1

Temat: Czy można przewidzieć zakup mniejszej ilości niż w ogłoszeniu

witam
Mam takie hipotetyczne pytanie:
Co rocznie ogłaszamy przetarg nieograniczony na zakup miału. Ilość jaką zużywamy zależy  pogody. Czy wobec tego możemy zawrzeć zapis w SIWZ, że ogłaszamy co prawda przetarg na 10 000 ton , ale zastrzegamy sobie zakup 9 000 ton w przypadku łagodnej zimy?
co myślicie o tym?
Pozdrawiam

2

Odp: Czy można przewidzieć zakup mniejszej ilości niż w ogłoszeniu

jak dla mnie jest to dopuszczalne smile

3

Nie kupicie tych ton (?!).
Pomyślcie tylko...

4

u mnie co roku występuje zakup masy, co prawda nie taka ilość jak u was ale zasada wg mnie może być podobna

Zrobić zapis w umowie:
Dostawa materiałów będących przedmiotem niniejszej umowy realizowana będzie na każdorazowe odrębne pisemne zlecenie, określające zakres rzeczowy i ilościowy oraz terminy realizacji, zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem.
1.    Za odebrane materiały Zamawiający zobowiązuje się zapłacić cenę umowną w  wysokości           00,00 zł  brutto / 1 tonę masy.
Ogólna wartość umowy wynosić będzie nie więcej niż brutto 0000,0  zł
(słownie :  ............................00/100).
2.    Ceny pozostają niezmienne w czasie trwania umowy.

i myślę ze problem z głowy smile

5

arturo-młodszy - a masz do kiedy obowiązuje umowa (termin)?

6

umowa zostaje zawarta na czas określony do 31?12?2009 r.

7

2010 r

8

oczywiście w tym roku będzie zapis umowa zostaje zawarta na czas określony do 31?12?2010 r, powyższe skopiowałem z zeszłorocznej umowy

9

Rozumiem, że  na podstawie tej umowy możecie kupić np. 1 tonę masy do 31.12. i będzie ok.?

10

tak, dokładnie miało to na celu.
wykonawca oferuje wykonanie zamówienia np: dostawę 100 Mg (Ton) Masy ca cenę jednostkową xxx zł czyli wartość zamówienia nie przekroczy 100 razy xxx za cenę jednostkową i mamy spokój.
Wybieramy materiał w miarę potrzeb, dziś 1 Tona za tydzień 10 Ton itd
oczywiście można zagwarantować jakąś ilość minimalną w roku ale poco smile

11

No, już mi lepiej.

Czasem przydają się zapisy, że ostateczna cena (wartość) przedmiotu umowy zostanie ustalona w oparciu o faktyczne wykonanie i ceny [jednostkowe] zawarte w ofercie oraz że podana w umowie cena (wartość) dotyczy ilości zawartych w siwz - lub coś  w tym stylu.
Pozwolę sobie przy okazji skomentować przedstawiony przykład. Dla mnie jest nieco sztywny, zwłaszcza ?zlecenie, określające zakres rzeczowy i ilościowy oraz terminy realizacji? - to jak ultimatum, po którym tylko wojna wink .

12

arturo-młodszy napisał/a:

oczywiście można zagwarantować jakąś ilość minimalną w roku ale poco smile

... do tego właśnie zmierzałem - po to żeby było dobrze, gdyby trafiło na mnie (jako wykonawcę) złożyłbym protest, odwołanie i jestem pewny że smile zmieniło by sie na sad

wink

13

Ja osobiście piszę maksymalną cene umowy ale zaznaczam, że zapotrzebowanie moze ulec pomniejszeniu np. o 30%. Wg mnie jest oki.

14

oczywiście patrząc z punktu widzenia wykonawcy taki zapis jest mile widziany,
a to ciekawe protest/odwołanie ? a możesz powiedzieć z jakiej przyczyny, artykułu to może w tym roku dodam wartość gwarantowaną zamówienia bo dotychczas Nasi radcy prawni nie zwrócili mi uwagi na taki aspekt

15

Naruszenie art. 29 ust. 1 (in fine)  ust. 2.

16

cbud napisał/a:

Ja osobiście piszę maksymalną cene umowy ale zaznaczam, że zapotrzebowanie moze ulec pomniejszeniu np. o 30%. Wg mnie jest oki.

wg mnie - do obronienia

17

gdyby się uprzeć to art. 29 mógłby tu przejść

następnym razem dodam:
Zamawiający zobowiązuje się do zlecenia dostaw w ilości minimum np: 50 % całego zamówienia podanego w § ....

Kwota, jaka zostanie zapłacona Wykonawcy zależna będzie od zakresu ilościowego odebranych przez Zamawiającego dostaw wyliczona ściśle na podstawie ceny jednostkowej podanej w formularzu cenowym załączonym przez Wykonawcę do oferty.

i jak Panie Mirku bedzie ok ?

