1

Temat: Roboty budowlane

Witam

Otrzymałam dokumentację projektową (projekt budowlany, informacja z BIOZ) oraz pozwolenie na budowę.

Mam wykonać postępowanie przetargowe.
Nie jestem budowlańcem i nie znam się na tego typu realizacjach ale z tego co wiem to powinnam jeszcze posiadać:
- Kosztorys inwestorski (do oszacowania kosztów)
- przedmiar ale mogę sobie darować jeśli będzie cena ryczałtowa
- STWiOR
- projekt wykonawczy

Jednak osoba przekazująca tłumaczy że jeśli jest pozwolenie, robota jest prosta to nic więcej nie potrzeba a koszty oszacuję wysyłając zapytanie ofertowe do firm.

Bardzo proszę czy ktoś jeszcze tak uważa że mogę to wykonać bo ja powołując się na ustawę Pzp oraz Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie dokumentacji projektowej uważam że nie mogę tego tak zrobić.

Może jest tu jakiś budowlaniec który wie więcej na ten temat.

2

Odp: Roboty budowlane

Jeżeli na wykonanie robót budowlanych niezbędne jest uzyskanie pozwolenia na budowę zamawiający do opisu przedmiotu zamówienia musi posiadać:
- projekt budowlany,
- projekt (y) wykonawczy (e)
- przedmiar robót
- informację na temat bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, jeśli jest wymagana n
- specyfikacje techniczne wykonanania i odbioru robót budowlanych (zgodnie z branżami robót)
Przedmiar robót jest zbędny, gdy wynagrodzenie wykonawcy będzie ryczałtowe.
Natomiast dla ustalenia wartości zamówienia zamawiający winien posiadać:
- kosztorys inwestorski
- przedmiar robót (to nie jest ten sam przedmiar co do opisu przedmiotu zamówienia)

3

Właśnie na tym się opieram i to samo próbowałam przekazać nie jestem budowlańcem i już zaczynał wątpić w moją wiedzę i że może jest coś o czym nie wiem ??? Dziękuję za potwierdzenie chyba że jest ktoś kto inaczej myśli ???

4

W celu oszacowania wartości zamówienia jak najbardziej kosztorys inwestorski, STWiOR, projekt, przedmiar - art. 31 ustawy Pzp

5 (edytowany przez hubal 2010-01-14 20:21:56)

?osoba przekazująca? pracuje chyba w innej epoce. Zanim się wyśle ?zapytanie ofertowe do firm? należy mieć kosztorys inwestorski, by na tej podstawie móc ocenić, czy można wysyłać ?zapytanie ofertowe? czy szykować postępowanie zgodnie z ustawą.

Pozostali też zapominają o czymś. Chodzi o to, że kosztorys inwestorski ma prawo sporządzić także inwestor (!), że to nie jest wcale trudnie, może zmieścić się on w 1 linijce tekstu (!) plus inne informacje formalne i że czasem nie potrzeba do tego przedmiaru (!).

6

Nie zgadzam się z Hubalem.
Przepisy rozporządzeń Ministra Infrastruktury z 18 maja 2004 r. i 2 września 2004 r. określają odpowiednio wymogi jakie musi spełniać kosztorys inwestorski do ustalenia wartości zamówienia oraz dokumentacja projektowa służąca do opisu przedmiotu zamówienia na roboty budowlane. Nie ma znaczenia zakres i wartość robót budowlanych, jedynie fakt czy przewidziane roboty budowlane wymagają uprzedniego pozwolenia na budowę czy tylko zgłoszenia odpowiedniemu organowi administracji architektoniczno - budowlanej.

7 (edytowany przez hubal 2010-01-15 06:41:20)

Spokojnie, zaraz wszystko wyjaśnimy
Niech może ?karolk? napisze dokładnie w czym pobłądziłem?

Poza tym  kolejne pytanie: dlaczego mówi się o wynagrodzeniu ryczałtowym? Czy to przemyślane, czy tylko dla wygody? czyjej?
Czy z powodu niewiedzy i bałaganu u zamawiającego? czy dlatego że przedmiot jest bardzo prosty, wielokrotnie powtarzany? Jeśli wszystko takie proste, to po co indywidualne projekty i pozwolenia???

