1 (edytowany przez lukas7 2010-01-26 09:51:10)

Temat: czy mogę poprawić w trybie art. 87 ust. 2 pkt. 3??

Witam forumowiczów,

mam sytuację nastepującą:
1.wykonawca zaoferował cenę wykonania RB w formularzu oferty (ryczałt)
2.w harmonogramie rzeczowo-finansowym okazało się że wykonawca doliczył cztery pozycje (znacząćo cenotwórcze) które zostały zmienione (wyrzucone) w wyniku modyfikacji harmonogramu rzeczowo-finansowego.

czy mogę zmienić ofertę w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3??
Zalezy mi na tej ofercie ponieważ po poprawie tej omyłki, jeśli bym mógł uznać tą sytuację za taką omyłkę, ta oferta byłaby najkorzystniejsza i moglibyśmy wybrać wykonawcę??

Jakieś pomysły, wynagrodzenie ryczałtowe czy wogóle moge tu mówić o poprawie takiej omyłki z art. 87 ust. 2 pkt. 3, przecież po tej poprawie cena oferty znacząco spadnie, co z tym zrobić??

2

Odp: czy mogę poprawić w trybie art. 87 ust. 2 pkt. 3??

drodzy forumowicze macie jakieś pomysły?? sprawa jest pilna:/

3

... i nieco ryzykowna (ew.protestem).

Ja bym zaryzykował i poprawił.

Jest to raczej zgodne z przepisem,  z duchem ustawy i komentarzami (?ograniczenie kazuistyki?, ?by zamawiający ograniczali formalizm? itd.).
Rozumiem jednocześnie, że zamawiający zmienił wzór harmonogramu i że liczby stamtąd należało przenieść na formularz oferty (?). Nie ma przy tym znaczenia, iż ?cena oferty znacząco spadnie?.

4

tzn harmonogram został zmieniony ale liczb stamtad nie mieli wykonawcy przenieść do formularza oferty.
W Formularzu oferty miała byc wpisana cena brutto netto i vat. Harmonogram rzeczowo finansowy jest rozbity na poszczególne pozycje wykonania prac, zgodnie z planem dofinansowania ze środków ue.

Ja sie pytam czy mogę poprawić cenę oferty, cenę ryczałtową?? roumiem kosztorysowe wynagrodzenie ok, ale czy można poprawić cenę ryczałtową??

nie mam przekonania do tego kroku:?

5

Nie rozumiem zatem znaczenia harmonogramu i jego związku z ceną oferty - może nic istotnego z niego nie wynika? Może uważać go za dokument wtórny, pomocniczy ( tak zazwyczaj go traktowałem)?, a istotne są zapisy na formularzu ofertowym?. W takim  razie:  oczywiście poprawić.

Ryczałt to nie fetysz, a za taki często go bierzemy. Jeśli teraz widzimy błąd, który daje się poprawić (zgodnie z zasadami siwz!!! i ustawy), to trzeba poprawić, bo potem będzie dużo gorzej.
Przy okazji:  wynagrodzenie kosztorysowe w tej fazie poprawić podobnie trudno, a istota polega na szerszej możliwości dostosowania w przyszłości do rzeczywistego zakresu świadczenia.

6 (edytowany przez lukas7 2010-01-26 09:11:07)

ok, harmonogram rzeczwo-finansowym jest dokumentem wtórnym, to zatem na podstawie dokumentu wtórnego mogę poprawić cenę która jest w formularzu oferty ( dokument popdstawowy)??
na jakiej podstawie mogę poprawić cenę oferty?? nie bardzo rozumiem??

To jest zmiana treści oferty, konkretnie ceny oferty (znacząca zmiana 1/4 ceny oferty)

wg mnie ryczałt to cena jednoznaczana czasem na korzyść Zamawiającego czasem na Wykonawcę.

Możesz poprzeć to co mówisz orzecznictwem, jesli tak to prosze o linka w tym temacie:)

prosze innych formumowiczów o wypowiedź.

7

Nadal niewiele rozumiem.
Lukas7 wyraźnie pytał ?czy mogę poprawić cenę oferty, cenę ryczałtową?? Dlaczego poprawić, z czego to wynika. Ponieważ wspomina jedynie harmonogram, to oczywiste, że  z harmonogramu? A teraz okazuje się, że nieprawda, że harmonogram wtórny. Czyli trzeba dostosować harmonogram do głównego formularza.  A tu znów pyta o dostosowaniu ceny oferty. Sam nie wie czego chce.

