1

Temat: POLISA

Czy można w siwz wymagać od wykonawcy polisy, jednakże z zastrzeżeniem, że ma byc ona do wyglądu dopiero w dniu podpisania umowy a nie w ofercie na dzień składania ofert? To by wszystkim ułatwiło. Drugie pytanie czy oc powinno opiewać na całą kwotę szacunkową zamówienia?

2

Odp: POLISA

1. Po co Ci polisa jak chcesz ja zobaczyć dopiero przy podpisywaniu umowy, czyli tak naprawdę po zakończeniu postępowania?!
2. Pytasz czy powinna? Moim zdaniem mogłaby, ale jak nie to trudno.

pzdr

3

Wydaje mi się że ogólnie przyjętą zasadą jest to aby takie zabezpieczenie było skuteczne na dzień otwarcia ofert. Ale gdzieś tu kiedyś na  forum czytałem opinie użytkownika (chyba danaug) który proponował aby wymagać polisy OC LUB załączać oświadczenie Wykonawcy, iż w przypadku wybrania jego oferty stosowna polisa zostanie zawarta i jako takie oświadczenie woli wydaje się być dokumentem wystarczającym.

Natomiast co istotne przepisy wynikające z rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów sugerują że wykonawca powinien być, w przypadku żądania posiadania polisy, objęty polisą na dzień składania i otwarcia oferty a nie na cały przewidywany termin realizacji umowy -> czegoś takiego możesz oczekiwać jedynie od wybranego Wykonawcy.

Co do drugiej części pytania nie wypowiem się, ale na logikę wydaje mi się że tak.

4

Przecież jest definicja postępowania o udzielenie zamówienia - art. 2 pkt 7a Pzp.. Zgodnie z tą definicją w przypadku PNO postępowanie jest wszczynane w drodze publicznego ogłoszenia o zamówieniu w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa w sprawie zamówienia publicznego. Podpisanie umowy i sporządzenie protokołu są to czynności po zakończeniu postępowania o udzielenie zamówienia. Patrz Komentarz do projektu nowelizacji .

5

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3992&p=1

6

novak napisał/a:

Czy oc powinno opiewać na całą kwotę szacunkową zamówienia?

To jest nieporozumienie.  Ja się upieram, że kwota szacunkowa zamówienia (chyba chodzi o wartość zamówienia) jest liczbą hipotetyczną, trochę przypadkową, czasem braną z sufitu i nie powinna kwotą wyjściową to tego typu poważnych zobowiązań. Co innego kwota oferty, za którą ktoś poręcza na poważnie.
Jeśli już ma być jakaś kwota, to zapiszmy ją w siwz konkretnie, oczywiście bez literalnego uzależniania od owej ?całej kwoty szacunkowej? .

7

Dzięki Miras, o tym temacie właśnie myślałem.

PS: Mógłbyś spróbować się wypowiedzieć na mój problem, jako osoba która wydaje się znać na rzeczy wink, poruszony w tym wątku :
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4637

8

hubal napisał/a:
novak napisał/a:

Czy oc powinno opiewać na całą kwotę szacunkową zamówienia?

To jest nieporozumienie.  Ja się upieram, że kwota szacunkowa zamówienia (chyba chodzi o wartość zamówienia) jest liczbą hipotetyczną, trochę przypadkową, czasem braną z sufitu i nie powinna kwotą wyjściową to tego typu poważnych zobowiązań. Co innego kwota oferty, za którą ktoś poręcza na poważnie.
Jeśli już ma być jakaś kwota, to zapiszmy ją w siwz konkretnie, oczywiście bez literalnego uzależniania od owej ?całej kwoty szacunkowej? .

Rozumiem, ja tą kwotę chcę zapisać konkretnie, tyle, że od czegoś trzeba wyjść.

9

W PN zamawiający żąda polisy ważnej na dzien otwarcia kopert, a wykonawca, który wygra przetarg przed zawarciem umowy będzie zobowiązany do dostarczenia polisy na okres realizacji zamówienia, tj. do 31.12.2010r. Wykonawca posiada polisę ważną na dzień otwarcia kopert, wygrywa, na wezwanie do podpisania umowy i dostarczenia polisy stawia się lecz bez polisy na okres do 31.12.2010r. Czy zamawiający może jakoś wyegzekwować taki dokument już po zakończeniu etapu oceny ofert i wyboru najkorzystniejszej? Jak zamawiajacy potraktuje takiego wykonawcę? Tak jakby uchylał się od podpisania umowy i wybiera bez ponownej oceny ofert "następnego"?

10

joanna99 napisał/a:

Wykonawca ... stawia się lecz bez polisy ... na okres do 31.12.2010r. 1) Czy zamawiający może jakoś wyegzekwować taki dokument już po zakończeniu etapu oceny ofert i wyboru najkorzystniejszej? 2) Jak zamawiajacy potraktuje takiego wykonawcę? Tak jakby uchylał się od podpisania umowy i wybiera bez ponownej oceny ofert "następnego"?

1) Dla mnie oczywiste że może i to bez większych ceregieli. 2) No, tak właśnie bym zamierzał zrobić, choć niekoniecznie od ręki.

11

Witam,

W sprawie polisy OC działalności -  w 99% przypadków suma gwarancyjna w ubezpieczeniu OC ulega pomniejszaniu o każde wypłacone odszkodowoanie. W gruncie rzeczy - sam dokument polisy opiewającej np. na 1 mln zł nie mówi, ile jeszcze zostało "do wykorzystania".

Pozdrawiam

12

Hej, moim zdaniem należy rozróżniać -  formalnie i logicznie - 2 całkiem odrębne sprawy:
1) spełnienie warunków udziału w postępowaniu
2) ubezpieczenie w związku z wykonywaniem zamówienia.

To pierwsze umożliwia zamawiającemu dobór wykonawcy odpowiednio silnego ekonomicznie na miarę planowanego zamówienia; dla zrozumienia: taką samą rolę pełni np. stan konta lub wielkość obrotów.

To drugie, niezależnie od właściwości wybranego wykonawcy, pozwala na zabezpieczenie samego zamawiającego, zatem koszt tego ubezpieczenia musi ponieść sam zamawiający i nie ma co się oszukiwać w tym zakresie. Najlepiej nie liczyć na cudze (tj. wykonawcy) OC, lecz ubezpieczyć się we własnym zakresie, podobnie jak ubezpieczamy auto na AC.