Jestem za wynagrodzeniem ryczałtowym tylko w niektórych przypadkach: przy robotach bezdyskusyjnie prostych, powtarzalnych, przy braku możliwości odchylenia od projektu itp.
Ponadto zamawiający niech nie przerzucają swoich powinności na wykonawców. Dlaczego np. 17 wykonawców ma robić ten sam przedmiar, liczący czasem setki i tysiące pozycji? Może liczymy na ich błędy??? W takiej sytuacji doświadczony mały wykonawca może zrezygnować z udziału,  każdy z dużych doliczy sobie za ryzyko i wygrają tylko mali i niedoświadczeni ryzykanci.

8 (edytowany przez hubal 2010-01-15 07:19:36)

Teraz przykład kosztorysu inwestorskiego:
?1szt. x 1.100.000=1100000zł"

Jeśli ktoś nie dosłyszał powtarzam: ?1szt. x 1.100.000=1100000zł" (słownie jeden milion sto tysięcy!!!).
Do tego dopisać parę obowiązkowych rzeczy z rozporządzenia (nazwa, CPV, autor, data itd.) i po kłopocie w 10 minut.!!! Acha dodać, że 1.100.000 to cena jednostkowa przyjęta z analogicznego zadania ... (tu podać rzeczywistą nazwę) zgodnie z ogłoszeniem w BZP poz..... Z doświadczenia wiadomo, że wielkie kosztorysy inwestorskie często nie są lepsze, a nawet nie spełniają wymagań przepisów rozporządzenia! Przyjrzyjcie się im! (Ww. kwota to zaokrąglona cena 1 boiska z ?Orlika 2012?, ale można podobnie z innymi obiektami)

Mnie do powyższego nie jest potrzebny przedmiar.
Zapytanie, o ile dobrze zrozumiałem, dotyczyło głównie kosztorysu. Nie widzę problemu, można załatwić jak napisałem.
W zakresie innych elementów CK chyba ma dostateczną jasność.
Dodam może, że projekt wykonawczy może nie być potrzebny. Zakres jego  ma umożliwiać zrobienie   przedmiaru. Skoro myśli się o ryczałcie bez przedmiaru, to na cóż ten projekt?. Ponadto posiadany projekt budowlany  pewno zawiera stosowne dane i wystarczy.

Oczywiście musimy spełnić zapis ustawy i posiadać specyfikacje/ę techniczne/ą. Tyle, że jak znam życie, w toku realizacji zapewne nikt do niej nie zajrzy, bowiem budowlańcy to czasem nawet projektu do końca nie czytają.

Czy ktoś ma jeszcze pytania?

9

Ja jednak uważam, że przedmiar robót do sporządzenia kosztorysu inwestorskiego jest niezbędny. Wynika to co najmniej z par. 2 rozporządzenia MI z dnia 18 maja 2004 r., ktorego stosowne zapisy zamieszczam poniżej:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1)
z dnia 18 maja 2004 r.
w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym

Na podstawie art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19 , poz. 177 ) zarządza się, co następuje:

Rozdział 1
Przepisy ogólne

§1.
1. Rozporządzenie określa metody i podstawy sporządzania kosztorysu inwestorskiego stanowiącego podstawę określenia wartości zamówienia na roboty budowlane oraz metody i podstawy obliczania planowanych kosztów prac projektowych i planowanych kosztów robót budowlanych stanowiących podstawę określenia wartości zamówienia, którego przedmiotem jest zaprojektowanie i wykonanie robót budowlanych.

