1

Temat: Netto z kosmosu

Witam
Wykonawca podał prawidłowo podliczoną cenę brutto, jednak wpisana cena Netto (nie była do podliczenia) nijak ma sie do ceny brutto. wychodzi nawet sporo wiecej niż 22 % Vat. Co z tym fantem zrobić? Inna omyłka?

2 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-02-08 12:36:09)

Odp: Netto z kosmosu

Co to znaczy że "cena netto(nie była do podliczenia)", bo nie rozumiem?

Natomiast, jeśli była podana również cena brutto wyrażona słownie, a jak twierdzisz cena brutto wydaje się być w porządku, to moim zdaniem nie ma tak naprawdę znaczenia brak ceny netto (lub w  tym wypadku jej złe obliczenie). Nie sądzę by można było to poprawić jako omyłkę rachunkową, natomiast nie ma również podstaw do odrzucenia oferty na podstawie  Art.89.2.6 -"zawiera błędy w obliczeniu ceny".

Najważniejsze jest że podana jest cena brutto a to jest w zupełności wystarczające do powzięcia przez Zamawiającego wiedzy jakiego wynagrodzenia żąda Wykonawca oraz do porównania jego oferty z innymi.

Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem Twój problem.

3

j.miary            ilość              wartość brutto
pozycja1             
pozycja2
pozycja3
pozycja4
pozycja 5

razem łącznie :                wartość netto                    wartość brutto

4 (edytowany przez hubal 2010-02-08 13:57:19)

Zgadzam się z kamil.grzeszczyk
A błąd zignorować.
Na marginesie: przedstawiony formularz uważam za niedoskonały; może następny będzie lepszy o wnioski z obecnego.

5

A jakie rozwiązanie proponujesz ? Cena netto potrzebna jest do BZP i do umowy,

Czyli nie można tego poprawić???

6

Wiemy, skąd wzięła się kwota brutto, wiemy, że jest dobrze wyliczona. Z przedstawionego formularza wynika, iż cena netto łączna powinna zostać wyliczona z ceny brutto łącznej. W tym działniu matematycznym wykonawca popełnił błąd. Jak dla mnie oczywista omyłka rachunkowa. A tak na marginesie, czy w SIWZ nie zawarto opisu sposobu wyliczenia cen lub poprawiania omyłek rachunkowych?

7

Czyli można poprawić ogólną cenę netto ?Na jakiej podstawie? Omyłka rachunkowa? inny błąd?

8

Jak już pisałam, jak dla mnie, na pierwszy rzut oka, to oczywista omyłka rachunkowa, art. 87 ust. 2 pkt 2. Błąd w działaniu matematycznym.

9

Każdy by tak zrobił? W Siwz nie było dokładnie opisane skąd ma się to netto wziąć.

10

Ja stoję na swoim stanowisku. W zakresie poprawiania takich błędów masz pewną dowolność tylko pytanie czy w tym konkretnym przypadku musisz koniecznie to robić? Możesz dokonać wyboru i już.

11

Bitter napisał/a:

Cena netto potrzebna jest do BZP i do umowy.

Nieprawda. Do umowy nie trzeba, będzie ważna bez netto.
BZP też da się przejść, jego rolą jest rejestrowanie, a nie rządzenie.

Warto przypomnieć, że można obliczać podatek zarówno od brutto jak i od netto.