1

Temat: Druk Zp 17

Witam. Mam takie pytanko jak wypełniacie Druk Zp 17 po nowelizacji z 22 grudnia odnośnie spełnienia warunków. Teraz już się nie wstawia dokumentu lub zaświadczenia z działalności gospodarczej jako spełnienie warunku, teraz jest to spełnienie warunku z art 24 ust 1 . Czy wpisujecie w ww. Druk oświadczenie z art 24 ust 1 i 22 ust 1

2

Odp: Druk Zp 17

Prezes Urzędu Zamówień Publicznych Pan Jacek Sadowy w Nr 1 styczeń 2010 "Informatora UZP" pisze między innymi cytuję:
"Przez ?warunki udziału w postępowaniu? należy zatem rozumieć warunki określone przez ustawodawcę w art. 22 ust. 1 oraz art. 24 ust. 1 uPzp odnoszące się do właściwości podmiotowej wykonawcy, których spełnienie jest wymagane od każdego wykonawcy przystępującego do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego pod rygorem wykluczenia".

3

Z tego wygląda, że trzeba wpisywać. Dzięki

4

... co trzeba wpisywać? hmm

5

No  tak. Np Oświadczenie z art 24 spełnia nie spełnia oświadczenie art 22 ust 1 spełnia /nie spełnia itd.

6

Oświadczenie to nie warunek wink

7

Miras to co ty przykładowo wpisujesz?

8

Wymagany warunek - np.
-niepodleganie wykluczeniu
-warunek dotyczący doświadczenia, np. wykonanie czegoś tam
- itp.

9

Fajnie Miras dzięki serdeczne pozdrawiam

10

z przed nowelizacji art. 22 w treści miał "brak podstaw do wykluczenia" a teraz tam tego zapisu nie ma, więc ja nie dałbym sformułowania "niepodleganie wykluczeniu"

11

marcinek_com napisał/a:

z przed nowelizacji art. 22 w treści miał "brak podstaw do wykluczenia" a teraz tam tego zapisu nie ma, więc ja nie dałbym sformułowania "niepodleganie wykluczeniu"

Nie było takiego zapisu, było "nie podlegają wykluczeniu z postępowania na zamówienie"(Art.22.1.4)

a teraz to wynika z zupełnie czego innego. Mianowicie z rozporządzenia Prezesa RM w sprawie rodzajów dokumentów  - par 2 ust.1 litera 1 oraz art 26 ust 2a ustawy PZP

12

oki, chodziło mi właśnie o Art.22.1.4  ustawy przed nowelizacją, tam było "nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia", a teraz takiego zapisu nie ma. Według mnie warunkiem nie jest:

MIRAS napisał/a:

Wymagany warunek - np.

13

marcinek_com napisał/a:

oki, chodziło mi właśnie o Art.22.1.4  ustawy przed nowelizacją, tam było "nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia", a teraz takiego zapisu nie ma. Według mnie warunkiem nie jest:

MIRAS napisał/a:

Wymagany warunek - np.

... a według ustawodawcy jest. Sięgnij do wykładni autentycznej.

14

no sięgam... i nie ma takiego zapisu w Art. 24

15

Fragment uzasadnienia do zmiany 36:

Warunki należy wskazać,
albowiem będą to warunki
obligatoryjne (ustawowe) oraz
fakultatywne. Warunki określa
ustawa w przepisach art. 22 ust. 1
oraz art. 24 ust. 1, z tym że
wskazane w pierwszym z
przywołanych przepisów mają
charakter abstrakcyjny, stąd
zamawiający powinien podać
sposób ich oceny, a więc pod
pojęciem ?opisu sposobu
dokonywania oceny spełniania tych
warunków? należy rozumieć
warunki określone przez
zamawiającego w ogłoszeniu lub
zaproszeniu do negocjacji
związane z przedmiotem
zamówienia oraz proporcjonalne
do tego przedmiotu."

16

Jeśli chodzi o moje zdanie, to ja uważam, że do druku ZP 17 należy wpisywać również wszystkie żądane dokumenty i oświadczenia, o których mowa w paragrafie 2 ust.1  rozporzadzenia w sprawie dokumentów. Chodzi oczywiście o te dokumenty i oświadczenia, których żąda zamawiający w SIWZ.

17

MIRAS napisał/a:

Fragment uzasadnienia do zmiany 36:

a gdzie znajdę całą treść tego uzasanienia?

18

http://bip.kprm.gov.pl/g2/2009_04/734_fileot.pdf

Warto korzystać z googli chociażby...

19

karolk napisał/a:

Jeśli chodzi o moje zdanie, to ja uważam, że do druku ZP 17 należy wpisywać również wszystkie żądane dokumenty i oświadczenia, o których mowa w paragrafie 2 ust.1  rozporzadzenia w sprawie dokumentów. Chodzi oczywiście o te dokumenty i oświadczenia, których żąda zamawiający w SIWZ.

Też tak uważałam (łatwiej dla Zamawiającego i dla ewentuaklnego sprawdzającego), dopóki nie miałam kontroli, która to podważyła. I dla świetego spokoju wpisuję teraz warunki smile

20

patrycja_w napisał/a:

I dla świetego spokoju wpisuję teraz warunki smile

... no i dlatego że tak podpowiada Ci rozum, zdrowy rozsadek, logika etc. smile

21 (edytowany przez Marcia28 2010-05-05 08:43:19)

Mam pytanie, czy w ZP-17 wpisujecie wszystkie warunki wynikające z art. 22 i art.24 czy tylko te "opisane" w ogłoszeniu o zamówieniu? Jeśli np. warunku dot. potencjału technicznego nie opisuje w ogłoszeniu o zamówieniu to czy muszę go ujać w ZP-17?
Nie wiem czy robię dobrze, bo w ZP-17 ujmuje wszystkie warunki, te nie opisane też, bo z oświadczenia z art.22 wynika, ze wykonawca spełnia warunek dot.  potencjalu technicznego....
Czy w ZP-17 wystarczy podać:
1. Warunek dot. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.
2. Warunek dot. posiadania wiedzy  i doświadczenia.
3. Warunek dot. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym.
4. Warunek dot. dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
5. Warunek dot. sytuacji ekonomicznej i finansowej. 
6. Brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp?
I opis "wykonawca wykazał/nie wykazał spełniania warunku udziału w postępowaniu"?

22

Marcia28 napisał/a:

Nie wiem czy robię dobrze

Bardzo Good wink

23 (edytowany przez Marcia28 2010-05-05 09:23:08)

Dziękuję;-)
Tylko, że w ogłoszeniu o zamówieniu opisuję tylko wybrane warunki np.

1.Wiedza i doświadczenie:
"Wykonawca winien wykazać się doświadczeniem w wykonaniu w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, co najmniej dwóch robót budowlanych:
- jednej roboty budowlanej polegającej na ........................"
oraz
"Zamawiający dokona oceny spełniania ww. warunku udziału w postępowaniu na podstawie załączonych do oferty dokumentów lub oświadczeń zgodnie z formułą: wykonawca wykazał/nie wykazał spełniania warunku udziału w postępowaniu".

24

No to proponuję w ogłoszeniu tam gdzie nie opisujesz warunku wpisywać:
"Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów."

W ten spoób warunek w ogłoszeniu zostanie, ale będzie brak opisu.

25

*Warunek rozumiany jako "warunek" smile