Temat: Wynagrodzenie
Witam wiadomo że przy wynagrodzeniu kosztorysowym mogą wystąpi r. dodatkowe a co za tym idzie odrębna umowa i zwiększenie wynagrodzenia, a jak się to ma do ryczałtu?
Co w przypadku kiedy wystąpią r. dodatkowe?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Wynagrodzenie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam wiadomo że przy wynagrodzeniu kosztorysowym mogą wystąpi r. dodatkowe a co za tym idzie odrębna umowa i zwiększenie wynagrodzenia, a jak się to ma do ryczałtu?
Co w przypadku kiedy wystąpią r. dodatkowe?
Przy ryczałcie nia ma robót dodadkowych tak powiedział kontrolujący robiąc odpowiednią adnotację Czyli w tej części umowa jest nie ważna.
no właśnie pytam ponieważ opinie są różne, i kontrolujący chyba się mylił
".........Sąd orzekł, że w umowie o roboty budowlane strony mogą zastrzec modyfikacje wynagrodzenia ryczałtowego w zależności od konieczności wykonania robót dodatkowych............".
poza tym bez względu na wybór metody ustalenia wynagrodzenia wykonawcy, jeśli mamy do czynienia z umową w sprawie zamówienia publicznego, to zmiana takiej umowy jest dopuszczalna tylko i wyłącznie po spełnieniu przesłanek określonych w art. 144 ust. 1 ustawy Pzp.
Zgodnie z powyższym przepisem zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy. Chyba że przewidziano możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w siwz oraz określono warunki takiej zmiany.
No tak jeśli przewidzisz zapisy w umowie. Myślałam że już masz umowę podpisaną i nie przewidziałeś odpowiednim zapisem robót dodatkowych. Ja nie przewidziałam a roboty dodatkowe były. I było jak było brak szczęścia.
Pragnę zauważyć, że w zamówieniach publicznych na roboty budowlane należy odróżnić dwa pojęcia, które są często traktowane jako zaminne. Chodzi mi o zamówienia dodatkowe, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 5 Pzp i które są niezbędne do wykonania zamówienia podstawowego od robót (prac) dodatkowyc, o ktorych mowa w art. 630 Kodeksu cywilnego.
Jak zauważa Z. Leszczyński w artykule "Zamówienia/roboty dodatkowe" opublikowanym w nr 1/2010 "Przetargów Publicznych" str. 22 -27, "roboty dodatkowe" ("prace dodatkowe" to roboty, które są objęte przedmiotem zamówienia (dziełem, obiektem), ale "nie były przewidziane w zestawieniu prac planowanych będących podstawę obliczenia wynagrodzenia kosztorysowego". I dalej autor stwierdza:
"Roboty dodatkowe to roboty, które nie wykraczają poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w siwz. Są one więć objęte przedmiotem zamówienia (zamówieniem podstawowym), ale nie były ujęte w zestawieniu planowanych prac, a to zestawienie było podstawą obliczenia ceny oferty. Nie mamy więc do czynienia z nowym zamówieniem, ale z realizacją zamówienia, na które była zawarta umowa (można powiedzieć - umowa podstawowa). Ciągle realizujemy ten sam przedmiot zamówienia, nie wykraczamy poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w siwz, ale wykraczamy poza zestawienie planowanych prac. W takiej sytuacji wystarczy aneks do umowy. Aby móc go podpisać, musimy, zgodnie z art. 144 ust.1 Pzp przewidzieć taką okoliczność w siwz, a konkretnie we wzorze umowy".
A dalej autor przytacza stanowisko Ministerstwa Infrastruktury (ja też posiadam kserokopię tego stanowiska), z którego wynika, że zachodzi relacja nadrzędności między projektem wykonawczym a przedmiarem robót a w przypadku rozbieżności między projektem budowalnym, projektem wykonawczym a przedmiarem bezwzględnie pierwszeństwo należy przyznać projektowi budowlanemu i wykonawczemu. Wynika z tego, że konieczność wykonania robót wynikających z dokumentacji projektowej (projektu budowlanego/projektu wykonawczego), które nie zostały ujęte w przedmiarze robót lub zostały ujęte w mniejszym zakresie - nie jest zmianą przedmiotu umowy i nie wymaga aneksu zmieniającego przedmiot umowy. Wykonanie takich robót nie jest również zamówieniem dodatkowym.
