1

Temat: Wyjaśnić i poprawić?

Witam,
znajomy poprosił mnie o pomoc. Chodzi o taki problem w PN na usługę leasingu samochodu na okres 5 lat, tj. w ofercie należało podać cenę raty miesięcznej leasingu, cenę miesięcznego ubezpieczenia, koszt wykupu samochodu po upływie umowy leasingowej oraz koszt łączny (tj. 60x miesięczna rata leasingu + 60x miesięczna rata ubezpieczeniowa + koszt wykupu po upływie leasingu). Przy sprawdzaniu ofert nikt tego nie sprawdził, tzn nie przeliczył, wysłano zawiadomienie o wyborze oferty, a teraz okazuje się że, ta tańsza oferta zawiera w cenie łącznej tylko ubezpieczenie za 12 miesięcy i brakuje za następne 48. Nawet jeżeli doda się te 48 miesięcy to i tak nie zmieni się kolejność (dodam, że złożono 2 oferty). Czy można poprawić to z art 87 ust 2 pkt 2 (bo mam ku temu pełną wiedzę, aby takich poprawek dokonać) czy też jest to ewidentny błąd w obliczeniu ceny? Wszystkie kwoty jakie wymagano w formularzu ofertowym są kwotami netto.

2

Odp: Wyjaśnić i poprawić?

Według mnie nie możesz czegoś takiego poprawić. Oferta powinna być odrzucona zgodnie z art 89.1.1 lub 89.1.6

3 (edytowany przez hubal 2010-01-26 18:23:41)

Za mało tu szczegółów, by wyrokować.
Być może te 48 miesięcy będzie gratis i umowa obejmie pełny wymagany okres?
A może dałoby się poprawić cenę przy należytej ocenie ofert, jeśli wykonawca przewiduje dalsze okresy za opłatą (w odróżnieniu, do ewentualności przy której granice umowy przewiduje inaczej niż siwz)?.
W każdym razie póki umowa nie podpisana można cokolwiek naprawić. Jak zwykle proponuję pod nadzorem prawnika.

PS.
Nie pasują mi wskazane podstawy prawne. Jeśli dobrze zrozumiałem treść zapytania, to najlepiej pasuje 89.1.2.

4

Te 48 miesięcy nie będzie gratis. Wykonawca się przyznał przed podpisaniem umowy, że podał cenę obejmującą ubezpieczenie na 12 miesięcy, a nie na 60. W SIWZ wymagano, aby w formularzu przy cenie łącznej uwzględnić 60 miesięcy. Tylko co teraz zrobić jak kolega odrzuci tą tańszą ofertę? Bo rozeznał już się i wie, że ten drugi Wykonawca nie posiada samochodu, gdyż dowiedziawszy się iż nie wygrał przetargu "upłynnił" go w inny sposób. Nie wymagano wadium, więc gdy wezwiemy tego droższego do podpisania umowy to on i tak nic nie traci? Wg Was postępowanie unieważnić, gdyż jedną ofertę odrzucę, a drugiego Wykonawcę wykluczę za niepodpisanie umowy?
Czy może ktoś widzi szansę na uratowanie oferty, choć wydaje się ona rzeczywiście niezgodna z SIWZ, bo w ofercie nie wyceniono tak jak my chcieliśmy?

5

Ja bym chyba zaryzykował i naprawiał.
Ryzyko protestu i odwołania żadne, kontrola może nie przyjedzie, a w razie czego może da się przekonać. Forum odpowiedzialności nie bierze.

6 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-01-27 07:14:36)

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Według mnie nie możesz czegoś takiego poprawić. Oferta powinna być odrzucona zgodnie z art 89.1.1 lub 89.1.6

Oczywiście pomyliłem się, miało być art. 89.1.2, tak jak podał hubal.

Ja osobiście bym jednak nie ryzykował. Lepiej unieważnić przetarg.