1

Temat: modyfikacja siwz

własnie wyslalam zaproszenie do składania ofert na dostawe materiałów biurowych, jednym z dokumentów jakie ma dołaczyć wykonawca jest formularz cenowy. I tu zaczyna sie problem. w formularzu wykonawca ma podac takie pozycje: cena jednostkowa netto, cena jednostkowa brutto, wartość netto, vat, wartość brutto - jak przeliczyłam kwoty podane w takim formularzu w ubiegłym roku - to zobaczylam ze kompletnie nic sie nie zgadza tzn. cena jednostkowa brutto daje inna wartość brutto niż jak dodam do wartości netto podatek vat i zrobil sie problem bo w konsekwencji bedzie to rzutowało na calkowita wartośc netto i brutto zamówienia. Chce zmodyfikować ten formularz w ten sposób że wyrzucę wszystkie wartości brutto zarówno cene jednostkową brutto jak i wartosć brutto poszczegolnych pozycji asortymentowych zostawie tylko wartość netto - czy mogę tak zrobić zgodnie z art. 38 ust. 4 pzp? mysle ze będzie to uzasadniony przypadek bo błedny formularz sposowduje uniewaznuenie postepowania. natomiast czy to kwalifikuje sie pod modyfikację - pytanie co to jest modyfikacja - na szkoleniach mowia zgodnie z zmiana nie wpływająco znaczaco na treść oferty.

2

Odp: modyfikacja siwz

art 38 ust 5 pzp Modyfikacja treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia nie może dotyczyć kryteriów oceny
ofert, warunków udziału w postępowaniu oraz sposobu oceny ich spełniania.
Nie mam pewności czy w tym się mieści formularz cenowy...

3

Modyfikacja SIWZ nie może zmieniać kęgu Wykonawców mogących spełniać wymagania podmiotowe

4

jeżeli zmienię formularz cenowy - to nie zmieniam warunków udziału w postepowaniu , nie zmieniam kryteriów oceny ofert no i nie zmieniam sposobu oceny spełniania warunków
czy modyfikacji moge dokonać w kazdym czasie gdy zauwaze bład czy tylko jesli wykonawcy zauwaza jakies nieprawidłowości art. 38 ust. 4 mowi ze w kazdym czasie ale przed upływem temrinu składnaia ofert

5

możesz przedłużyć termin do składania ofert o czas potrzebny-niezbędny-wystarczający aby Wykonawca mógł wprowadzić zmiany w swojej ofercie inaczej może to skutkować nieważnością całego postępowania

6

przedluz o 1 dzien i zmien formularz.

7

tak wiem ze musze przedłużyć termin składania ofert w zwiazku z modyfikacja, ale jak myslisz moge dokonac takiej modyfikacji formularza?

8

mozesz zmodyfikowac formularz oferty, w kazdym czasie i z własnej inicjatywy
jesli chodzi o ceny brutto - to jak najbardziej mozesz je wyrzucić, natomiast wartosc brutto musi pozostac, gdyz jest to cena oferty (zgodnie z def. ceny)

9

i tak tez zrbilam zostawilam ceny jendostkowe netto i wartosc netto a od tej wartosci na formularzu cenowym wykonawcy oblicza vat i wartośc brutto ktore pozniej przeniosa do formularza oferty:) dzieki Piotrek

10

i brawo dorotko, to w zadnym wypadku nie sa niedozwolone UPZP zmiany. powodzenia.