18 (edytowany przez hubal 2010-01-28 20:47:38)

Nasi radcy prawni nie zwrócili mi uwagi na taki aspekt

Warto ich teraz ponownie zapytać.  Raczej mieli rację, bo i nasi dyskutanci są zaskoczeni i zdziwieni.

Wykonawca też człowiek i nie można ignorować jego interesów, jednak przedmiotowa sprawa nie jest oczywista.  Nie rozumiem jak można z art. 29 wywodzić ograniczenia, o których tu mowa. Ktoś chyba przesadził.

A w ogóle skąd takie procenty, dlaczego 50 lub 30 a nie np. 1 albo 90? Są zupełnie sztuczne, wzięte z sufitu. Jeśli mówi się o granicach liczbowych, to liczby podlegają regułom arytmetycznym i powinny być kalkulowane. Albo losować, np. przez rzucanie kostki do gry - to bardzej racjonalne niż gdybanie że może 20% jest dobre.

Następna sprawa: jeśli zamawiający zobowiązuje się w umowie, to trzeba zapisać kary za niedotrzymanie warunku, w przeciwnym razie warunek jest martwy! Jednak mój szef i jego prawnicy pogoniliby mnie z takim pomysłem. hmm

19

1. Zamawiający zobowiązuje się do zlecenia dostaw w ilości minimum np: 50 % całego zamówienia podanego w § ....

2. Kwota, jaka zostanie zapłacona Wykonawcy zależna będzie od zakresu ilościowego odebranych przez Zamawiającego dostaw wyliczona ściśle na podstawie ceny jednostkowej podanej w formularzu cenowym załączonym przez Wykonawcę do oferty.

1. Idziesz w dobrym kierunku ale te 50 % to jednak troche za mało.
2. Nie bardzo rozumiem, co chcesz przez to osiągnąć hmm

20

hubal napisał/a:

1. Nie rozumiem jak można z art. 29 wywodzić ograniczenia, o których tu mowa. Ktoś chyba przesadził.
2. Następna sprawa: jeśli zamawiający zobowiązuje się w umowie, to trzeba zapisać kary za niedotrzymanie warunku, w przeciwnym razie warunek jest martwy!
3. Jednak mój szef i jego prawnicy pogoniliby mnie z takim pomysłem. hmm

1. Dla mnie jako wykonowcy wazne jest (dla skalkulowania ceny), czy zamawiający kupi ode mnie 1 litr ON, czy 10 000 litrów. Powiedzialby Ci wiecej ale nie bede rozpowszechnial na forum zlych praktyk zamawiajacych.
2. Nie trzeba - ale zgodnie z zasada rowności stron jest to pozadane.
3. Zostaje tylko pogratulowac im ignorancji.

21

Ja zawsze staram się szanować wykonawców i ich interesy.
Dlatego nie zapomniałbym o minimalnej ilości, tyle że proponuję to w innym stylu, np. ?zamawiający planuje zakupić od 8000 do 10000 ...?, co więcej od razu wprowadzać zapisy umożliwiające zakupy większej ilości.
Lepiej tak zapisać, sprawiedliwie ogłosić wszystkim i zakupić 7000, niż podjąć sztuczne zobowiązania, a potem w majestacie prawa (art.93.1.6) unieważnić umowę i  nic nie kupić.

Przy okazji: do wyceny zawsze proponuję realne ilości, w powyższym przykładzie byłoby 9000, a nie 1 czy 100.

Dziękuję MIRASOWI za zauważenie mojej wypowiedzi.

22

A nie prościej ocenie poddac cene jednoistkową (w tym wypadku tonę) -wynagrodzenie ustalic na podstawie faktycznego zuzycia, dodatkowo w SIWZ podajemy że przewidywane zuzycie oszacowane na podstawie ostatnich np.1,2,3 (do wyboru) lat wyniosło XX ton

23

responder napisał/a:

A nie prościej ocenie poddac cene jednoistkową (w tym wypadku tonę) -wynagrodzenie ustalic na podstawie faktycznego zuzycia, dodatkowo w SIWZ podajemy że przewidywane zuzycie oszacowane na podstawie ostatnich np.1,2,3 (do wyboru) lat wyniosło XX ton

Może i prościej, ale czasem niedobrze.
Wyobraźmy sobie w 1 zamówieniu więcej niż 1 asortyment, o różnych cenach jednostkowych i różnych planowanych ilościach. Porównanie sumy cen całkowitych i porównanie sumy cen  jednostkowych może dać bardzo różne wyniki, a w efekcie formalnie najkorzystniejsza oferta może okazać się po wykonaniu mniej efektywna niż któraś inna.  Mogę służyć przykładami - na życzenie.
Po drugie wycena większej  ilość pomaga przewidzieć przyszłe kłopoty z zaokrągleniami.

Przy okazji: moim zdaniem mało komu jest potrzebne tłumaczenie się w siwz, ja bym raczej zostawił notatkę w przedmiotowej teczce.