To tyle z cytowanego artykułu. Odsyłam do jego treści.
Niestety zarówno zamawiający,jak i wykonawcy oraz również Krajowa Izba Odwoławcza traktują roboty (prace) dodatkowe jako zamówienia dodatkowe,
Ja w tej sprawie, swego czasu trochę spróbowałem napisać, wykorzystując dostępne artykuły (między innymi Pani E. Wiktorowskiej i Pana Z. Leszczyńskiego) , orzeczenia KIO i stanowiska doktryny. Sprawa jest według mnie trochę bagatelizowana przez UZP, który do tej pory nie zajął jednoznacznego stanowiska.
Mogę te moje próby wyjaśnienia różnicy między zamówieniami dodatkowymi a robotami dodatkowymi udostępnić zainteresowanym. Mogę również udostępnić (w formie elektronicznej) stanowisko Ministerstwa Infrastruktury, które przytacza Pan Z. Leszczyński.
Zainteresowanych proszę o podanie adresu e-mailowego.
Brawo ?karolk? za celną wypowiedź. Rzeczywiście mam podobne spostrzeżenia, które zresztą staram się głosić i prostować koślawe poglądy, zbyt mocno rozpowszechnione.
Nie mogę jednocześnie pogodzić się z niektórymi wypowiedziami poprzedników.
Proszę zauważyć, że jeżeli określenie (nie mylić z opisem!) przedmiotu zamówienia i zapisy umowy są celnie sformułowane, to z reguły roboty nie wykraczają poza ww. określenie, nie ma zmian umowy, ani aneksów, ani nowych zamówień, a sygnalizowane problemy są wynikiem zwykłego niezrozumienia.
Teraz ustosunkuję się do innych wypowiedzi.
1) Można polemizować z poglądem, jakoby ?przy wynagrodzeniu kosztorysowym mogą wystąpi r. dodatkowe a co za tym idzie odrębna umowa i zwiększenie wynagrodzenia?. Jeśli podstawowa umowa przewiduje sposób postępowania w tym zakresie, to zbędna jest następna umowa. Zadbajmy wcześniej o stosowne zapisy; a może takie już są??? - można sprwadzić. Jeśli jednak wystąpi kolejna umowa, to nie mówmy o zwiększeniu wynagrodzenia, bo jest raczej jak chcieliśmy w umowie.
2) Przy ryczałcie mogą być roboty dodatkowe (!), trzeba jedynie odpowiednio opracować umowę. To nie oznacza, że kontrolujący (wspomniany gdzie indziej) pomylił się, to kwestia konkretnych zapisów całej SIWZ.
3) O ile wiem żaden przepis prawny nie definiuje powszechnie używanego określenia ?roboty dodatkowe? i to bywa przyczyną nieporozumień. Może chodzić np. o prace nie objęte przedmiarem robót. Przy okazji: prace te mogą wchodzić w zakres określonego przedmiotu zamówienia. Nad tym właśnie trzeba się zastanowić - i zazwyczaj po kłopocie.
4) ?a jak się to ma do ryczałtu? Co w przypadku kiedy wystąpią r. dodatkowe?? Po prostu
zadbajmy wcześniej o stosowne zapisy w umowie i całej SIWZ.
Powodzenia
A kto może udostępnić jakiś fajny wzorek umowy właśnie przewidujący r. dodatkowe?
Wzorek to ja też poproszę....
I ja też!!!!!
Kiedyś był artykuł w Monitorze Zamówień Publicznych (luty i marze 2006), lecz nie było tam umów, jedynie propozycje niektórych zapisów.
