1

Temat: omyłka rachunkowa czy odrzucenie oferty?

Witam
Mam problem nie wiem jak potraktowac sytuacje w ktorej Wykonawca w formularzu ofertwowym podal dobrze cene netto , ktora wynikala z kosztorysu dobrze obilczył od tej cenny netto podatek VAT a dodajac cene netto i podatek VAT pomylił sie o 5 zł. W ten sposob jest zle obliczona cena brutto oferty i ta cena podana jest rowniez słownie byla rozwniez odczytana na otwarciu ofert. czy na podstaiwe art 88 moge to potraktowac jako omylka rachunkowa w obliczenie cenny brutto??? nie bardzo moge sobie poradzic pod ktory pkt mozna byloby podciagnac. A moze powinnam odrzucic oferte na podstawie art 89 ust.1 pkt6 Prosze o podpowiedz

2

Odp: omyłka rachunkowa czy odrzucenie oferty?

masz racje. nie ma typowego odnosnika do tej sytuacji.
logika - ale co tu jest logiczne - wskazywalaby na omylke z art 88 pkt 2, choc nie jest to rozwiazanie jednoznaczne.

niestety w jednym z watkow na forum kilka osob juz zauwazylo iz ustawa dala nam prawo poprawiania omylek, jednoczesnie innymi zapisami takie ptrawo odbierajac (np. sprawa obliczenia wart. VAT)

sam chetnie poznam opinie madrych glow. smile

pozdr

3

czy cena oferty wynika z sumowania cen za poszczególne elementy zamówienia?

4

Piotrku a co to wyjasni jesli cena brutto jest obliczona pomylkowo/omylkowo smile

5

cena końcowa netto wynika z sumy  poszczegolnych cen netto  i jest obliczona prawidlowo a bład jest w cenie koncowej brutto ( nie ma w kosztorysie policzonych cen brutto- kosztorys jest w cenie netto i od tej ceny końcowej netto zle policzone jest brutto)

6

wygląda na to, ze są to roboty budowlane, o których nie mam zielonego pojęcia
domyślam sie, ze w takim wypadku nie wchodzi w gre poprawka z art. 88.3.a) ?

7

lolilap napisał/a:

Piotrku a co to wyjasni jesli cena brutto jest obliczona pomylkowo/omylkowo smile

Jesli cena brutto jest obliczona omyłkowo, to w wielu wypadkach mozna poprawic omyłki smile

8

heheh dosc lakonicznie smile to ja tez wiem.
ale jak to uzasadadnic w tym przypadku?
podstawa prawna???

moze MARKO? zapraszamy do dyskusji. smile

9

A o czym tu dyskutować skoro nie wiemy czy cena jest ryczałtowa czy nie

10

magdusia napisał/a:

Witam
Mam problem nie wiem jak potraktowac sytuacje w ktorej Wykonawca w formularzu ofertwowym podal dobrze cene netto , ktora wynikala z kosztorysu dobrze obilczył od tej cenny netto podatek VAT a dodajac cene netto i podatek VAT pomylił sie o 5 zł. W ten sposob jest zle obliczona cena brutto oferty i ta cena podana jest rowniez słownie byla rozwniez odczytana na otwarciu ofert. CZy na podstaiwe art 88 moge to potraktowac jako omylka rachunkowa w obliczenie cenny brutto??? nie bardzo moge sobie poradzic pod ktory pkt mozna byloby podciagnac. A moze powinnam odrzucic oferte na podstawie art 89 ust.1 pkt6 Prosze o podpowiedz

nie wiele się dowiedziałaś, bo faktycznie ustawodawca ograniczył instrumentalnie sposoby kawlifikacji i poprawiania omyłek, ponadto mylą też użyte przez Ciebie Magdusiu pojęcia.
Czym innym jest cena netto a czym innym wartość netto. Domyślam się, że chodzi w Twoim wypadku o wartość netto, więc uporządkujmy to:

- wyobrażam sobie, że jest to tak: wartość netto 100,00 zł + wartość VAT 22,00 zł = wartość brutto 122,00zł (czyt. (cena - wartość - oferty)

z Twojego opisu, jeżeli podlega takiej metodzie, wynika, że wartość brutto podano źle gdyż (-5,00 zł) = 117,00 zł

Napisałaś także, że:

"cena końcowa netto wynika z sumy  poszczegolnych cen netto  i jest obliczona prawidlowo a bład jest w cenie koncowej brutto ( nie ma w kosztorysie policzonych cen brutto- kosztorys jest w cenie netto i od tej ceny końcowej netto zle policzone jest brutto)"

i należy z tego wywieść, że jednak oferta jest ofertą z ceną ryczałtową, gdyż nie ma podstaw do rozliczenia, bez podanego podatku VAT dla każdej kalkulownej pozycji, w systemie kosztorysowo-obmiarowym.
Jeżeli tak jest faktycznie, to uważa, ze ma zastosowanie art 88 3a)

11

w takim razie - nie negujac twojego toku rozwazan - prosze o podanie def ceny ryczaltowej.

12

nie ma definicji legalnej ceny ryczałtowej. Można się jedyeni odnieść do kc art. 632, gdzie jest mowa o wynagrodzeniu ryczałtowym.

13

wlasnie. z tym samym problemem sie spotkalem. nikt nie wie jak brzmi def , choc slyszalem juz rozne smile ale mysle ze o ryczalcie mozna mowic w przypadku nierozdzielnosci zamowienia. ale z tymi ostatnimi slowy (w twoim poscie) to bym sie zastanowil - moga byc troche daleko idaca interpretacja smile
ale konkluzja jest taka sama art 88 3a)

14

chodzilo o te ostatnie slowa..........

i należy z tego wywieść, że jednak oferta jest ofertą z ceną ryczałtową, gdyż nie ma podstaw do rozliczenia, bez podanego podatku VAT dla każdej kalkulownej pozycji, w systemie kosztorysowo-obmiarowym.

naprawde myslisz ze mozna tak to uzasadnic?
doprowadziloby to do poprawienia ceny koncowej na 122 , a chyba cena powinna byc 117? nie sadzisz?

15

lolilap napisał/a:

doprowadziloby to do poprawienia ceny koncowej na 122 , a chyba cena powinna byc 117? nie sadzisz?

jesli stosujemy 88.3.a) to przyjmujemy, ze cena 117 podana jest prawidłowo (bez wzgledu na sposob jej obliczenia)

16

Jestem tego samego zdania jak i wszyscy niemniej arbitrzy kazdy bład w liczeniu Vat wtym i sumowanie neto i Vat traktuja jako bład w obilczaniu ceny. Raz tylko spotkałem sie z inna interpretacja.