1

Temat: Czy przyjąć

Witam wszystkich. Mam pytanko co zrobić jeśli Wykonawca złożył oświadczenie o spełnieniu warunków  inne niż w siwz, ale zaznaczam że jest ok? I teraz Inny Przetarg Wykonawca nie przedłużył terminu związania ofertą (nie było wadium) Czyli ...... odlot.?

2

Odp: Czy przyjąć

nina napisał/a:

1. Mam pytanko co zrobić jeśli Wykonawca złożył oświadczenie o spełnieniu warunków  inne niż w siwz, ale zaznaczam że jest ok? 2. I teraz Inny Przetarg Wykonawca nie przedłużył terminu związania ofertą (nie było wadium) czyli ...... odlot.?

1. No to ok.
2. To znaczy?

3

No odrzucamu?
(odlot)

4

aaaa odlot... ale najpierw wykluczenie smile

5

tak dzięki serdeczne Miras

6

Mam takie pytanie jeśli wezwałam do przedłużenia terminu związania ofertą na 10 dni przed końcem terminu pierwotnego i wyznaczyłam termin na udzielenie odpowiedzi (czy wykonawcy wyrażają zgodę na przedłużenie terminu o kolejne 30 dni) na 5 dni przed końcem 1 term. do godz. 15 (odpowiedziało 8 wykonawców wyraziło zgodę) a jeden nie odpowiedział (oferta najkorzystniejsza) to:
1. Jeśli na 3 dni przed końcem upływu terminu pierwotnego ogłoszę wyniki wyboru oferty najkorzystniejszej to wykluczam i odrzucam Wykonawcę który nie odezwał się w wyznaczonym terminie do przedłużenia terminu związania ofertą?
2. Czy muszę poczekać do ostatniego dnia terminu pierwotnego i może jeszcze złożyć wniosek o przedłużenie.
3. czy jeśli się nie odezwał to wykluczam i odrzucam.
(wadium nie było wymagane)  i jeszcze nie udzielił wyjaśnień co do warunków wiedzy i doświadczenia termin tez miną) Co zrobić proszę o porade.

7

Skoro wykonawca nie odzywa się  i jeszcze nie udziela wyjaśnień to wykluczam i odrzucam po terminie  bez wahania, a następnie zachowuję się, jakby jej wcale nie było, tzn. bez czekania i przedłużania. Czyli po wykluczeniu układam na nowo wyniki i  zaraz ogłaszam je (a nie odwrotnie). Nie ma już terminu pierwotnego po przedłużeniu.
Nie rozumiem, po co i dlaczego ?poczekać do ostatniego dnia terminu pierwotnego i może jeszcze złożyć wniosek o przedłużenie?.

8

No tak hubal ale jeszcze nie miną termin 1. jest jeszcze 3 dni starego (30dni)  a następny zaczyna się za 3 dni. Bo jeśli wykonawca jest związany ofertą przez 30 dni a bieg następny zaczyna się po upływie 30 dni. To jesli go wykluczę na podstawie nie przedłużenia terminu gdy jeszcze obowiązuje 1 termin,  tu mam dylemat.  No chyba że źle rozumuję? Może jeśli nie wyraził chęci na przedłużenie ww. terminu bo  ma to gdzieś.  Fakt nawet jeśli by został wybrany i wyniki poszły w świat to i tak było by to po terminie i on nie był by związany oferta.
Chyba że sam może przedłużyć termin jak się dowie że został wybrany. Co myślicie czy może tak zrobić.

9

A jeszcze jedno ja go wykluczę bo nie złożył wyjaśnień, czy powołać się jeszcze na to że nie przedłużył terminu?

10

nina napisał/a:

To jesli go wykluczę na podstawie nie przedłużenia terminu gdy jeszcze obowiązuje 1 termin,  tu mam dylemat.  No chyba że źle rozumuję? Może jeśli nie wyraził chęci na przedłużenie ww. terminu bo  ma to gdzieś.

No chyba źle. Mało istotne, że ma  gdzieś (choć warte uwagi!), lecz że termin/y JEMU wyznaczony/e minął/minęły.
Zamawiający nie możne czekać nie wiadomo na co.  Jeśli nawet obowiązywałby  wspomniany pierwszy termin (według mnie już go nie ma), to dotyczy on czego innego niż rozliczenie wykonawcy. A gdyby trwał jeszcze rok albo dłużej (prawo pozwala), to co, nie moglibyśmy  przez ten czas kończyć postępowania?
Nie mylić terminów związania z innymi. Wykonawca sam może przedłużyć termin związania, jednak w terminie jemu wyznaczonym na dostarczenie zgody, a potem zostaje wykluczony i nie liczy się w tej grze, ani jego zdanie.

11

nina napisał/a:

A jeszcze jedno ja go wykluczę bo nie złożył wyjaśnień, czy powołać się jeszcze na to że nie przedłużył terminu?

Jedno zupełnie wystarcza.
Ja jednak często uwzględniam inne aspekty, by bardziej przekonać, że oferta naprawdę jest np.do odrzucenia.

12

Bardzo dziękuję hubal.