1

Temat: Spółka cywilna

Witam.
Ofertę złożyła Spółka cywilna. Podpisała ją jedna osoba. Oświadczenia złożyła ta sama jedna osoba.
Radca prawny, którego zapytałem czy wszystko gra powiedział, że w zasadzie jest ok. Mogę wystąpić o umowę spółki ( z której będzie wynikało czy osoba moze samodzielnie występować) lub pełnomocnictwo dla tej osoby, która składała ofertę. Jaki jest Wasz pogląd na ten problem?

z góry dzięki

2

Odp: Spółka cywilna

O taki zapis trzeba było się wcześniej postarać w SIWZ, to tak na przyszłość. Mimo wszystko wydaje mi się że jednak powinieneś wystąpić do W z prośbą o przysłanie takiej umowy oraz upoważnienia/pełnomocnictwa dla jednej osoby - jest to istotne dla zabezpieczenia prawidłowej oceny ofert oraz interesów zamawiającego.

U mnie zwyczajowo, jednym z załączników do oferty było: pełnomocnictwa osób podpisujących ofertę i potwierdzających dokumenty za zgodność z oryginałem, do podejmowania zobowiązań w imieniu firmy składającej ofertę, o ile nie wynikają z przepisów prawa lub innych dokumentów".

I zawsze jak była S.C. to do oferty była dołączona umowa spółki oraz pełnomocnictwo.

3

Mogę się zwrócić o umowę regulującą reprezentację w spółce cywilnej a ewentualnie pełnomocnictwa dla osoby podpisanej na ofercie? 26. 3??

Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia musi złożyć każda z osób tworzących spólkę cywilną ?

4

Bitter napisał/a:

1. Mogę się zwrócić o umowę regulującą reprezentację w spółce cywilnej a ewentualnie pełnomocnictwa dla osoby podpisanej na ofercie? 26. 3??

2. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia musi złożyć każda z osób tworzących spólkę cywilną ?

1. Tak ale w odwrotnej kolejności wink
2.Tak

5

Odnośnie ad 1. - mogę to zrobić w jednym piśmie? tongue tzn. na podstawie 26. ust 3 prosić o pełnomocnictwo a w przypadku jego braku- umowę ?

6

Tak - pomocny tutaj moze byc art.  23

7

Dzięki Miras. Pełnomocnictwo w formie oryginału?

8

albo kopii - notarialnie potwierdzonej (oryginał)

9

umowa może być tylko w kopii poświadczonej za zgodność?

10

Przede wszystkim pełnomocnictwo, ale W moze złożyć  umowe spółki z której bedzie wynikało pełnomocnictwo - mozesz ja wtedy wziąsc pod uwage pod warunkiem ze bedzie złozona w oryginale albo kopii notarialnie potwierdzonej za zgodnosc z oryginalem.

11

Raczej mi nie przekażą oryginału umowy

12

A oświadczenie o spełnianiu warunków udziału art 22.1? wystarczy, że jeden złożył takie oświadczenie?