1

Temat: wykaz osób

Czy teraz nie można żądać kserokopii uprawnień budowlanych dołączanych do wykazu osób i aktualnego wpisu do izby inżynierów budownictwa? Czy zamiast tego żąda się oświadczenia że osoby które będą uczestniczyć w wyknywaniu zamówienia posiadają wymagane uprawnienia? I czy ma ktoś gotowy wzór takiego oświadczenia? Czy Wykonawca powinien sam coś napisać?

2

Odp: wykaz osób

Teraz zamawiajacy nie ma prawa żądać kserokopii uprawnień budowlanych a tylko oświadczenie wykonawcy - par. 1 ust.1 pkt 7.
Ja mam wzór takiego oświadczenia - podaj e - maila to Ci prześlę. Czy jest do zaakceptowania to pozostawiam Tobie do decyzji, oczekuję uwag

3

Przyłączam się do pytania, czy takie oświadczenie powinno być przygotowane przez Z (wzór) i być załącznikiem do SIWZ czy też właśnie to Wykonawca powinien sam napisać takie oświadczenie i odpowiada za jego dołączenie do oferty?

4

daria_d11@onet.pl Będę wdzięczna za wzór i ewentualnie jeszcze inne wzory oświadczeń- z art. 22, 24 ust. 1 i 24. ust 1 pkt 2.

5

będę również  wdzięczny  za  przesłany  druk  oświadczenia  o  osobach  które  spełniają warunki.... adres poczty - kinjan@interia.eu     pzdr.

6

Do karolk- dziękuję  ale mój program nie otwiera tych załączników.

7

Wiliam: te załączniki są w WORD 2007

8

Do Karolk - dziękuję otworzyłem  jednak dla mojego Zamawiającego brakuje zapisu ,, na dzień składania ofert".Pzdr.

9

Przecież jak wykonawca sklada oświadczenie, to je składa biorąc pod uwagę termin składania ofert. Przecież jezeli ktoś dostał uprawnienia budowlane, to tylko wyjątkowej sytuacji przewidzianej w przepisach prawa, może być ich pozbawiony. Przed nowelizacją ustawy, ważnym była sprawa przynależności od właściwej izby inżynierów budownictwa. Moim zdaniem zamawiający się czepia i sam nie wie  co oświadczenie winno zawierać

10

No właśnie.
Żądanie zapisu ,, na dzień składania ofert" jest nieuzasadnione ani przepisem ani logiką. Oświadczenie przygotowuje się nieco wcześniej i trudno prorokować. Powszechnie zapominamy, że celem jest kierownik robót/budowy w toku wykonywania !!!, a trwonimy siły na procedury.

11 (edytowany przez wiliam 2010-02-09 09:01:33)

jestem tego samego zdania do oferty były załączone i potwierdzone za zgodność dokumenty  uprawnień i przynależności do izby  uzupełniliśmy o oświadczenie a On dalej szuka - brakuje mu zapisu ,,że na dzień otwarcia..".nie wystarcza zapewnienie , że spełnia ,z datą przesłania na wezwanie o uzupełnienie.Dziękuję za informacje .pzdr.

12

Jeżeli już zamawiajacy się czepia , ze nie ma  zapisu "na dzień składania ofert", to ja mam do tego zamawiającego pytanie a dlaczego nie "na okres realizacji zamówienia". W ten sposób możemy, tak jak napisał hubal, trwonic siły na procedury a nie myśleć o realizacji zamówienia.

13

Na przyszłość proponuje do formularza oferty wprowadzic zapis: "Oświadczam, że załączone do oferty dokumenty opisują stan faktyczny i prawny aktualny na dzień otwarcia ofert."

14

karolk napisał/a:

Teraz zamawiajacy nie ma prawa żądać kserokopii uprawnień budowlanych a tylko oświadczenie wykonawcy - par. 1 ust.1 pkt 7.
Ja mam wzór takiego oświadczenia - podaj e - maila to Ci prześlę. Czy jest do zaakceptowania to pozostawiam Tobie do decyzji, oczekuję uwag

I ja się uśmiecham o wzór takiego oświadczenia, jeśli mogę!
Mój mail: doda.sada@interia.pl

15

karolk napisał/a:

Poproszę również na maila. Jest w profilu. pozdrawiam

16

ja również poproszę agula1242@onet.pl

17

Wysłałem wzór oświadczenia