Temat: ta sama osoba
w złożonych ofertach wystepuje ta sama osoba w 1 jako wlasciciel w 2 jako członek Zarzadu jak powinien zachowac sie Zamawiajacy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w złożonych ofertach wystepuje ta sama osoba w 1 jako wlasciciel w 2 jako członek Zarzadu jak powinien zachowac sie Zamawiajacy
Hmm, upewnij się czy nie przypadkowy zbieg okoliczności. Żądałeś w SIWZ dostarczenia KRS? Zgodnie z art. 82 Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę i niestety udowodnienie złamania tego przepisu leży po stronie zamawiającego. Jeśli masz pewność że to faktycznie ta sama osoba występuje np jako członek zarządu w obydwu firmach to nie pozostaje chyba nic innego jak odrzucić obydwie oferty na podstawie art 89.1. - to na 100% lub też art 89.3 - bo tak naprawdę mamy tu do czynienia z czynem o charakterze przestępczym (zmowa wykonawców?). Oczywiście powołanie się na art. 89.3 w moim mniemaniu niesie za sobą obowiązek powiadomienia odpowiednich organów.
To trochę nie tak.
Spółki prawa handlowego (w odróżnieniu od spółek cywilnych) są oderwane od osób, a członkowie zarządu zapisani w rejestrach bywają zwykłymi figurantami, częstokroć nie mają wiedzy co czyni taka spółka. Tym bardzej dwie takie spółki mogą działać niezależnie. Ponadto należy odróżniać samą spółkę i jej zarząd od przedsiębiorstwa spółki. Ofertę może złożyć przedsiębiorstwo, a nie spółka. Figurowanie 1 osoby w 2 spółkach to nie podstawa traktowania ich jako 1 wykonawcy!
W takiej sytuacji oskarżenia poprzedników są co najmniej pochopne.
Potrzebna jest raczej głębsza analiza tematu, najlepiej z udziałem konkretnych specjalistów.
Hubal, rozumiem Twoje zastrzeżenia. Faktycznie można się nad nimi zastanowić. No i ogólnie zgadzamy się co do tego że należy sprawdzić tą sytuację - napisałem że należy to do obowiązku prowadzącego postępowanie.
Natomiast w polskim systemie nie tylko ZP nie wszystko jest albo białe albo czarne, dlatego też w przypadku jaki Ty opisałeś "biedny" ten Zamawiający który musi sprawdzić tego typu zależności między dwiema, pozornie niezależnymi firmami.
Według mnie, póki nie sprawdzi się że firmy działają niezależnie, dla bezpieczeństwa prowadzonego zamówienia powinno się założyć że jednak istnieje zależność - choć oczywiście bez podejmowania ostatecznych decyzji.
Zastanawia mnie w jaki sposób, na podstawie jakiego dokumentu, Zamawiający miałby uwierzyć i przyjąć do wiadomości fakt że w sytuacji gdy 1 osoba jest związana na szczeblu decyzyjnym z dwiema firmami, nie wpływa na przejrzystość i uczciwość postępowania.
gdybym to ja miał decydować i usłyszałbym takie tłumaczenie jak podałeś, to nie miałbym cienia wątpliwości co zrobić. Wolałbym ich odrzucić i bronić tej decyzji przed sądem, niz bronić siebie przed sądem w przypadku jakiejś kontroli lub protestu.
Ale to tylko takie dywagacje.
Co do kontekstu z policją to napisałem że jest to jakaś opcja bo jamrol pisał jakie ma możliwości i co powinien zrobić
A czy to naprawdę istotne? Nie widzę istotnego zagrożenia. Przecież wybieramy 1 dobrą ofertę (po jej sprawdzeniu) niezależnie jak sobie ją wykombinowali. Na tę ofertę nie ma już wpływu żadna inna! Niech sobie robią, to ich problem, co najwyżej zrobią jedną lepszą od innej, a o taką nam chodzi!!!. Ustawa zakazuje co prawda składania wielu ofert, ale nie jest to mocno ważne, skoro nie wyszczególnia sankcji i może szkoda naszego wysiłku.
Powodzenia
Jest ok.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc