Temat: Możliwosć żądania próbek.
Czy akceptowalny jest w SIWZ taki zapis:
"Zamawiający zastrzega sobie możliwość żądania próbek w celu sprawdzenia zgodności zaoferowanego towaru z opisem przedmiotu zamówienia"
????
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
"Zamawiający zastrzega sobie możliwość żądania próbek w celu sprawdzenia zgodności zaoferowanego towaru z opisem przedmiotu zamówienia"
????
Niezbyt pasuje do moich schematów.
Przecież już rozporządzenie zastrzega, a zamawiający jakby teraz nie wiedział, czego chce.
Może na przykład tak: ?zamawiający planuje zażądać próbek od wykonawcy, którego oferta uzyska wstępnie najwyższą punktację??
A może tak "Przed zawarciem umowy, Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi próbki potwierdzające, że oferowane dostawy, usługi odpowiadają wymganiom określonym przez Zamawiającego."
A może tak lepiej??
"Zamawiający zastrzega sobie w przypadku wątpliwości możliwość żądania próbek w celu sprawdzenia zgodności zaoferowanego towaru z opisem przedmiotu zamówienia"
ja bym miała wątpliwości co do tych "wątpliwości":) , bo tak naprawdę to towar opisany w ofercie jest zgodny z opisem albo nie ...i nie jestem pewna czy próbka jest dobrą metodą na rozwianie wątpliwości
Chodzi o sprzęt jednorazowy medyczny, laboratoryjny, od basenów przez cewniki, igły do probówek ....
Trudno żądać w tym wszystkim próbek...
????
Żadasz:
a) od wszystkich - wrazz z ofertą albo
b) od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy (ew. w trakcie) - o oczym wczesniej informujesz w SIWZ
A jeśli po wyborze oferty najkorzystniejszej i wysłaniu wezwania do złożenia próbek przez wybranego Wykonawcę ten
a/ nie złoży próbek
b/ złoży próbki i okaże się że a one niezgodne z wymaganiami?
Żądając próbek do przetargu już przy ofercie mogę żądać próbek na wybrane pakiety na wybrane pozycje?
1. W takiejs sytuacji warto jest żądać odpowiedniego oświadczenia w ofercie i wadium - 46.5 1 i 3. Jezeli nie zazadasz wadium, to takie dzialanie wykonwacy (zakladam ze sprzeczne z trescia oferty) mozna by uznac za uchylanie sie od zawarcia umowy.
2. Tak.
Chyba będę żądał próbek do oferty na problematyczne pozycje w problematycznych pakietach...... sprawa oceny ofert będzie łatwiejsza. Nie dostarczą, każę uzupełnić, nie uzupełnią , odrzucę....
Nakombinowałem się a tu i tak lipa, nikt u mnie nie chce się bawić w próbki.....
dzięki za pomoc, przyda się na przyszlość:)
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc