1

Temat: brak zaparafowanego aktualnego projektu umowy, a podpisane oświadcz??

Witam forumowiczów,

Mam pewien problem, otóż mam ofertę bez zaparafowanego aktualnego projektu umowy i z oświadczeniem wykonania prac w terminie wczesniejszym (nastapiło to po zmianie siwz), z kolei w ofercie mam oświadczenie, które wykonawca podpisał tj. "Oswiadczam że zapoznałem się z projektem umowy i wszelkimi jego zmianami itd."
Termin realizacji zadania zmienił sie na korzyść wykonawcy został przesunięty o 2 miesiące, czy moge taka ofertę przyjąc jako zwycięską?? owa oferta jest najtańsza.
Ja rozumię to tak, skoro wykonawca złozył w/w oświadczenie i sie pod nim podpisał, a termin realizacji zadania wynika z siwz czyli teraz jest przesunięty o 2 mce ( wtymprzyp[adku na korzyść wykonawcy) to taka ofertę mozna uznać za ważną i wybrać tego Wykonawcę do realizacji usługi.
jak myślicie??

Pozdrawiam

2

Odp: brak zaparafowanego aktualnego projektu umowy, a podpisane oświadcz??

W wyroku z dnia 28 kwietnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0 -799/05 Zespół Arbitrów postanowił:
W niniejszej sprawie Odwołujący złożył wszelkie wymagane przez Zamawiającego oświadczenia i dokumenty. Złożył w szczególności oświadczenie o zapoznaniu się z warunkami umowy (zawartej w SIWZ jako projekt umowy) i jej akceptacją bez zastrzeżeń. Odwołujący nie złożył ?pustego "projektu umowy opracowanego przez Zamawiającego i załączonego do SIWZ. W ocenie Zespołu Arbitrów było to uchybienie formalne związane z formą oferty (określonym przez Zamawiającego formularzem oferty) i nie miało żadnego wpływu na ocenę oferty oraz spełnienie przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu. Co więcej sam Zamawiający potwierdził, że wykonawcy nie mieli prawa, czy to wypełniać projektu umowy, czy dokonywać w nim jakichkolwiek zmian. W tej sytuacji złożenie przez wykonawcę projektu umowy nie miało i nie mogło mieć żadnego wpływu na ocenę ofert. Oświadczenie wykonawcy o zapoznaniu się ?z warunkami umowy i przyjęciu jej bez zastrzeżeń "jest w ocenie Zespołu Arbitrów wystarczającym spełnieniem wymogów określonych przez Zamawiającego w SIWZ. Wymaganie przez Zamawiającego składania przez wykonawców dokumentów nie mających żadnego znaczenia dla oceny ofert i przebiegu postępowania jest zbyt daleko idącym formalizmem nieakceptowanym przez Zespół Arbitrów orzekającym w niniejszej sprawie.

3

Całkowicie BEZSENSOWNE uważam żądanie załączania do oferty projektu umowy w sytuacji, gdy siwz wypełnia już art.36.1.16 ustawy.

A  może ktoś naprostuje mój pogląd?

4

Hmm... ani hubal, ani też karolk nie udzielił Ci odpowiedzi... więc ja spróbuję

lukas7 napisał/a:

to taka ofertę mozna uznać za ważną i wybrać tego Wykonawcę do realizacji usługi

Myślę że można. De facto wykonawca zobowiązał się wykonać zamówienie w terminie określonym przez Ciebie w SIWZ, a nawet wcześniej - o 2 miesiące wink

5

Dokładanie, tak samo myslę, serdeczne dzięki:)

6

Przecież to wynika wprost z przywołanego wyroku ZA z dnia 28 kwietnia 2005 r.
Oświadczenie wykonawcy o zapoznaniu się z warunkami umowy i przyjęciu jej bez zastrzeżeń jest  wystarczającym spełnieniem wymogów określonych przez Zamawiającego w SIWZ

7

lukas7 pytał w innym kontekscie