1

Temat: czy protestowac?

Witam, zamawiacz wezwał nas do uzupełnienia zestawienia parametrów technicznych sprzętu o typ/ model oferowanej aparatury. Zestawienie takie uzupełniliśmy. Zamawiający po analizie stwierdził,  że w naszej ofercie brak jest dokumentu dopuszczającego to urządzenie do obrotu zgodnie z ustawa o wyrobach medycznych (zaznaczam, że nie wzywano nas do uzupełnienia takich dopuszczeń). W związku z czym odrzucił nasza ofertę jako nieodpowiadającą siwz - art. 89 ust. 1 pkt. 2.
Wydaje mi sie, ze zamawiający troszkę sie pospieszył, bo chyba powinien nas wezwać teraz do uzupełnienia tych dokumentów.  czy wobec powyższego mogę wnieśc protest na zaniechanie wezwania nas do uzupełnienia tych dokumentów i oczywiście wadliwy wybór oferty najkorzystniejszej?

2

Odp: czy protestowac?

Można
Niczym szczególnym to nie grozi, a protest wydaje się zasadny.

3

dzieki hubal, wolałam sie upewnic, pozdrawiam smile

4

Dzięki, ale ma jeszcze jeden problem, sprawa jest w zasadzie bardziej skomplikowana.  Nasze urządzenie zgodnie z ustawą o wyrobach medycznych (art. 54 )możemy zarejestrowac (zgłosić) w Urzędzie rejestracji Wyrobów medycznych po pierwszym wprowadzeniu na teren RP. Czyli de facto w dniu składania ofert nie mielismy takiego dokumentu - zgłoszenia  bo jeszcze tego urządzenia nie sprzedawalismy. Ze względu na to że startujemy w przetargach, zgłosilismy to urządzenie do rejestru kilka dni temu, czyli juz po składnaiu ofert. I jeśli napiszę protest na zaniechanie wezwania do uzupelnienia brakującego dokumentu i zamawiający nas do tego wezwie - to okazuje sie że nie mam takiego dokumentu ważnego na dzień skladania ofert. Czy wobec powyższego moze protest oprzeć na zaniechaniu czynności wezwania do zożenia wyjasnień w trybie art. 26 ust. 4 ? Może to jest jakies rozwiązanie?  Niestety ustawa o wyrobach medycznych pozwalając na pózniejsza rejestrację wyrobów troche komplikuje mi zycie w takich wypadkach jak ten.
Może macie jakis pomysł?

5

Spokojnie, można  jak wcześniej, nie warto ograniczać zakresu ewentualnego protestu.
Zamawiający moim zdaniem nie ma prawa ograniczać potencjalnych wykonawców do kręgu tych, co już czekają z gotowym przedmiotem zamówienia (wraz z kompletem dokumentów dopuszczających do użytku). Można uważać takie zachowanie za naruszenie podstawowej     zasady uczciwej konkurencji. Wykonawca musi mieć czas na przygotowanie przedmiotu zamówienia i istotny jest stan na dzień odbioru.
Po drugie zamawiający nie może na tym etapie żądać dodatkowych dokumentów ponad to, co wynika z ogłoszenia i SIWZ.
Niestety nie znamy wszystkich szczegółów i nie można przesądzić wyniku protestu.  Zalecam jak zwykle włączyć do sprawy zakładowego prawnika.

6

Dzięki hubal, ale jest jeden problem - moj szef nie uważa za stosowne zatrudniac prawnika (bo szkoda kasy na niego !!!!). Wymaga natomiast cudów w obronie własnych pomysłów i oczywiście wiedzy  prawniczej od  swoich ludzi którzy prawnikami nie są. Nie pozostaje mi nic innego jak pisac protest, cos wymysle.  Pozdrawiam smile

7

ale może w takim przypadku należało złożyć protest na SIWZ, bo teraz to nie wiem czy nie jest za późno na składanie protesu na-jak napisał hubal "Zamawiający moim zdaniem nie ma prawa ograniczać potencjalnych wykonawców do kręgu tych, co już czekają z gotowym przedmiotem zamówienia (wraz z kompletem dokumentów dopuszczających do użytku). Można uważać takie zachowanie za naruszenie podstawowej     zasady uczciwej konkurencji"....

8

Proszę nie straszyć wykonawcy, bo i tak ma niezły stres wink. Do rozpatrzenia protestu zamawiający przyłoży się raczej wnikliwie.

