1

Temat: Stosowanie nowego art. 26 ust. 2b

Witam,

Jak należy interpretować art. 26 ust. 2b PZP?

Chodzi o sytuację określoną w przepisie, gdy Wykonawca składając ofertę wykazuje że zamierza korzystać z doświadczenia, wiedzy i wsparcia innych podmiotów. Rozumiem że wystarczy że Wykonawca przedłoży zwykłe oświadczenie że firma X dysponuje np niezbędnym doświadczeniem lub sprzętem i że użyczy go w przypadku realizacji zamówienia przez składającego ofertę Wykonawcę.

Zastanawia mnie czy Zamawiający, już po otwarciu ofert i w sytuacji gdy taka oferta z odniesieniem do art 26 ust 2b wygrywa, może zażądać od tej firmy która dysponuje owym doświadczeniem oświadczenia o nie podleganiu wykluczeniu na podstawie art 24.1 ?

Z przytoczonego art 26 ust 2 wcale nie wynika, że taka firma która deklaruje wsparcie dla głównego wykonawcy, musi realizować dane zamówienie, ale co jeśli jednak będzie a podmiotem który udziela wsparcia technicznego, wiedzy, finansowego czy innego jest firma która widnieje na czarnej liście wykonawców wykluczonych z udziału w ZP?

Moim zdaniem nie żądanie takiego dokumentu, otwiera szeroko furtkę do nadużyć, obejścia przepisów i nie chroni w stopniu wystarczającym interesów Zamawiającego.

Zapraszam do dyskusji.

2

Odp: Stosowanie nowego art. 26 ust. 2b

trudne pytania zadajesz smile

3

tak otwiera furtkę - nie możesz żądaś od nich dokumentów i nie możesz ich wykluczyć - bo i z czego?

4

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Moim zdaniem nie żądanie takiego dokumentu, otwiera szeroko furtkę do nadużyć, obejścia przepisów i nie chroni w stopniu wystarczającym interesów Zamawiającego.

Oj, spokojnie, nie ma dużego zagrożenia interesów Zamawiającego.
Po pierwsze zupełnie kto inny teraz ponosi odpowiedzialność i pochopnie nie będzie się narażać. Po drugie użycie jakiejś specjalnej maszyny, osoby, pieniędzy, a częstokroć po prostu zaświadczenia od  ?niedobrego? przedsiębiorcy nie ma negatywnego przełożenia na fizyczne wykonanie kolejnego zamówienia, wręcz trudno sobie wyobrazić, by ich użycie mogło popsuć nową sytuację.

5

patrząc od strony wykonawcy, pod warunkiem, że Zamawiający nie będzie żądał szeregu innych dokumentów oprócz zobowiązania wymienionego w art. 26 ust. 2b, będzie dużo mniej dokumentów; należy pamiętać jednak o kwestii odpowiedzialności tzn. budując np. konsorcjum mamy do czynienia z odpowiedzialnością solidarną a w innym przypadku to Wykonawca będzie musiał wziąć na siebie całą odpowiedzialność pomimo zobowiązania tych podmiotów co do przesłanek z artykułu...myślę, że praktyka wykształci z czasem takie czy inne stanowisko a póki co zarówno zamawiający jak i wykonawca zostaje z niedookreślonym stanowiskiem ustawodawcy w tej kwestii

6 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-01-21 09:09:14)

hubal napisał/a:

Oj, spokojnie, nie ma dużego zagrożenia interesów Zamawiającego.
Po drugie użycie jakiejś specjalnej maszyny, osoby, pieniędzy, a częstokroć po prostu zaświadczenia od  ?niedobrego? przedsiębiorcy nie ma negatywnego przełożenia na fizyczne wykonanie kolejnego zamówienia, wręcz trudno sobie wyobrazić, by ich użycie mogło popsuć nową sytuację.

A co w sytuacji że do przetargu startuje wykonawca A tylko i wyłącznie dlatego, że rzeczywiście zainteresowany wykonaniem zadania wykonawca B jest wykluczony z systemu zamówień publicznych. B wystawia zaświadczenie dla firmy krzaka A (założonej przez kogoś znajomego) że zapewni całkowite wsparcie dla wykonania zadania. I choć tak naprawdę nigdzie nie jest napisane że B będzie uczestniczył w wykonaniu to w opisanym scenariuszu jest to bardzo prawdopodobne a Zamawiający w żaden sposób nie weryfikuje ani firmy B, co stanowi jawne obejście założenia Konsorcjum. Przecież przepisy nie przewidują żądania oświadczenia głównego Wykonawcy czy firma B będzie uczestniczyła w pracach czy nie.

