1

Temat: czy możliwe jest ograniczenie zakresu zamówienia?

czy możliwe jest ograniczenie zakresu zamówienia (przetarg na projekt budowlany) wynikające z braku srodków finansowych? Przecież w chwili podpisania umowy zamawiający powinien dysponować, albo przynajmniej mieć gwarancję dysponowania kwotą na sfinansowanie zamówienia.
czy nie będzie to zmiana umowy w stosunku do oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy?
Rozumuję tak: jeśli można ograniczyć zakres zamówienia, to pierwotne określenie zamówienia jako dużej całości moze być podstawą do posądzenia o ograniczanie konkurencji ("mały" wykonawca nie weźmie w takim przetargu udziału ze względu na brak potencjału, a potem ten "duży" i tak robi tylko wycinek pierwotnej całości zamówienia).
Nie wiem, czy dosć jasno się wyraziłam.

2

Odp: czy możliwe jest ograniczenie zakresu zamówienia?

mon.de napisał/a:

Czy nie będzie to zmiana umowy w stosunku do oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy?.

rozumiem że umowa juz zawarta?

3

Chodzi o zapis w SIWZ, który ma przewidzieć możliwość i warunki zmiany zawartej umowy.  Przetarg jeszcze nie ogłoszony, więc zapisy można jeszcze zmieniać.

4

Podpisanie umowy w świetle przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych jest zaciągnięciem zobowiązania.  Zgodnie z art. 261 tej ustawy kierownik samorządowej jednostki organizacyjnej może, w celu realizacji zadań, zaciągać zobowiąznia pieniężne do wysokości kwot wydatków określonych w zatwierdzonym planie finansowym jednostki.
Od tej zasady od 1 stycznia 2011 r będzie możliwe udzielanie upoważnienia przez organ stanowiący jednostki samorządu terytorialnego zarządowi do przekazania uprawnień innym jednostkom samorządu terytorialnego do zaciągania zobowiązań z tytułu umów, których realizacja w roku budżetowym i w latach następnych jest niezbędna dla zapewnienia ciągłości działania jednostki i z których wynikające płatności wykraczają poza rok budżetowy - art. 258 ust.1 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych. Na ten rok zostały utrzymane postanowienia art. 184 ust.1 pkt 10 ustawy  o finansach publicznych z 2005 r., który stanowił o upoważnieniu do zaciągania zobowiązań wykraczających poza rok budżetowy, jeżeli było to koneiczne do zapewnienia ciągłości jednostki i termin zapłaty upływał w roku następnym.
Istnieje drugi wyjątek, a mianowicie wolno zaciągać zobowiazania (podpisywać umowę), jeżeli zadanie i kwoty na realizacje tego zadania w poszczególnych latach zostały zapisane w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym np. gminy.
W tej sprawie odsyłam do szczegółów zawartych w moim artykule w "Zamówienia Publiczne. Doradca" Nr 12 z grudnia 2008 r.
Prawda jest bowiem taka, iż wielu kierowników jednostek organizacyjnych zostało pociągniętych do odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych przez regionalnymi komisjami oraz Komisją Główną Odpowiedzialności za naruszenie dyscyplny finansów publicznych. Nie ma bowiem zgodności ustawy Prawo zamówień publicznych i ustawy o finansach publicznych. Ja w tej sprawie prowadziłem ponad 4 letnią batalię z Ministerstwem Finansów i UZP. Jeden Prezesów UZP na moje wystąpienie w przedmiotowej sprawie, stwierdził iż problem jest mu znany, ale jest cytuję "za mały". Skwitowałem to słowami: "Panie Prezesie, jest Pan może niskiego wzrostu, ale jest Pan przecież wysokim urzednikiem centralnej administarcji rządowej".

5

Przepraszam ale w cytacie słów Pana Prezesa UZP wypadły dwa słowa. Ten cytat powinien mieć następujące brzmienie: "Ja jestem za mały".