Jak zainteresowani podadzą swojego e- maila, to prześlę całą SIWZ wraz z wzorem umowy, w którym zamawiający określił sprawy robót dodatkowych. Pragnę zaznaczyć, że nie jest to mój wzór umowy a ściągnięty z jednego z większych urzędów samorządowych.
Mojego meila już znasz
Ja też coś mam, wygrzebałem w starych umowach, po uporządkowaniu propozycje istotnych tu zapisów wyglądają jak poniżej (konieczna adaptacja do indywidualnych potrzeb).
>>Wynagrodzenie określone w ust.... odpowiada zakresowi robót przedstawionemu w przedmiarach robót, które były zamieszczone w specyfikacji istotnych warunków zamówienia i jest wynagrodzeniem kosztorysowym.
Wartość wykonanych robót będzie obliczana w oparciu o ceny jednostkowe z kosztorysów ofertowych i faktyczne ilości wykonanych robót.
W przypadku, gdy wystąpią roboty innego rodzaju niż w przedmiarach robót a konieczne do wykonania przedmiotu zamówienia, roboty te rozliczone będą na podstawie kosztorysów powykonawczych przygotowanych przez wykonawcę, a zatwierdzonych przez inspektora nadzoru i zamawiającego.
Ceny czynników produkcji (R, M, S, Kz) oraz narzuty (Kp, Z) zostaną przyjęte z kosztorysów ofertowych złożonych przez wykonawcę.
W przypadku, gdy nie będzie możliwe rozliczenie danej roboty w oparciu o zapisy w ppkt ... brakujące ceny czynników produkcji i narzuty zostaną przyjęte z ..... [można podać jakiś biuletyn cenowy itp.], podstawą do określenia nakładów rzeczowych będą normy zawarte w kosztorysach ofertowych, a w przypadku ich braku odpowiednie pozycje katalogów nakładów rzeczowych
W przypadku braku odpowiednich nakładów w katalogach zostanie indywidualna wycena wykonawcy, zatwierdzona przez zamawiającego.
W przypadku, gdy do całkowitego wykonania przedmiotu zamówienia wystąpi konieczność wykonania tzw. ?robót dodatkowych", czyli robót nieprzewidzianych w ust. ... niniejszego paragrafu, a koniecznych do wykonania przedmiotu zamówienia (tzn. takich robót, których nie dało się przewidzieć w chwili zawierania umowy), rozpoczęcie wykonywania tych robót może nastąpić jedynie na podstawie ?protokołu konieczności", potwierdzonego przez inspektora nadzoru inwestorskiego, głównego księgowego zamawiającego i samego zamawiającego.<<
A co w przypadku kiedy r. dodatkowe (nie zamówienie dodatkowe) przekroczy 14 000 euro?
Wspomniany próg służy do ustalania trybu nowego zamówienia. Skoro nie zajmujemy się nowym zamówieniem, tylko rozliczamy obecne, więc próg moim zdaniem nie ma zastosowania. Nie ma znaczenia końcowa wartość robót pominiętych w przedmiarze (bo chyba o takich mówimy???), jeśli już mamy je ukryte w przedmiocie zamówienia i musimy wykonać na mocy zawartej umowy. Będzie kłopot jedynie jeśli tę umowę zawarliśmy bez stosowania PZP, a wartość końcowa przekroczy 14000euro.
Zdaję sobie sprawę, że niektórzy mogą mieć inne zdanie, bo to inne zdanie zauważam jako dość popularne, jednak zacznijmy myśleć pozytywnie i przekonywać.
A może jestem w błędzie? Niech może czytelnicy niniejszego wątku dołączą swoje konstruktywne uwagi i wspólnymi siłami znajdziemy się bliżej prawdy.
"Wspomniany próg służy do ustalania trybu nowego zamówienia. Skoro nie zajmujemy się nowym zamówieniem, tylko rozliczamy obecne, więc próg moim zdaniem nie ma zastosowania".
No właśnie moim również
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc