1

Temat: nowe rozporządzenie - zapisy dot. osoby fizycznej

Witam,mam pytanie:
w nowym rozporządzeniu w sprawie dokumentów w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy można żądać: "aktualnego odpisu z właściwego rejestru, ... , a w stosunku do osób fizycznych oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy".
Czy tu nie powinna być taka podstawa prawna - art. 24 ust. 1 pkt 4 odnośnie osób fizycznych??
Jeżeli nie to proszę o wyjaśnienie. Z góry dziękuję i pozdrawiam smile

2

Odp: nowe rozporządzenie - zapisy dot. osoby fizycznej

Nie, bo do wykazania braku wykluczenia w zw. z 24.1.4. należy przedłożyć info z KRK.

3

W oświadczeniu w zakresie art. 24 ust, 1 pkt 2 Pzp wykonawca - osoba fizyczna, oświadcza że w stosunku do niego nie otwarto likwidacji lub nie ogłoszono upadłości. Taka informacja w przypadku innych wykonawców (np. spółek prawa handlowego) są zawarte w informacji z KRS.
Oto przykładowy wzór takiego oświadczenia:
Dodatek Nr 5 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia

OŚWIADCZENIE WYKONAWCY O BRAKU PODSTAW DO WYKLUCZENIA
W OPARCIU O ART. 24 UST.1 PKT. 2 USTAWY

Nazwisko i imię Wykonawcy ?????????????????????????
Adres Wykonawcy .......................................................................................................................
Telefon ................................................. Teleks / telefax ..............................................................
NIP ...................................................... REGON .........................................................................
PESEL ??????????????????????????????????.

W związku z ubieganiem się o udzielenie zamówienia publicznego na dostawy ................................................................ oświadczam, że brak jest  podstaw do wykluczenia mnie  z przedmiotowego postępowania w oparciu o art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.),
zgodnie z którym z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:
wykonawców, w stosunku do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawców, którzy po ogłoszeniu upadłości zawarli układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu, jeżeli układ nie przewiduje zaspokojenia wierzycieli przez likwidację majątku upadłego.

.............................................., dnia .......................
                                                                                         ..........................................................
                                                                                                   podpis wykonawcy

4

dzięki wielkie za pomoc smile

5

karolk,
wydaje mi się, że art. 24 ust.1 pkt 2 z dniem 22 grudnia zmienił treść i powinno być:

"OŚWIADCZENIE WYKONAWCY O BRAKU PODSTAW DO WYKLUCZENIA
W OPARCIU O ART. 24 UST.1 PKT. 2 USTAWY

.......

W związku z ubieganiem się o udzielenie zamówienia publicznego na dostawy ................................................................ oświadczam, że brak jest  podstaw do wykluczenia mnie  z przedmiotowego postępowania w oparciu o art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655 z późn. zm.),
zgodnie z którym z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się:
wykonawców, którzy wyrządzili szkodę wykonując nienależycie zamówienie, jeśli szkoda ta została potwierdzona orzeczeniem sądu, które uprawomocniło się w okresie 3 lat przed wszczęciem postępowania.
...."

likwidacja i upadłość są już w pkt 3

6

Raf - chyba masz złą treść art. 24 ust.1 pkt 2. Ja jestem pewien prawidłowości mojej treści oświadczenia na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 2.
Na stronie inernetowej UZP jest publikowany ujednolicony tekst ustawy Prawo zamówień publicznych.
Co do żadania oświadczeń o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej to jest w tej sprawie jednoznaczne stanowisko UZP. W uzasadnieniu do projektu z dnia 17 grudnia 2009 r. rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie rodzajów dokumentów ....., zapisano między innymi:
"Dotychczas w celu potwierdzenia, że wykonawca nie podlega wykluczeniu, zamawiający
może żądać aktualnego odpisu z właściwego rejestru albo aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej. W związku z tym, że z zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej nie wynika, czy w stosunku do wykonawcy otwarto likwidację lub ogłoszono jego upadłość - co oznacza, że dokument ten nie potwierdza wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy - zrezygnowano z tego rodzaju dokumentu.
Dlatego też na okoliczność wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, w projekcie rozporządzenia zaproponowano, że zamawiający będzie mógł żądać aktualnego odpisu z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert".

7

karolk napisał/a:

Raf - chyba masz złą treść art. 24 ust.1 pkt 2. Ja jestem pewien prawidłowości mojej treści oświadczenia na podstawie art. 24 ust. 1 pkt 2.
Na stronie inernetowej UZP jest publikowany ujednolicony tekst ustawy Prawo zamówień publicznych.

Ja mam przed sobą tekst ujednolicony z NowePrzetargi.pl i rzeczywiście jest w nim błąd - komuś klepło się niepotrzebnie w Enter:)

Przez to niepotrzebnie namieszałem w dwóch ważnych wątkach. Aż się boję innych kwiatków

8

ale dzięki za uzasadnienie!
nie ma to jak znaleźć zrozumienie tematu u podstaw