Temat: prawo opcji
witam wszystkich, jako nowy proszę o info w sprawie "prawa opcji" - art. 34. 5. Chodzi mi o praktyczne jego zastosowanie w szczególności do dostaw.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → prawo opcji
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam wszystkich, jako nowy proszę o info w sprawie "prawa opcji" - art. 34. 5. Chodzi mi o praktyczne jego zastosowanie w szczególności do dostaw.
Organizujesz postępowanie na dostawę bardzo wydajnej dużej kopiarki w formie leesingu. Ale jak będziesz miał środki to dokonać jej zakupu. Wartość zamówienia to wtedy wartosć rat leesingowych oraz wartość zakupu kopiarki.
Organizujesz postępowanie na dostawę bardzo wydajnej dużej kopiarki w formie leesingu.
... a czy leasing to czasem nie usługa
A co mówi art. 6 ustawy Pzp ?
...no wlasnie???
Przecież wartość zakupu kopiarki będzie wyższa niż wartość wszystkich rat leesingowych.
... no to zależy, jezeli by tak bylo to ok. Jednak popatrz na postepowania, wiekszosc jest raczej jako usluga.
Ale przepis art. 6 ust. 1 wyraźnie mówi, że jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie dostawy oraz usługi, do udzielenia zamówienia stosuje się przepisy dotyczące tego przedmiotu zamówienia, którego wartościowy udział w danym zamówieniu jest najwiekszy.
trochę mi to rozjaśniło. Leasingu narazie nie bedę przerabiał. Dostawy paieru i materiałów biurowych - napewno.Problem dotyczy: jak traktować "prawo opcji": jako możliwość "schodzącą"- tzn zakładam, że wezmę dużo ( mam kasę i odpowiedni próg), ale w trakcie trwania umowy na dostawy stwierdzam, że tyle co mam to mi wystarczy i z reszty rezygnuję, czy "wschodzącą"- tzn. zakładam,ze mi wystarczy mało, ale po pewnym czasie stwierdzam, że potrzebuję wiecej i ( mając też kasę i odpowiedni próg zamówienia) żadam od wykonawcy więcej. Wyrok ETS z dn.16.12.1975 ( TS 40/73/ ECR 1975/10/01663) mówi, iż prawo to stanowi klauzulę umożliwiającą zakup dodatkowych ilości za cenę już ustaloną(...).................. Może jakieś inne przykłady. Z góry dziękuję............
1. Problem dotyczy: jak traktować "prawo opcji": jako możliwość "schodzącą"- tzn zakładam, że wezmę dużo ( mam kasę i odpowiedni próg), ale w trakcie trwania umowy na dostawy stwierdzam, że tyle co mam to mi wystarczy i z reszty rezygnuję,
2. czy "wschodzącą"- tzn. zakładam,ze mi wystarczy mało, ale po pewnym czasie stwierdzam, że potrzebuję wiecej i ( mając też kasę i odpowiedni próg zamówienia) żadam od wykonawcy więcej
1. Odpowiednie postanowienie w umowie wystarczy
2. Tutaj może: zamówienie uzupełniające (tylko cena moze byc wyzsza)
G. Wicik P. Wiśniewski Prawo Zamówień Publicznych. Komentarz. Suplement aktualizacyjny. CH BECK, Warszawa 2007, str. 243
Prawo opcji w rozumieniu tego przepisu to przyznane zamawiającemu prawo do jednostronnego kształtowania zakresu zamówienia - zwłaszcza do jego rozszerzenia. Rozszenie zakresu zamówienia może dotyczyć zarówno wolumenu zamówienia (np. poprzez skorzystanie z prawa opcji zwiększanie ilości zamawianych towarów , jak i przedłużeniu stosunku prawnego o charakterze ciągłym (tam gdzie czynnin czasu wyznacza zakres świadczenia - np. poprzez skorzystanie z prawa opcji przedłużenie czasu trwania umowy najmu).
dzieki za mocną podpowiedż. Jest mi jaśniej!!!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc