1

Temat: łączyć czy nie łączyć

w drugim półroczu 2007 planujemy zakupić komputery za kwotę powyżej 6.000 netto (czyli zgodnie z ustawą przeprowadzamy postępowanie). tylko, że w styczniu zaistniała potrzeba zakupu skrzynki teleinformatycznej (do prawidłowego funkcjonowania sieci, taka skrzynka to składa się m.in. ze switcha, routera itp.).
czy zakup tej skrzynki musimy łączyć z zakupem komputerów (bądź co bądź to też jest w jakimś sensie sprzęt komputerowy) i przeprowadzać na nią osobne postepowanie? koszt skrzynki ok. 4000zł brutto.

czy orientujecie się czy ta bariera z 6.000 zostanie podniesiona do 14.000 EUR jak to było w planach?

dzięki z góry za info.

2

Odp: łączyć czy nie łączyć

wg. mojej oceny nie musisz łączyć obecnego zakupu "skrzynki" z planowanymi komputerami w drugim pólroczu:

1. jest to inny rodzaj zamówienia,
2. szacunek wartości tej skrzynki jest poniżej 6 000 euro,
3. jeżeli nawet znajdzie się mądry i to połączy to i tak następny zakup (kompty) kupisz z zastosowaniem przepisów powyżej 6 000 euro.

- no chyba że "skrzynka" + kompy przekroczą 60 000 euro wtedy stosujesz procedury dla tej warości.

We środę wystąpieniem p. ministra Nowakowskiego, przedstawiciela ministerstwa rozwoju regionalnego, sejm rozpoczął prace nad kolejną nowelą ustawy.
W świetle propozycji złożonych przez to ministerstwo jest zapis o podyższeniu progu z 6000 do 14 000 euro  (art. 4 pkt.8 Pzp).
Jeżeli ten zapis nawet wejdzie to nad pozostałymi może toczyć się burzliwa dyskusja. Np. nad zawężeniem praw wykonawców w zakresie środków ochrony prawnej. Propozycja brzmi, iż środki odwoławcze będę przysługiwały dla wartopści równej lub przekraczającej progi unijne. Obecnie przysługują powyżej 60 000 euro.

Pozdrawiam

3

też tak myślę. bo przecież gbybym chciał kupić np. dysk twardy za 300 zl to przecież nie będę robił postepowania z tego powodu.

problem polega na interpretacji co można traktować jako jedną kategorię a co dzielić na osobne (czy wszystko traktować jako sprzęt komputerowy, czy zestawy komputerowe osobno i pozostały osprzęt osobno), żeby nie być w sprzeczności z poniższym artykułem:

Art. 32.1.2. zamawiający nie może w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy dzielić zamówienia na części lub zaniżać jego wartości.

dzięki nora4 za pomoc.
mam nadzieję, że ktoś jeszcze wyrazi swoją opinię.

4

jesli chodzi o prób 6000 euro to bedzie podniesiony do 14.000 euro ale jeszcze nie uchwalono nowelizacje, według urzedu zamówień publicznych najprawdopodniejszy termin to jest kwiecien wejscie nowej nowelizacji w zycie/uchwalona