Temat: środki ochrony prawnej
Witam, czy macie jakiś fajny zapis do SIWZ odnoście środków ochrony prawnej, po dużej noweli, bo jest tego sporo od art 179 i trzeba było by to jakoś skrócić : )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → środki ochrony prawnej
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy macie jakiś fajny zapis do SIWZ odnoście środków ochrony prawnej, po dużej noweli, bo jest tego sporo od art 179 i trzeba było by to jakoś skrócić : )
Ja mam propozycję następującą: ?środki ochrony prawnej - według przepisów ustawy od art 179 ...?. Nie zalecam przepisywania ani skracania, bo po co? Żeby błędów narobić?
Hubal jak miałam kontrolę to się czepiał że napisałam od do. Powiedział że powinno być bardziej szczegółowo tak aby wykonawca wiedział czytając siwz a nie ustawę. Pozdrawiam
hmm a może tak:
Środki ochrony prawnej unormowane w art. 179 ? 198 ustawy przysługują wykonawcom, a także innym osobom, jeżeli ich interes prawny w uzyskaniu zamówienia doznał lub może doznać uszczerbku w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy. Środkami ochrony prawnej są w niniejszym postępowaniu odwołanie i skarga do sądu, które mogą być wnoszone zgodnie z postanowieniami ustawy. Ponadto Wykonawca może w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania poinformować zamawiającego o niezgodnej z przepisami ustawy czynności podjętej przez niego lub zaniechaniu czynności, do której jest on zobowiązany na podstawie ustawy, na które nie przysługuje odwołanie na podstawie art. 180 ust. 2. W przypadku uznania zasadności przekazanej informacji zamawiający powtarza czynność albo dokonuje czynności zaniechanej, informując o tym wykonawców w sposób przewidziany w ustawie dla tej czynności.
Marcel - W przypadku odwołan skladanych w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego wszczynanych po 29 stycznia 2010 r. wykonawca nie musi już wskazywać interesu prawnego a tylko że ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia.
zgadzam się z karolk; byłam 29 stycznia na szkoleniu, na którym to własnie podkreślano, tzn. udowadnianiu interesu faktycznego a nie prawnego
Ja też świeżo wróciłem ze szkolenia i właśnie tam przypomniano, że przepisywanie ustawy jest bezcelowe.
Od dawna wiadomo, że są 2 rozbieżne poglądy w zakresie przepisywać ustawę czy nie i końca sporu nie widać.
Ach, mam pomysł: zapisać, że zamawiający na życzenie niezwłocznie dostarczy stosowny tekst.
Czy środki ochrony prawnej należy jakoś inaczej sformułować w przypadku gdy zamówienie jest realizowane w procedurze unijnej? Na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę pisząc taki SIWZ, mając na uwadze ostatnie nowelizacje?
Krotki info z odwołaniem do odpowiednich przepisów PZP powinno wystarczyć.
Ja osobiści jestem też za od do i z głowy. Po co tracić czas im więcej się pisze tym większe prawdopodobieństwo pomyłki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc