1

Temat: ZP na Administrowanie nieruchomościami

Witam,

Mam taki problem - niedługo trzeba będzie przeprowadzić postępowanie poniżej progów unijnych na Administrowanie nieruchomościami (osiedla mieszkaniowe oraz osiedla mieszkaniowe/mieszkania razem z różnego rodzaju infrastrukturą typu kotłownia).

Problem sprowadza się do tego że chcemy zapewnić start również osobom które nie prowadzą działalności gospodarczej (czyli umowy zlecenia) oraz które nie są licencjonowanymi administratorami (ale mają niezbędne doświadczenie).

I tu moje pytanie - czy mogę w SIWZ stworzyć coś ala dwie grupy dokumentów których będę żądał w zależności od tego czy osoba ma działalność czy nie? Bo wiadomo że inne oraz więcej będzie dokumentów/oświadczeń jakie będą oczekiwane od osób z działalnością i licencjonowanych administratorów.

2

Odp: ZP na Administrowanie nieruchomościami

A ja mam pytanie czy w świetle obowiązujących przepisów (np. ustawy o gospodarce nieruchomościami) możliwe jest administrowanie nieruchomościami bez wymaganych prawem uprawnień ?

3

Powiem Ci szczerze że też się nad tym zastanawiam :]

4

moim zdaniem nie można tworzyć takich, jak to nazwałes grup dokumentów, kłania się
równość stron w postępowaniu...

5

Ktoś mi kiedyś mówił, że niezbędnie są takie uprawnienia, stąd moje pytanie. Ja nigdy tego nie sprawdziłem, bo nie miałem takiej potrzeby. Ale Ty musisz być pewien czy takie uprawnienia trzeba mieć, bo wynika to  z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2004 r. Nr 261, poz. 2603 z późn. zm.). Sprawdź te przepisy, a jak nie to zadzwoń do swojego urzędu - do komórki organizacyjnej zajmującej się gospodarką nieruchomościami, oni na pewno udzielą Ci prawidłowej odpowiedzi.

6

Z tego co widzę to ta ustawa dotyczy "zarządzania" które faktyczne objęte jest licencjami, a nie administrowania. Czy ktoś wie czy administrowanie objęte jest jakimś rygorem ustawowym lub obowiązkiem posiadania poświadczonych uprawnień?>