1

Temat: ?.wiedza i doświadczenie?..

Mam taki zapis w SIWZ:

??Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich do wykonywania zamówienia??

Zastanawiam się ile w związku z tym mam przygotować oświadczeń.

Czy tylko dla firmy, która ?oddaje swojego pracownika, tj:

?ZOBOWIĄZANIE INNEGO PODMIOTU DO ODDANIA WYKONAWCY DO DYSPOZYCJI NIEZBĘDNBYCH ZASOBÓW NA OKRES KORZYSTANIA Z NICH PRZY WYKONYWANIU ZAMÓWIENAI?

czy może jeszcze drugie oświadczenie:

"ZOBOWIĄZANIE DO WSPÓŁPRACY? dla pracownika, który de facto będzie wykonywał tę pracę.

Bardzo  prosę o wasze opinie.

2

Odp: ?.wiedza i doświadczenie?..

jak znam życie i pomysłowośc Z.i konkurencji to lepiej dać więcej niż mniej, więc jeżeli masz wątpliwości a nie ma czasu na pytanie "zrób tak żeby było dobrze" jak to mówią u mnie w firmie  ; a poważnie- jeżeli dobrze wywnioskowałam to chodzi o potencjał osobowy, więc ja na wszelki wypadek złożyłabym i jedno i drugie- wtedy nikt się nie ma prawa przyczepić

3

Tego typu oświadczenie pracownika jest trochę nielogiczne - z powodu kolizji z jego umową [o pracę] zawartą ze swoim pracodawcą. W aspekcie zapytania nie wyobrażam sobie działania niezgodnego z wolą pracodawcy, a złożenie samodzielnej deklaracji to dopuszczenie myślenia, że może zadziałać niezgodnie z tą wolą.

Samo oświadczenie wykonawcy-pracodawcy (oczywiście poprawnie sporządzone) powinno w zupełności wystarczyć.

4

Dziękuję za wasze uwagi.

Mam jeszcze jedno pytanie z tym związane.

Czy jeśli wymagam w warunkach SIWZ pracownika o okreslonych umiejętnościach (np.kierowca), na które jednak nie muszę mieć specjalnych zaświadczeń, to czy wówczas wymagam oświadczeń od pracodawcy.

Pytam ponieważ dotychczas wymagałem dokumentów np. z Izby dla kierownika budowy itp. i tutaj rozumiem sens oświadczeń, ale co gdy wymagam jedynie jednego kierowcy, czy musi być oświadczenie czy wystarczy, że wykonawca jedynie wpisze te osobę w wykazie osób.   
z góry dziękuję

5

do hubal
a o jakiej kolizji piszesz??? przecież w takim oświadczeniu może napisać , że za "pozwoleństwem" pracodawcy jeżeli juz tak dokładnie wnikamy ...i w ten deseń smile i nie pisałam o samodzielnej deklaracji pracownika a w powiązaniu z oświadczeniem samego podmiotu składającego oświadczenie, że taki a taki będzie wykorzystany przy realizacji zamówienia....

6

Ja się całkowicie zgadzam z Hubalem, to podmiot który udostępnia pracownika winien zlożyć pisemne zobowiązanie o oddaniu pracownika do dyspozycji wykonawcy - patrz art. 26 ust. 2b ustawy Pzp

7

Gdyby osoba zatrudniona samodzielnie występowała, to jak najbardziej ?pozwoleństwo" byłoby pożądane (by pracodawca nie był zaskoczony itd.). W sytuacji gdy pracodawca deklaruje udział swojego pracownika, to raczej oświadczenie podwładnego, że przyjmuje do wiadomości i stosowania, ten ostatni jest stroną przy ew.dyskusji z pryncypałem, do przygotowania stosownych dokumentów, ale na zewnątrz pracodawca występuje zawsze samodzielnie.
Może nie mam racji, w takim razie trzeba zasięgnąć porady speców od prawa pracy.

8

ok.
a co z tym oświadczeniem od wykonawcy "podstawowego" w momencie gdy okreslamy warunki odnośnie opracownika, sa wymagane ponizej progu czy nie?

9

O ile prawidłowo rozumiem przepisy, to poniżej progu unijnego Z ma swobodę wyboru w zakresie wymaganych dokumentów.
Prawidłowy wykaz osób wystarcza. Uprawnień można żądać tylko wymaganych ustawami - nie pamiętam czy uprawnień do kierowania pojazdami wymaga ustawa. Jeśli wymaganym pracownikiem dysponuje podmiot trzeci - to oświadczenie podmiotu że udostępni, nawet bez specjalnego zapisu w siwz.

10 (edytowany przez pirania 2010-02-03 08:17:13)

dzięku hubal
Sprecyzuję opis warunków odnośnie osoby biorącej udział w zamówieniu, jednak nie będę raczej wymagał oświadczenia ponieważ osoba potrzebana do realizacji zamówienia nie musi mieć jakichś szczególnych uprawnień.