2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1) cenie jednostkowej - należy przez to rozumieć sumę kosztów bezpośredniej robocizny, materiałów i pracy sprzętu oraz kosztów pośrednich i zysku, wyliczoną na jednostkę przedmiarową robót podstawowych;
2) jednostkowych nakładach rzeczowych - należy przez to rozumieć nakłady rzeczowe robocizny, materiałów i sprzętu niezbędne do wykonania jednostki przedmiarowej roboty podstawowej;
3) katalogach - należy przez to rozumieć publikacje zawierające jednostkowe nakłady rzeczowe;
4) kosztach pośrednich - należy przez to rozumieć składnik kalkulacyjny wartości kosztorysowej, uwzględniający nie ujęte w kosztach bezpośrednich koszty zaliczane zgodnie z odrębnymi przepisami do kosztów uzyskania przychodów, w szczególności koszty ogólne budowy oraz koszty zarządu;
5) pracach projektowych - należy przez to rozumieć zakres prac projektowych określony przez zamawiającego z uwzględnieniem odrębnych przepisów , trybu udzielenia zamówienia i specyfiki robót budowlanych;
6) przedmiarze robót - należy przez to rozumieć opracowanie zawierające zestawienie przewidywanych do wykonania robót w kolejności technologicznej ich wykonania wraz z ich szczegółowym opisem , miejscem wykonania lub wskazaniem podstaw ustalających szczegółowy opis, z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek miar robót podstawowych oraz wskazaniem podstaw do ustalania cen jednostkowych robót lub jednostkowych nakładów rzeczowych;
7) robotach podstawowych - należy przez to rozumieć minimalny zakres prac, które po wykonaniu są możliwe do odebrania pod względem ilości i wymogów jakościowych oraz uwzględniają przyjęty stopień zagregowania robót;
8) wartości kosztorysowej robót- należy przez to rozumieć wartość, wynikającą z kosztorysu inwestorskiego stanowiącą podstawę określenia wartości zamówienia;
9) założeniach wyjściowych do kosztorysowania- należy przez to rozumieć dane techniczne, technologiczne i organizacyjne nie określone w dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych, a mające wpływ na wysokość wartości kosztorysowej.
Rozdział 2
Metody i podstawy sporządzenia kosztorysu inwestorskiego

§2.
1. Kosztorys inwestorski opracowuje się metodą kalkulacji uproszczonej , polegającą na obliczeniu wartości kosztorysowej robót objętych przedmiarem robót jako sumy iloczynów ilości jednostek przedmiarowych robót podstawowych i ich cen jednostkowych bez podatku od towarów i usług, według wzoru:

10 (edytowany przez hubal 2010-01-15 08:57:58)

Każde dziecko wie - jak mawiał znany satyryk - że trzeba będzie stosować procedury ustawy (nawet poniżej 14000euro nie ma zakazu). Czy to wymaga teraz udowadniania przez zlecanie przedmiarów i kosztorysów? Nota bene nikt się nie martwi w jaki sposób wykonawcy wycenią publiczne miliony co do grosza? Czy to ma sens?

Dla porządku zapisałem wcześniej: dopisać parę obowiązkowych rzeczy z rozporządzenia (to dla upartych kontrolerów). Taką rzeczą jest przedmiar.
Zatem dla początkujących przykład stosownego przedmiaru (na potrzeby kosztorysu inwestorskiego) ?1. Kalkulacja indywidualna; Boisko o wymiarach ...x...,  1x1=1szt. ? Nie zapomnieć dorobić parę obowiązkowych rzeczy wg rozporządzenia.

Czy jeszcze coś brakuje?
A czy Wasze kosztorysy zawierają coś naprawdę istotnego ponad to co napisałem???

11

Ale przecież nie chodziło mi o konieczność  zlecania wykonania przedmiaru i kosztorysu inwestorskiego dla ustalenia wartości szacunkowej zamówienia. Oczywiście, że może to zrobić zamawiający. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem Hubala, iż kosztorys
inwestorski
"można zmieścić w 1 linijce tekstu  (!) plus inne informacje formalne i że czasem nie potrzeba do tego przedmiaru (!)".

12

Zgodnie z par. 7 rozporządzenia Ministra Infrastrktury z dnia 18 maja 2004 r.,

§7.
Kosztorys inwestorski obejmuje:
1) stronę tytułową zawierającą:
a) nazwę obiektu lub robót budowlanych z uwzględnieniem nazw i kodów Wspólnego Słownika Zamówień i podaniem lokalizacji;
b) nazwę i adres zamawiającego;
c) nazwę i adres jednostki opracowującej kosztorys;
d) imiona i nazwiska, z określeniem funkcji osób opracowujących kosztorys, a także ich podpisy;
e) wartość kosztorysową robót;
f) datę opracowania kosztorysu inwestorskiego.
2) ogólną charakterystykę obiektu lub robót, zawierającą krótki opis techniczny wraz z istotnymi parametrami, które określają wielkość obiektu lub robót;
3) przedmiar robót;
4) kalkulację uproszczoną ;
5) tabelę wartości elementów scalonych, sporządzoną w postaci sumarycznego zestawienia wartości robót określonych przedmiarem robót, łącznie z narzutami kosztów pośrednich i zysku, odniesionych do elementu obiektu lub zbiorczych rodzajów robót;
6) załączniki:
a) założenia wyjściowe do kosztorysowania;
b) kalkulacje szczegółowe cen jednostkowych, analizy indywidualne nakładów rzeczowych oraz analizy własne cen czynników produkcji i wskaźników narzutów kosztów pośrednich i zysku.

