1

Temat: zamówienie na stołówkę szkolną czy grupować produkty

prowadzę stołówkę szkolną. Na żadnej grupie nie przekraczam 6000 euro. czyli np. na mięsie na warzywach. czy powinnam połączyć wartość produktów wtedy wartość przekroczy 6000euro i zorganizować przetarg?

2

Odp: zamówienie na stołówkę szkolną czy grupować produkty

gimnazjum5 napisał/a:

Na żadnej grupie nie przekraczam 6000 euro. czyli np. na mięsie na warzywach. Czy powinnam połączyć wartość produktów wtedy wartość przekroczy 6000euro i zorganizować przetarg?

Łączyć mięso z warzywami? Nie ma takiej potrzeby smile

3

W przypadku żywności należy mówić o dostawach powtarzających się okresowo. Zgodnie z art. 34 Pzp podstawą ustalenia wartości zamówienia na dostawy powtarzające się okresowo jest łączna wartość zamówień tego samego rodzaju. Nie ma wątpliwości, iż warzywa nie są tego samego rodzaju, co produkty mleczarskie, drób, mięso itd. Nie ma potrzeby łączyć wszystkich produktów.

4

witam

Proszę mi wyjasnić na jakiej zasadzie grupujecie sie te produkty? Oczywiste jest, że warzywa nie należą tego samego rodzaju co mięso i nie ma potrzeby ich lączyć, ale z czego to wynika? Grupuje sie zgodnie ze słownikiem? Chyba nie. Ten art. 34 jest dla mnie nie zrozumiały. Będe wdzieczna za wyjaśnienie. Dz smile

5

martucha napisał/a:

witam

Proszę mi wyjasnić na jakiej zasadzie grupujecie sie te produkty? Oczywiste jest, że warzywa nie należą tego samego rodzaju co mięso i nie ma potrzeby ich lączyć, ale z czego to wynika? Grupuje sie zgodnie ze słownikiem? Chyba nie. Ten art. 34 jest dla mnie nie zrozumiały. Będe wdzieczna za wyjaśnienie. Dz smile

Nie grupuje się wg. słownika CPV od 25 maja 2006r. Słownik służy tylko do opisu przedmiotu zamówienia. Zamówienia realizujemy w opraciu o rodzaj zamówienia.

6

W takim razie inne pytanie: czy mieso nalezy do tego samego rodzaju co wędlina?

Czy grupowanie np. na
produkty sypkie,
nabiał,
mięso i wyroby wędliniarskie,
warzywa i owoce

jest poprawne? Bardzo proszę od odp.

7

oczywiście, że dobre. Uważam, że właściwie połączyłas rodzaje artykułów żywnościowych.

8

dzieki za odp. ciesze się, że jest ok z tym grupowaniem

9

Nadal mam wątpliwosci co do rodzaju. Czy ktoś mógłby wyjaśnić, co to jest rodzaj? Bo wg jezyka polskiego mamy np. pomidor i jego rodzaje: szklarniowy, koktajlowy, konserwowy itd. Z artykułami spożywczymi jest łatwiej, a co z pozostałymi zakupami?
Czy taki nw. przykładowy podział wg rodzaju jest poprawny?
1 art. papiernicze
2 art budowlane
3 art chemiczne
4 wyposażenie
5 sprzęt komputerowy i elektroniczny
6 sprzęt gospodarstwa domowego
7 paliwo
itd.
Jeśli nie grupujemy wg słownika, to wg czego? Tylko b łagam nie piszcie wg rodzaju ;p