1

Temat: dodatkowo po LE

Wątek mógłby też trafić do innej sekcji, ale na coś trzeba się zdecydować

W planowanej do ogłoszenia LE na materiały biurowe i eksploatacyjne do drukarek przewidziałem, że potrzebuję - dajmy na to - A, B, C w określonych ilościach.

Jestem w stanie przewidzieć ilości, ale co począć jeśli będę potrzebował innej niż przewidziana w postępowaniu pozycji (np. w związku z zakupem nowej drukarki, jakimś "widzimisie" prezesa itp.)

Nie mają zastosowania przepisy dot. zamówień uzupełniających z art 67.6 i 7, więc co?
Może szacuję od nowa i jeśli poniżej 14.tys. to bez stosowania ustawy?

2

Odp: dodatkowo po LE

Ja w podobnych przypadkach zalecam:
- przewidzieć wynagrodzenie typu kosztorysowego (tj. za faktycznie wykonany zakres);
- pisać stosowne uwagi w już w ogłoszeniu a także wszędzie gdzie można, by wykonawcy mieli jasność od początku i obronić się przed zarzutem zmiany umowy;
- traktować ilości planowane w SIWZ jako niezbędne do oceny i porównania ofert
- traktować jako wiążące ceny jednostkowe
- określenie zamówienia (nie mylić z jego opisem) powinno być pojemne, tj. nie zawierać zbędnych szczegółów.
Proponuję krótkie określenie przykładowo ?zaopatrzenie firmy >E< w artykuły biurowe w sezonie ...?, zaś zapis zbyt szczegółowy np. ?dostarczenie 3 drukarek ...? traktuję jako gol samobójczy na tej drodze. W każdym razie należy tak zapisać warunki, by ewentualny zakup czwartej i kolejnej drukarki był tylko WYKONANIEM zawartej umowy (w połączeniu ze specyfikacją oraz  ofertą)  i nie zmuszał do nowego zamówienia.
Powodzenia.
Jeśli coś w zapisach nie wyjdzie, to pozostanie kolejne zamówienie, być może bez konieczności stosowania ustawy, ale teraz nie musimy myśleć o nim.