13 (edytowany przez hubal 2010-01-15 09:59:21)

Rozumiem, że problemem był stosunek do przedmiaru.
Zatem prostuję:
Według mnie kosztorys inwestorski można zmieścić w 1 linijce tekstu  (!) Nie zapomnieć dorobić parę obowiązkowych rzeczy wg rozporządzenia (choć praktycznie do niczego nie służą).
Oczywiście pisząc prawdziwy kosztorys wygrzebałbym właściwe rozporządzenie i zastosował;  pewno przedmiar by się dorobił, że mucha nie siada, tyle że w minimalnym zakresie, bo nie służy on do niczego więcej niż wykazanie się, że jest.

Teraz już mamy chyba uzgodnione stanowiska (!?).

Podtrzymuję opinię, że przedmiaru specjalnie sporządzonego na zlecenie w celu kosztorysu inwestorskiego, zarówno w użytym przykładzie jak i w większości prostych zadań  nadal nie potrzebuję, a jeśli ktoś inny potrzebuje, to nie moja sprawa.
Podkreślam: przedmiar dużo bardziej potrzebny do SIWZ, nawet przy ryczałcie.

Proszę wybaczyć, ale nie naciągnięcie mnie na pełny wzorcowy kosztorys, nie czas tu i miejsce. Na pewno każdy już sobie poradzi, rzecz jasna  trzeba dostosować  się do rozporządzenia, które szeroko przypomina ?karolk?.
I tak dużo napisałem, więcej (prawdy) niż w niejednym kosztorysie przez Was zamawianym.

PS.
Dopilnujcie w tych kosztorysach, by starania ?karolk? nie poszły na marne. Może kogoś wreszcie nauczycie, jak  powinien wyglądać kosztorys inwestorski.

14

Z tego co piszecie (nie wiem czy dobrze rozumiem) ale kosztorys mogę zrobić sama. Jednak o ile robota jest naprawdę prosta (100.000,00) to jest niepowtarzalna więc co mogę napisać że z rozeznania rynku, ofert ????? Przekazujący właśnie żeby oszacować koszty robił zapytanie ofertowe.
Kolejna rzecz to wiem że wykonawcy STWIOR nie czytają ale skoro w ustawie wpisano że ma być to jak można sobie to odpuścić??? to samo z projektem wykonawczym.
Robota jest prosta i też dlatego chciałam cenę ryczałtową przy okazji skoro nie ma to żeby tego już dodatkowo nie robić bo na tym zupełnie się nie znam.

15

A ja pozostaję przy swoim, bowiem jestem po kontroli NIK i wiem jakich dokumentów i jak i w  jaki sposób opracownych żądał inspektor podczas kontroli. Otworzył tekst rozporządzenia z 18 maja 2004 r. i sprawdzał według niego zarównoo sporządzenie przedmiaru, jak i kosztorysu inwestroskiego. Dobrze, że dokumenty te zostały opracowane w sposób prawidlowy i zgodny z treścią rozporządzenia.
Kontrola jeszcze trwa i dzisiaj rozmawiając z inspektorem NIK - u przedstawiłem mu propozycje Hubala. Komentarz był krótki: "Każdy jest kowalem własnego losu i każdy odpowiada za swoje działania lub zaniechania a rolą kontroli jest porównanie tego co jest w dokumentach postępowania z tym co wynika z przepisów prawa".
To by było na tyle w całej tej sprawie.

16

Ja też jestem zdania że trzeba robić tak jak w przepisać, ale zdaję sobie sprawę, że czasem można czegoś nie wiedzieć stąd były moje pytania.

17 (edytowany przez hubal 2010-01-16 10:29:40)

Ja też jestem zdania że trzeba robić tak jak w przepisach i w moich porzednich wypowiedziach nie było nic sprzecznego. Co więcej, starałem się zwrócić uwagę na zaobserwowane uchybienia w tym zakresie.

