1

Temat: Dokumenty po terminie a zatrzymanie wadium

Z wezwał W do uzupełnienia uprawnień kier. budowy oraz potwierdzenia dokumentów "za zgodność z oryginałem" do dnia 24.11.09 r.
W ww. terminie W. przesłał faxem Dokumenty potwierdzone "za zgodność z oryginałem" oraz oświadczenie, że uprawnienia kier. budowy wysłał pocztą w dniu 24.11.09 r.
W dniu 26.11.09 r. do Z wpłynęły dok. wymienione w wezwaniu, w tym uprawnienia kier. budowy.
Czy w związku z tym wykluczam W i zatrzymuję wadium, czy też tylko wykluczam?

2

Odp: Dokumenty po terminie a zatrzymanie wadium

W mojej ocenie powinnaś go tylko wykluczyć.

3

...a w mojej ocenie (przyznaje że ostrej) powinnaś go tylko wykluczyć  i zabrać wadium.

4

moim zdaniem wszystko zależy od tego co było zapisane w siwz,jeżeli Zamwiający dopuścił składanie wyjaśnień faksem,a Wykonawca przedłożył te dokumenty to dlaczego  miałby podlegać wykluczeniu?, co do zasady uzupełnił więc i o zatrzymaniu wadium chyba tym bardziej nie może być mowy...

5

Brawo Antypka, że odgrzebała i prostuje sprawę. Poprzednicy najwyraźniej zagalopowali się za daleko, pierwszy raz w życiu spotykam się z taką zapalczywością, żeby nie uznawać prawidłowego dokumentu. Takie postępowanie niczemu dobremu nie służy, a nawet jest potencjalnie szkodliwe dla zamawiającego przez eliminację korzystnych dla niego ofert.

Normalną praktyką od dawna jest przekazywanie dokumentów faksem, a następnie dostarczanie oryginału. Czy w Waszych rejonach jest inaczej???

Ponadto ?wybrany sposób przekazywania oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji nie może ograniczać konkurencji?. Jeśli jeden wykonawca ma siedzibę wystarczająco blisko by zdążyć złożyć dokument osobiście, a drugi mający siedzibę dalej może nie zdążyć w tym samym czasie i dla zapewnienia swojej konkurencyjności w postępowaniu potrzebuje innego sposobu komunikacji, to ograniczanie tego sposobu jest jawnym ograniczeniem konkurencji i pogwałceniem przepisu ustawy.

6

jeśli zapisy w SIWZ dopuszczały fax to nie widzę podstaw do zabierania wadium. Wykonawca uzupełnił dokumenty za pomoca faxu w terminie  a do tego jeszcze przesłał orginały jest to dopuszczalne w szczególności jeżeli W są z terenu Polski. pozdrawiam

7

Jesli wykluczyć, to dlaczego zabrać wadium?? skoro Wykonawca uzupełnił dokumenty w terminie faxem, a pózniej dotarły w formie pisemnej, zabranie wadium w tej sytuacji jest to sprzeczne z KIO/UZP 590/09 z którym się zgadzam, owszem pewnie są wyroki mówią o zabieraniu wadium w przypadku niespełnienia wrunków udziału w postepowaniu, ale uważam to za nadużycie ze strony Zamawiającego.

8

Wyroki wyrokami, lecz ja nie znajduję prawnej podstawy zatrzymania wadium.
Najbardziej by pasował art. 46 ust.4a, lecz tam nie ma mowy o terminie, a dokumenty przecież wpłynęły, jeśli nawet po terminie to może nie z winy wykonawcy, lecz na przykład państwowej poczty (?!). Ponadto nadal wątpliwa jest podstawa wykluczenia.
Wszystko wskazuje, że trzeba będzie zwrócić wadium z odsetkami.

9

... a ja zdania nie zmieniam.

10

Izabella napisał/a:

Z wezwał W do uzupełnienia uprawnień kier. budowy oraz potwierdzenia dokumentów "za zgodność z oryginałem" do dnia 24.11.09 r.
W ww. terminie W. przesłał faxem dokumenty potwierdzone "za zgodność z oryginałem" oraz oświadczenie, że uprawnienia kier. budowy wysłał pocztą w dniu 24.11.09 r.
W dniu 26.11.09 r. do Z wpłynęły dok. wymienione w wezwaniu, w tym uprawnienia kier. budowy.
Czy w związku z tym wykluczam W i zatrzymuję wadium, czy też tylko wykluczam?

Należy rozumieć, że wezwano do uzupełnienia urawnień kierownika budowy oraz innych dokumentów potw. za zgodność z oryginałem do 24.11.2009? A wykonawca dosłał faxem tylko te, które miały być potwierdzone za zg. z oryg., tak? A dokument - uprawnienia kierownika nie zostały wysłane faxem?
Jeśli dobrze rozumiem, to do wyznaczonego przez Zamawiającego terminu dokument potw. upr. kierownika nie dotarł w żaden sposób. Jeśli tak, to wykluczenie i na dobrą sprawę również zatrzymanie wadium. Choć art. 46.4a mówi, że ... wykonawca nie złożył (wcale) ..., a tu złożył po terminie.

11

joanna99 napisał/a:

Choć art. 46.4a mówi, że ... wykonawca nie złożył (wcale) ..., a tu złożył po terminie.

Gdyby trzymać się wersji "nie złożył (wcale)" to nalezałoby czekać x lat, bo może kiedyś złoży wink

12

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Choć art. 46.4a mówi, że ... wykonawca nie złożył (wcale) ..., a tu złożył po terminie.

Gdyby trzymać się wersji "nie złożył (wcale)" to nalezałoby czekać x lat, bo może kiedyś złoży wink

Dokładnie tak. Również stoję na stanowisku, iż należy zatrzymać wadium, ale spotkałam się już z różnymi interpretacjami tego przepisu.