9

smile nie straszę w żadnym razie; sama jestem bardzo często w takiej sytuacji, bo też jestem wykonawcą i doskonale zdaję sobie sprawę z pomysłowości Zamawiających...pozdrawiam i życzę powodzenia

10

ale jeżeli "biedaki " nie mają prawnika to napisanie protestu zabierze im trochę czasu a niewiadomym jest czy coś z tego wyjdzie...

11

... nie wiadomo, poniewaz nie wiadomo jak byla intencja Z żadania dokumentu dopuszczającego to urządzenie do obrotu zgodnie z ustawa o wyrobach medycznych - pytanie zasadnicze, czy ten dokument mial byc zlożony na potwierdzenie ze oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom okreslonym przez Z, czy w innym celu.

12

Antypka napisał/a:

ale jeżeli "biedaki " nie mają prawnika to napisanie protestu zabierze im trochę czasu a niewiadomym jest czy coś z tego wyjdzie...

No właśnie. Ponadto już wcześniej zauważono, że po drugiej stronie stanie zawodowy prawnik, a przynajmniej należy tego oczekiwać.

13

dziekuję za użalanie sie nade mną smile Prawnika mamy, ale zdaje sie jest od wyższych celów wskazanych przez mojego szefa ..  fakt prawnikiem nie jestem ale protest piszę i z pewnościa nie zabierze mi to zbyt wiele czasu.  Prawda jest że Z. żądał tego dokumentu na potwierdzenie że oferowane dostawy odpowiadają okreslonym przez Z. wymogom i prawda jest że na dzien składania ofert tego nie mamy. Trzeba jednak sie jakos bronic, przynajmniej próbować, jak wiadomo nie zbadane sa wyroki Z. a potem Kijanek.

14

Reasumując:
- Z powinien był wezwac W
- tak czy inaczej oferta W jest do odrzucenia
- protest to strata czasu W i Z

15

oj Miras ty zawsze potrafisz pocieszyc .. ..:(  pamietaj tylko że tu sytuacja nie jest taka jasna : te dokumenty możesz miec zgodnie z prawem potem - po wprowadzeniu urządzenia na rynek i jesli Z. miał jakies watpliwości mógł prosic o wyjaśnienia a tego juz nie zrobił,  druga sprawa ze siwz ustawiona pod parametry konkretnej firmy i nas po prostu nie chcą.

16

bewuj napisał/a:

te dokumenty możesz miec zgodnie z prawem potem - po wprowadzeniu urządzenia na rynek.

...pozostali wykonawcy mieli w dniu składania ofert???

17

oprócz nas była tylko firma pod ktora napisano siwz i oczywiscie miała papier , ale my jak producent zaoferowalismy nowy przedmiot zamowienia spełniający siwz, ktory zgodnie z prawem mozemy zarejestrowac po 1 sprzedazy

18

Nie znam szczegolow dotyczacych przedmiotu zamówienia, ale gdyby trafiło na mnie (jako Z i prztoczyła byś powyższe argumenty odpowiedziałbym krótko:  w takim przypadku należało złożyć protest na SIWZ, innymi słowy nie miał bym innego wyjscia jak tylko odrzucic protest jako wniesiony po terminie.

19

protest na siwz raczej odpada w tym wypadku, ale moim zdaniem nalezało  od razu podać typ urządzenia i napisac jakies oświadczenie ze zgodnie z ust. o wyr. med. zarejestrujemy ten produkt po pierwszym wprowadzeniu na rynek polski; niestety ktoś zadecydował inaczej i wyszło jak wyszło , protest musze napisac i tyle. Jak wyjdzie zobaczymy.

20

Daj znać smile

21

jasne smile

22

oświadczenie nie załatwiłoby sprawy, moim zdaniem trzeba było złożyć protest na siwz, że jest sprzeczna z obowiązującymi przepisami czy coś takiego...teraz nic z tego nie będzie oprócz opóżniania procedury... szkoda czasu naprawdę...

23

popieram interpretacje Antypka i MIRAS
trzeba było pytać Z. o to czy dopuści taki sprzęt, a jeśli nie to protestować na SIWZ,

jeśli nawet uwzględni protest to wezwie do uzupełnienia, wy uzupełnicie dokumentem który nie jest ważny na dzień składania ofert, a ustawa pzp wyraźnie tak to formułuje,

zakładając jednak, że Z. nieopatrznie przyzna Twojej firmie racje, na pewno druga firma złoży protest?. I tak jak napisała Antypka ?opóźniania procedury?

no ale jak szef każe to ja rozumiem ! życzę powodzenia !