Nie dziwota, że wykonawca zbaraniał.

A zaraz okaże się, że to roboty budowlane...

8 (edytowany przez lukas7 2010-01-26 09:54:24)

Pytam sie konkretnie czy mogę zmienić cenę oferty (ryczałt) na podst art. 87 ust. 2 pkt.3 PZP??

Faktycznie źle napisałem to ma byc robota budowlana, zgadzam się:) z rozpędu napisałem usługa.

Po prostu nie jestem pewien czy mogę poprawić cenę oferty w wynagrodzeniu ryczałtowym, na podst. wiedzy że w harmonogramie rzeczowo-finansowym wykonawca obliczył 4 pozycje które nie są objęte w tej rb.

Co do Wykonawcy, to na razie wszystko pozostaje u mnie u Zamawiającego, nie podjęliśmy jeszcze decyzji jakie kroki podjąć. Wykonawca jeszcze nie zbaraniał:P ponieważ nie wie jeszcze  jakie podejmiemy działanie.

Pozdrawiam
lukas7

9

Odpowiadam konkretnie: TAK, zamawiający ma prawo zmienić cenę oferty.
Niezależnie czy to ryczałt czy nie (przecież ustawa pzp nie uzależnia od ryczałtu sposobu postępowania w tym zakresie!). Oczywiście musi mieć w ofercie dane umożliwiające samodzielną zmianę.
Tym bardziej, że to są roboty budowlane. W takim przypadku przedmiot zamówienia raczej nie jest określony przedmiarem ani pozycjami.

10 (edytowany przez lukas7 2010-01-27 07:19:41)

Dzięki za odpowiedz:)

mam prośbę masz coś na poparcie swoich argumentów jakies wyroki KIO/ sądu??

Poza tym proszę jeszcze o wpowiedź innych:)

11

Oj, mam już chyba skoroszyt opinii, że już przestałem szukać. Za obszerny temat, by tu i teraz przekazywać, ale może pomyślę później.

12

Zgodnie z obietnicą poszukałem trochę. Nie znalazłem jednak podobnego przypadku, jedynie istotne sugestie.
Proponuję zajrzeć na witrynę UZP, tam był plik ?Pzp_nowel? z ciekawą opinią Prezesa na temat poprawiania błędów. Do tego pliku odsyłał ktoś z niniejszego forum, były dyskusje, proponuję odszukać zajrzeć.
Prezes Sadowy sugeruje m.in.: ?Nie ulega zatem wątpliwości, iż w szczególności omyłki wskazane w dotychczas obowiązującym art. 88 będą mogły być nadal poprawiane.? W owym art. było ?jeżeli obliczona cena nie odpowiada sumie cen ryczałtowych, przyjmuje się, że prawidłowo podano poszczególne ceny ryczałtowe?. Dla mnie jest to wystarczająca przesłanka do twierdzenia, że ryczałtową cenę oferty można zmienić (nie znaczy że w każdym przypadku).
Ponadto w dyskusji na innym forum trafnie ktoś napisał: ?Cena ryczałtowa zawarta w umowie jest niezmienna. Tylko że dyskutowany problem dotyczy sposobu ustalenia tej ceny przed zawarciem umowy, a to jest zupełnie inna sprawa.? Jakby z ust mi wyjął.
Natknąłem się też na numery wyroków, takich jak KIO/UZP 21/09, KIO/UZP 38/09, KIO/UZP 41/09.
Proponuję samodzielnie poszperać, choćby w Internecie. Powodzenia.

13 (edytowany przez lukas7 2010-02-05 12:22:23)

Serdeczne dzięki za pomoc:), jednak zapadła decyzja o uinieważnieniu postepowania, takze tamat zamykam.
Jednak jak widac sa różne opinie w tym temacie, szukałem po necie informacji na ten temat, ale sa dwie szkoły unieważnić / wybrac ofertę (podobna sytuacja do mojego przypadku), wybór nalezy do nas Zmawaiających!? i byc tu mądrym;)

W nastepnym postepowaniu które rozpocząłem napisałem dokładnie w SIWZ, że cena oferty ma wynikać z harmonogramu rzeczowo-finansowego, liczę że to zlikwiduję podobne przypadki jakie opisywałem wcześniej.
pozdrawiam
lukas 7