1

Temat: czy unieważniać?

P.N. o wartości ponizej kwot z art. 11 ust.8- po wyborze oferty najkorzystaniejszej, ale przed podpisaniem umowy. Na wybór oferty wpłynął protest- zostal oddalony. Już po upływie terminu na rozstrzygnięcie protestyu okazało się, że jeden argument z tego protestu należałoby uznać za słuszny. Co w takiej sytuacji?
czy Zamawiający powinien unieważnić postępowanie? czy np dokonać ponownej oceny ofert (tylko na jakiej podstawie)?

2

Odp: czy unieważniać?

Jeżeli błąd jest do naprawienia - to naprawić i kontunuować postępowanie.

3 (edytowany przez Bitter 2010-02-01 11:57:01)

KC - 58 art. i ponowna ocena , tak mysle...

4

Też bym się skłaniała do ponownej oceny ofert. W sumie to nie spotakałam się jeszcze z taką sytuacją smile

5

ja też nie rozumiem co znaczy ...okazało się po.... - a przed nie było wiadomo? Wg. mnie postepowanie obarczone wadą...

6

cbud napisał/a:

ja też nie rozumiem co znaczy ...okazało się po.... - a przed nie było wiadomo? Wg. mnie postepowanie obarczone wadą...

Wady bywają usuwalne i trzeba w tym kierunku działać, a nie tylko krakać.

7

Chyba  lepiej wadę usunąć, jeżeli jest taka możliwość, niż unieważniac całe postępowanie!

8

Moim zdaniem obarczone byłoby wadą jeśli nie istniałaby  możliwość zawarcia ważnej umowy z jakimkolwiek z startujących wykonawców. Jakiś poważny błąd w specyfikacji itp.
A w tej sytuacji jak zrozumiałem po ponownym wyborze zgodnym z ustawa i siwz wybrany zostanie wykonawca z którym umowa będzie przecież ważna.

9

Dokładnie tak.

10

patrycja_w napisał/a:

Chyba  lepiej wadę usunąć, jeżeli jest taka możliwość, niż unieważniac całe postępowanie!

lepiej, lepiej - o czym pisałem wyżej

11

cbud napisał/a:

Okazało się "po", gdyż wykonawca złożył nieprawdziwe oświadczenie, o czym Zamawiający powziął wiadomość po upływie terminu na rozstrzygnięc ie protestu.