Widzę, że CK już ma jasność, czyli możemy kończyć.

Jednak dla porządku chciałbym się odnieść do niektórych zapisów dyskusji.

1) CK pyta czy: ?mogę napisać że z rozeznania rynku, ofert ????? Przekazujący właśnie żeby oszacować koszty robił zapytanie ofertowe.?  - Nie, nie można, od tego właśnie jest kosztorys inwestorski. To w ramach kosztorysu można, a nawet trzeba wziąć ceny z ofert, oraz z rozeznania rynku (ale konkretnie: co i gdzie kosztowało). Przekazujący w tym oprzypadku myli się.

2) Nie wiem skąd przekonanie, że ?robota jest naprawdę prosta?? Cena nie jest wystarczającą przesłanką. Jeżeli jest ?niepowtarzalna?, to jest podstawą wątpienia czy może  być ryczałt.

3) Z tego, że wykonawcy STWIOR nie czytają, nie wynika że można sobie to odpuścić!!! Ma być i basta. Tu informacja dla początkujących : specyfikacje techniczne poszczególnych robót oraz ogólne można łatwo KUPIĆ W SKLEPACH!, nawet internetowych, sklepy powszechnie znane.

4) karolk pisze: przedmiar robót to nie jest ten sam przedmiar co do opisu przedmiotu zamówienia. Nie zgadzam się. Żaden przedmiar robót nie opisuje przedmiotu zamówienia.  Ponadto przedmiar robi się zasadniczo tylko raz, podobnie jak projekt i kosztorys inwestorski (!),  ale jeśli ktoś czuje potrzebę, to może dowolnie dużo. To że  rozporządzenie kojarzy kosztorys z przedmiarem, to jeszcze nie oznacza, że muszą być różne przedmiary.

18

Par. 4 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 2 września 2004 r. stanowi:
§ 4.1. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z :
1) projektu budowlanego w zakresie uwzględniającym specyfikę robót budowlanych ;
2) projektów wykonawczych, w zakresie o którym mowa w § 5;
3) przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
4) informacji dotyczącej bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, w przypadkach gdy jej opracowanie jest wymagane na podstawie odrębnych przepisów.
2. Dokumentacja projektowa, służąca do opisu przedmiotu zamówienia na wykonanie robót budowlanych, dla których nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na budowę, składa się w szczególności z :
1) planów, rysunków lub innych dokumentów umożliwiających jednoznaczne określenie rodzaju i zakresu robót budowlanych podstawowych oraz uwarunkowań i dokładnej lokalizacji ich wykonywania;
2) przedmiaru robót, w zakresie o którym mowa w § 6;
3) projektów, pozwoleń, uzgodnień i opinii wymaganych odrębnymi przepisami.
3. Jeśli zamówienie na roboty budowlane, o których mowa w ust. 1 i 2, jest udzielane w trybie zamówienia z wolnej ręki lub w istotnych postanowieniach umowy przyjęto zasadę wynagrodzenia ryczałtowego, dokumentacja projektowa może nie obejmować przedmiaru robót.

19

DEFINICJE PRZEDMIARU ROBÓT

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 2 września 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno ? użytkowego (Dz. U. Nr 2002, poz. 2072)   
§ 6 ust.1
Przedmiar robót powinien zawierać zestawienie przewidywanych do wykonania robót podstawowych w kolejności technologicznej ich wykonania wraz z ich szczegółowym opisem lub wskazaniem podstaw ustalających szczegółowy opis oraz wskazaniem właściwych specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych , z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek przedmiarowych robót podstawowych   

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno ? użytkowym (Dz. U. Nr 130, poz. 1389)
§ 1 ust. 1 pkt 6
Ilekroć jest mowa o przedmiarze robót ? należy przez to rozumieć opracowanie zawierające zestawienie przewidywanych do wykonania robót w kolejności technologicznej ich wykonania wraz z ich szczegółowym opisem, miejscem wykonania lub wskazaniem podstaw ustalający szczegółowy opis, z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek miar robót podstawowych oraz wskazaniem podstaw do ustalania cen jednostkowych robót lub jednostkowych nakładów rzeczowych