1

Temat: zdjęcie

Mam pytanko- chcemy zakupic lampy do wyposazenia- i mam pytanie czy można zamieścić zdjęcie jak one mają wyglądać czy nie? Bo mi się wydaje, że to by był błąd- zastosowanie znaku towarowego konkretnego producenta, ale kierownik jest innego zdania.. Ja myśle, że trzeba po prostu szczegółowo opisać parametry tych lamp. Proszę o poradę.

2

Odp: zdjęcie

Odważnego masz kierownika. Zawsze możesz dać zdjęcie i napisać "lub równoważne" podając parametry, których spełnienie spowoduje uznanie za równoważne. Oprócz tego zażądaj próbki i problem z głowy. Nikomu sie nie bedzie chciało przywozić razem z ofertą  lampy. Ja tak zrobiłem z krzesłami i dostałem takie jak chciałem. :-)

3

daria-d11 napisał/a:

Mam pytanko- chcemy zakupic lampy do wyposazenia- i mam pytanie czy można zamieścić zdjęcie jak one mają wyglądać czy nie? Bo mi się wydaje, że to by był błąd- zastosowanie znaku towarowego konkretnego producenta, ale kierownik jest innego zdania.. Ja myśle, że trzeba po prostu szczegółowo opisać parametry tych lamp. Proszę o poradę.

Jeżeli szczegółowo opiszesz parametrami i do tego dodatkowo dołączysz wizualizację (bez znaku towarowego konkretnego producenta, itp.) to ja nie widzę problemu.

4

daria-d11 napisał/a:

Może dać szkic lampy (jeśli zalezy  Wam na kształcie i jest to uzasadnione), ale zdjęcia z logo producenta  broń boże.  To tylko się prosi o przyjazne pisma Wykonawców :>

5

daria-d11 napisał/a:

Zgadzam się z Darią, o ile stosować ustawę.
Zdjęcie jest mocno ryzykowne, bowiem ?RYSUNEK, ornament, kompozycja kolorystyczna, FORMA przestrzenna, w tym forma towaru? [treść z Wikipedii] mogą być  ZNAKAMI TOWAROWYMI.

Nie wykluczam racji kierownika, bo  może zamówienie będzie poniżej 14000euro, albo kształt jest konieczny z nieznanych nam powodów, tyle że to trzeba będzie solidnie uzasadnić i może korzystać z trybów szczególnych.

Żądanie próbek w podobnych przypadkach pachnie mi zwyczajną nieuczciwością.

6

po rozmowach skończy się najprawdopodobniej na wizualizacjach i szczegółowych opisach..

7

daria-d11 napisał/a:

po rozmowach skończy się najprawdopodobniej na wizualizacjach i szczegółowych opisach..

...czyli moja opcja wink

8

oby było dobrze.. wink

9

hubal napisał/a:

Żądanie próbek w podobnych przypadkach pachnie mi zwyczajną nieuczciwością.

... a czy ktoś coś o tym mówił???

10

daria-d11 napisał/a:

oby było dobrze.. wink

.... bedzie, przyjmij tylko jakąs granice tolerancji, poprzez dopuszczenie różnica np. +/- 5 mm na każdym wymiarze wink