zapisy ustawy przed nowelizacjami

9

przede wszytskim musisz okreslić moment wszczęcia postępowania i wtedy będziesz wiedziała jak postepować i to będzie dla Ciebie wiążące

10

Postępowanie wszczęte 7 grudnia, wiec mamy jasność. Dziękuję Antypka

A tak na marginesie, można wzywać wykonawców/wykonawcę do przedłuzenia wadiów po rozstrzygnięciu przetarg, czy powinno się to robić jednak przed wyborem oferty.

Przepraszam za tę ilośc pytań, ale w zp pracuję od niedawna;)

11

przeczytaj art. 85 ustawy Pzp smile; przede wszystkim musisz wystąpić o przedłużenie terminu związania ofertą  z jednoczesnym przedłużeniem okresu ważności wadium ; możesz to zrobić tylko raz, co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą; ale może ktoś jeszcze niech to potwierdzi, bo ja piszę tego posta będąc wykonwcą a nie zamawiającym...

12

dziękuję, art. 85 oczywiście znam, zastanawia mnie taka rzecz:

Robię rozstrzygnięcie, żadnego wykonawcy nie wykluczam, juz po rosztrzygnięciu wzywam do przedłużenia terminu związnia z oferta oraz ważności wadium. Jeden wykonawca nie przedłuża wdium, powinien być wykluczony jednak dokonałem już wyboru najkorzystniejszej oferty, więc wykluczyć go już nie mogę.

Domyslam się, że  dotychczas (tj. przed duzą nowelizacją)  wpodobnym przypadku, taki wykonawca był wykluczany przy rozstrzyganiu protestu. Dobrze kombinuje?