W nawiązaniu do przytoczonej sytuacji bardzo ciekawie wygląda informacja którą znalazłem w Monitorze Zamówień Publicznych z grudnia 2009 (nr 12). Autor - Piotr Wiśniewski (członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Konsultantów Zamówień Publicznych) pisze:

"Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, zamawiający może żądać wykazania, za pomocą dokumentów wymienionych w    § 1 ust.1, iż w stosunku do tego podmiotu nie zachodzą okoliczności wskazane w art. 24 ust. 1 ustawy, o ile podmiot ten weźmie udział w wykonaniu części zamówienia (projekt przepisu rozporządzenia)"

Sprawdziłem, cytowane rozporządzenie odnosi się do Rozporządzenie Prezesa rady ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r.w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. z dnia 31 grudnia 2009 r.)

7

to jest rozporządzenie Prezesa RM z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form w jakich te dokumenty moga być składane, które weszlo w życie 31 grudnia 2009 r.

8

to jest prawie paragraf 1 ust.2 tegoż rozporządzenia, piszę prawie, bo jest lekko zmodyfikowany

9

rozporządzenie to ukazało się w DZ.U. Nr 226 poz. 1817 z 2009 r.

10

A więc w świetle stosowania tego rozporządzenia, wynika że jednak w określonej sytuacji można żądać dodatkowych dokumentów od takiego "nieformalnego podwykonawcy" tyle że chyba nie bezpośrednio tylko za pośrednictwem głównego wykonawcy. I co chyba oczywiste, takich dokumentów można żądać dopiero po otwarciu ofert i w sytuacji gdy taka oferta wygrywa bo w innym razie to chyba nie ma sensu?

11

Raczej trzeba było przewidzieć to wcześniej w SIWZ i w ogłoszeniu.

12

myślę tak samo jak hubal, że chyba nie bardzo można ot tak żądać, tylko powinno to być wcześniej zastrzeżone choćby w siwz, choć z drugiej strony taki zapis w rozporządzeniu wskazuje, iż Wykonawca powinien byc przygotowany na tego typu wezwanie ze strony zamwiającego jeżeli chce skorzystać z potencjału innego podmiotu...

13

Antypka podaj swojego e - maila, to prześlę ci moje propozycje co do zapisu SIWZ dotyczących warunków udziału w postępowaniu oraz wykazu dokumentów i oświadczeń, jakie mają składać wykonawcy na potwierdzenie ich spełnienia. Ten projekt dotyczy dostaw oleju opałowego o wartości poniżej progów unijnych.
Ja mam, jak chyba większość zamawiających , spore wątpliwości  z właściwym stosowaniem nowych przepisów wynikająch zarówno z ustawy, jak i rozporządzenia. Uważam, że ta platforma jest doskonałą okazją do wypracowania w miarę poprawnego stanowiska. Jak przejrzałem ogłoszenia o zamówieniach w Biuletynie Zamówień Publicznych po 4 stycznia 2010 r., to musze stwierdzić, że w tych sprawch istnieje zupełny chaos i "wolna amerykanka". Każdy warunki i dokumenty potwierdzające ich spełnianie traktuje inaczej, często pozostając przy starych zapisach.

14

mój e-mail jest w moim profilu, tylko nie wiem czy będę potrafiła coś podpowiedzieć ponieważ jestem wykonawcą smile

15

Karolk, wyślij też do mnie. Dz

16

Wzywamy podwykonawców do przedstawienia dokumentów ale tylko w tym zakresie co w postawionych warunkach w siwz wykonawcy. Pod warunkiem że w ofercie wykonawca wskazał, że określoną częśc  zamówienia będzie wykonywał przy pomocy podwykonawcy i polegał na jego np. potencjale i dzięki temu spełnił warunek postawiony przez Z wykonawcy. Należy to zrobić po otwarciu ofert. Pozdrawiam

17

Nie zgadzam się z Niną. Sprawy te zostały bezpośrednio  uregulowane  w art. 26 ust. 2b Pzp,  W uzasadnieniu z dnia 17 grudnia 2009 r. do projektu rozporządzenia w sprawie dokumentów, Urząd Zamówień Publicznych stwierdził:
"Ponadto, biorąc pod uwagę, że po zmianach ustawy ? Prawo zamówień publicznych
bezpośrednio z merytorycznych przepisów ustawy wynikać będzie obowiązek przedstawienia zobowiązania innego podmiotu do oddania do dyspozycji wykonawcy zasobów określonych w art. 26 ust. 2b, umożliwiających wykonanie zamówienia tj. wiedzy, doświadczenia, potencjału technicznego, osób zdolnych do wykonania zamówienia lub środków finansowych - w projekcie rozporządzenia proponuje się zrezygnowanie z dotychczasowych regulacji zawartych w pkt 3a i 5a w dotychczasowym § 1 ust.2  , ponieważ powtarzałyby one regulację ustawową".

