1

Temat: wezwać/nie wezwać do uzupełnienia??

Witam formumowiczów,

Mam taka sytuację, mam 3 oferty, tylko jedna oferta miesci sie w kwocie przeznaczonej na sfinansowanie zadania, ta ofetra jest ok.
Z kolei 2 pozostałe oferty wymagaja uzupełnienia dokumentów i pełonomcnictw tyle że przekaczają 3krotnie kwote przeznaczona na sfinansowanie zadania.

Moje pyt brzmi czy jest sens wzywac tych 2 wykonawców i narażać ich na dodatrkowe koszty lub czas na uzupełnienie skoro i tak ich oferty sa poza zasięgiem Zamawijącego??

Wg mnie niezgodnie z art. 26 ust. 3PZP tj. ...chyba, że pomimo ich złożenia oferta wykonawcy podlega odrzuceniu albo konieczne by było unieważnienie postepowania... nie mam obowiązku

Czy mam rację??

2 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-02-08 09:02:21)

Odp: wezwać/nie wezwać do uzupełnienia??

Według mnie powinieneś mimo wszystko, choć argument o dodatkowych kosztach jest logiczny, wezwać ich do uzupełnienia. To twój obowiązek niestety. Ewentualnie, skontaktuj się z nimi, powiedz jaka jest sytuacja i niech napiszą oświadczenie, że rezygnują z udziału w postępowaniu? Wadium, nawet jeśli było, to go nie stracą więc o ile nie są pieniaczami to powinni się zgodzić.

Artykuł 26.3 niestety nie ma zastosowania bo z tego co piszesz nie ma podstaw do odrzucenia tych ofert, a przetarg nie będzie unieważniony bo masz jedną ofertę wygrywającą.

3

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Ewentualnie, skontaktuj się z nimi, powiedz jaka jest sytuacja i niech napiszą oświadczenie, że rezygnują z udziału w postępowaniu?

Całkiem niezłe smile jednak nie w tym przypadku, bowiem w razie problemów z jedyną pozostałą ofertą cały przetarg na próżno. Lepiej postarać się o drugą ofertę, czyli żądać uzupełnienia.

4

Ja również pisałbym o uzupełnienie nawet jakby oferta była 10x droższa

5

hubal napisał/a:
kamil.grzeszczyk napisał/a:

Ewentualnie, skontaktuj się z nimi, powiedz jaka jest sytuacja i niech napiszą oświadczenie, że rezygnują z udziału w postępowaniu?

Całkiem niezłe smile jednak nie w tym przypadku, bowiem w razie problemów z jedyną pozostałą ofertą cały przetarg na próżno. Lepiej postarać się o drugą ofertę, czyli żądać uzupełnienia.

Nawet jakby się postarać o drugą ofertę to i tak wszystko na próżno bo przecież kolejne oferty znacznie przekraczają wysokość środków.