6

A zatem wniosku - nie wolno ograniczać zakresu zamówienia z powodu braku środków finansowych, bo te powinny być zapewnione na dzień podpisania umowy. Chyba że w tzw. międzyczasie organizator (marszałek) te pieniądzie zabeirze (jeśli to w ogole mozliwe), a więc brak środków był niemożliwy do przewidzenia w chwili podpisywania umowy i jest niezależny od zamawiającego.
?????

7

Nie podzielam tego poglądu. Marszałek nie pwinien zgawarantować środki na realizację zawartych umów. Takie działanie Marszałka, że zabiera środki na realizację zawartych umów, jest niedpuszczalne w świetle zarówno ustawy o finansach publicznych, jak i ustawy Prawo zamówień publicznych. Być może Marszałek nie posiadał informacji o zawartych umowach.

8

Dzisiaj chyba pogoda sprawiła, że robię kolejny błąd  . Powinno być: Marszałek nie powinien zabierać środków na realizację zawartych umów.

9

No dobrze - wszystko jedno z jakiego powodu zabraknie pieniędzy po podpisaniu umowy, mozna ograniczyć zakres zamówienia, czy nie?

10

Można.
Problem w tym, że nie zawsze.
Proszę uściślić - na jakim to jest etapie i jaki typ wynagrodzenia, to może coś konkretniej zasugeruję.

11

Hubal - na jakiej podstawie prawnej ? Przecież wykonawca ma podpisaną umowę na całe zamówienie. Mało tego dla mnie wartość przedmiotu zamówienia zapisana w umowie, jest jej istotnym postanowieniem. Zakres świadczenia wykonawcy wynikający z umowy musi być tożsamy z jego zobiwiązaniem zawrtym w ofercie - art. 140 ust.1 Pzp.
Do umów zawartych przed 29 stycznia 2010 r. stosuje się przepis art. 144 ust.1 stanowiacy iż zakazuje się zmian postanowień zawrtej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu lub SIWZ oraz określił warunki takiej zmiany.
Tylko po spełnieniu powyższych przesłanek możliwe są zmiany postanowień zawartej umowy.
Ja się nie będę upierał przy swoim zdaniu, jeżeli zostanie wskazana podstawa prawna możliwości zmiany zawartej umowy. Moim zdaniem nie wchodzą w grę przepisy Kodeksu cywilnego w związku z art. 139 Pzp, ponieważ przesłanki zmiany umowy zostały uregulowane w art. 144 Pzp.

12

My jesteśmy jeszcze na tym etapie przygotowania postępowania (przed ogłoszeniem), że mozemy przewidzieć warunki zmiany umowy.
Problem w tym, czy w sytuacji ograniczenia zakresu zamówienia nie bedzie postawiony zarzut ograniczania konkurencji (na zasadzie: najpierw wyśrubowaliśmy zakres zamówienia, żeby mali wykonawcy odpuścili udział w przetargu, a potem ograniczamy zakres i okazuje się, że zakres ostateczny mógł być spokojnie wykonany przez tych małych wykonawców). To mnie najbardziej dręczy.

13

Jeżeli jesteście na etapie przygotowania zamówienia, to obowiązuje Was już nowy zapis art. 144 Pzp. Zmiana zakresu zamówienia, jest istotną zmianą umowy. Ustawodawca nie ustanowił negatywnych  przesłanek dotyczących istotnych zmian umowy. Czyli że każda istotna zmiana umowy jest dopuszczona, jeżeli zamawiający przewidział taką zmianę w ogłoszeniu lub SIWZ i określił warunki takiej zmiany.

14

Czyli można.

Chciałbym jednocześnie przypomnieć o formule wynagrodzenia kosztorysowego. Takie rozwiązanie niewątpliwie ułatwia sytuację. Jednak oczywiście wymaga odpowiednich zapisów w siwz, zwłaszcza w projekcie umowy.

15

No to jesteśmy zgodni, że zmiana umowy jest możliwa w sytuacji jak wyżej