18

może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat i rozjaśni sprawę ...

19

Odnoszę wrażenie, że niektórzy nie dość rozumieją przepisy, to jeszcze na dodatek chcieliby je zmienić i szukają poparcia. Powodzenia, ale beze mnie.
Próżne takie zmiany i próżne ubolewanie nad obchodzeniem przepisów. Wykonawca i tak zatrudni kogo zechce, a zamawiający się nie dowie.

A żądań i dokumentów nie możemy wymyślać po otwarciu ofert. Tam musi być wszystko co trzeba, czyli zgodnie z siwz, także ewentualnie wymagany komplet dokumentów każdego podwykonawcy oraz ?innych podmiotów?. Do zamawiającego należy zadbanie o odpowiednią siwz. Wykonawca nie musi byc przygotowany na wezwanie ze strony zamawiającego. Wspomniany zapis w rozporządzeniu wskazuje na wiele dokumentów, ale z żadnego przepisu nie wynika, że wykonawca ma czekać z każdym na wezwanie. Wykonawca  ma obowiązek załączyć do oferty od razu WSZYSTKIEGO co wymaga siwz, a potem powinien spokojnie czekać na wybór oferty.

20

w całej rozciągłości zgdzam się z Tobą hubal...

21

Witam!!! co w sytuacji gdy nie opisałam szczegółowo warunków i ządałam tylko oświadczenia na spełnienie art. 22.1. czytając informator wydaney przez Prezesa UZP mam wrażenie, iż w tej sytuacji nie musze żadać pisemnego zobowiązania podmiotów (w moim przypadku podwykonawcy) cyt. "... Po drugie, gdy wykonawca wykazując spełnianie warunków udziału w postępowaniu odwołuje się do potencjału podmiotów trzecich zobowiązany jest wykazać, iż będzie dysponował zasobami tego podmiotu niezbędnymi do realizacji zamówienia. Obowiązek ten wynika bezpośrednio z ustawy i nie jest wymagane w tym zakresie wyrażenie woli zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub siwz. Odwoływanie się do potencjału podmiotów trzecich jest uprawnieniem wykonawcy przy czym skorzystanie z tego uprawnienia łączy się z obowiązkiem udowodnienia, iż takim potencjałem będzie on dysponował. Warte jednak podkreślenia jest, iż ustawowy obowiązek wykazania dysponowania odpowiednim potencjałem podmiotów trzecich dotyczy tylko tych warunków, których wykazanie spełnienia jest wymagane od wykonawców, a więc co do zasady warunków, które są opisane przez zamawiającego i dla których żąda on złożenia stosownych dokumentów...".
a jesli źle interpretuje ten zapis i jednak musze żądać pisemnego zobowiązania podwykonawcy. to czy moge go uzupełnić na podstawie art. 26 ust. 3 /hmmm pewnie nie,ale moze ktoś bedzie miał na to pomysł/. z góry dziekuję za pomoc. Serdecznie wszyskich pozdrawiam.

22

Wg mnie składający ofertę musi zawrzeć wszystkie dokumenty wobec których chce być oceniany. Uważam że jest dokładnie tak jak rozumujesz - wynika to bezpośrednio z ustawy, tak samo jak obowiązek wykonawcy do złożenia oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu - art. 44 oraz o tym że nie podlega on wykluczeniu na podstawie przepisów 22.1.

23

i w kazdym przypadku kiedy wykonawca  wskaże w ofercie czesc zamówienia, które chce powierzyć podwykonawcy , musi złożyć pisemne zobowiązanie tego podywkonawcy? + np osiwdczenie o braku podstaw do wykluczenia  podwykonawcy?

24

i czy moze żadać ewentualnego zobowiązania podwykonawcy na postawie art. 26.3?

25

Co w przypadku, jeśłi w warunkach okresliliśmy jakmi osobami musi dysponować Wykonawca, a wykonawca zatrudnia włąsnie takie osoby i nie musi korzystać z usług "osób trzecich"

Czy w takim przypadku też obowiązuję oswiadczenia? Czy wystarczy że poda wykaz osób?