1

Temat: kwota oszacowana

Potencjalny wykonawca zwrócił sie do Zamawiającego o podanie kwoty oszacowanej na dane zamówienie. Czy mamy mu podać tą kwotę???
Jeżeli tak to wysyłamy mu ZP 2 gdzie jest podana szacunkowa wartość zamówienia>?????

2

Odp: kwota oszacowana

Nie ma zakazu podawania więc mozecie. Pamietaj że wszyscy potencjalni wykonawcy musza posiadać rowną wiedzę o postępowaniu. Nie ZP-2 -odpow. na pytania wykonawców. Ja podałbym dodatkowo kwotę jaką zamierzam przeznaczyć -jesli sie  rożni (jest mniejsza). Widziałem też postępowania gdzie na takie pyt. padła odpowiedź-poniżej progów unijnych

3

ktoś miał podobną sytuację???

4 (edytowany przez hubal 2010-02-10 07:06:49)

responder napisał/a:

1) Nie ma zakazu podawania więc mozecie. Pamietaj że wszyscy potencjalni wykonawcy musza posiadać rowną wiedzę o postępowaniu. Nie ZP-2 -odpow. na pytania wykonawców.  2) Ja podałbym dodatkowo kwotę jaką zamierzam przeznaczyć -jesli sie  rożni (jest mniejsza).  3) Widziałem też postępowania gdzie na takie pyt. padła odpowiedź-poniżej progów unijnych

1) zgoda, choć ja unikam podawania (przepisy nie nakazują, a spróbujcie uzyskać w takim przypadku coś np w US).
2)  NIGDY!!!  Gol samobójczy. Przepis pozwala dopiero na sesji otwarcia ofert!
   Przy okazji: ta kwota raczej nie ma prawa być mniejsza.
3) Niezłe, też widziałem.

5

ja nigdy nie podaję, nie mam obowiązku
co to za pytania - to nie jest pytanie dot. wyjaśnienia treści siwz - więc o co chodzi?

6

Do HUBAL w pkt. 2 zdanie pierwsze chyba się zagolopowałem (byłem miedzy spacerem z psem a poźną kolacją). Nie widże przeciwskazań aby kwota ktorą zamierzam była mniejsza od szacunku (po to są przetargi aby było taniej) oczywiście w rozsądnych granicach.
Nie rozumiem też "obsesji" zachowywania w tajemnicy kwoty szacowanej. wiele jednostek ma jawne budżety i z nich wykonawcy mogą sie otej "tajemnicy" dowiedzieć tzn ile np. gmina ma zaplanowane na to zadanie.

7

responder napisał/a:

(po to są przetargi aby było taniej) .

nie zgadzam się z Tobą, przetargi nie są po to, żeby było taniej, tylko po to żeby była konkurencja i równe traktowanie, bezstronność i takie tam wink

8

novak mas racje i właśnie po to żeby było np. równe traktowanie to stąd ta obsesja
a budżet na zadanie to nie to samo co "kwota przeznaczona "

9

responder napisał/a:

Nie rozumiem też "obsesji" zachowywania w tajemnicy kwoty szacowanej. wiele jednostek ma jawne budżety i z nich wykonawcy mogą sie otej "tajemnicy" dowiedzieć tzn ile np. gmina ma zaplanowane na to zadanie.

Poprzednicy wyjaśnili jak należy, jednak nadal czuję się zobowiązany do odpowiedzi.

Kwota oszacowana nie jest specjalną tajemnicą, jednak z zasady nie mam do niej zaufania i traktuję  zupełnie marginalne (wbrew poglądom innych), więc nie uważam za stosowne zawracać głowę wykonawcy, a ponadto obawiam się pochopnych wniosków.

Jeśli chodzi o budżet, to  kwoty tam zawarte trzeba ROZUMIEĆ. Muszą obejmować nie tylko nasze bieżące zadanie, ale zwykle coś jeszcze - kilka zadań, REZERWY na różne rzeczy i tak dalej, a ponadto przecież jest on dość ZMIENNY (taaak!), może zaraz go zmienią ponad moją głową; z tego co słychać budżety zmieniają się z miesiąca na miesiąc, albo częściej.

Jeśli na poważnie przekazywać informacje wykonawcy, to trzeba się zastanowić co naprawdę można przekazać, jak to zrobić, jak opisać, by kogoś nie ?wpuścić w maliny? i tak dalej, a efekt i tak jest wątpliwy. W końcu wolę nic nie przekazywać...

10

and1 napisał/a:

Potencjalny wykonawca zwrócił sie do Zamawiającego o podanie kwoty oszacowanej na dane zamówienie. Czy mamy mu podać tą kwotę???
Jeżeli tak to wysyłamy mu ZP 2 gdzie jest podana szacunkowa wartość zamówienia>?????

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4009

11

hubal napisał/a:

Przy okazji: ta kwota raczej nie ma prawa być mniejsza.

nie odbieraj jej tego prawa sad ma prawo smile

12

czyli jak zamawiający decyduje się na ujawnienie kwoty to można wysłać wykonawcy protokół zp - 2 z wypełnionym polem " wartość zamóweinia ustalona została na kwotę.......... i tu wpisujemy kwotę oszacowania???

13

Tak

14

Nadal uważam że podanie kwoty raczej nie zaszkodzi postępowaniu a nawet może pomóc/przyspieszyć. a propos ZP-2 - pkt 2 wartość zamówienia można wypełnić po otwarciu ofert