1

Temat: Wartość zamówienia

Witam wszystkich,
proszę o pomoc w kwestii następującej: czy można wszcząć postępowanie przetargowe, jeżeli wiemy, że kwota jaką zamierzamy przeznaczyć na zamówienie znacznie odbiega od wartości szacunkowej? I dalej: postępowanie jest w toku, oferty złożone wmieściły się w kwocie jaką Z. zamierzał przeznaczyć na zamówienie ale czy w czasie kontroli nie zostanie zarzucone, że Z. nie miał prawa wszczynać postepowania bez zabezpieczonych środków.
Dzieki za pomoc.
pozdrawiam

2

Odp: Wartość zamówienia

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4248

3

Dzięki joanna99, chociaż nadal nie wiem, czy w razie kontroli może paść zarzut do Z. ze nie powinien był wszczynać postępowania

4

Delikt dyscypliny finansów publicznych, o którym w art. 15 polega na zaciągnięciu zobowiązania bez upoważnienia, albo z przekroczeniem jego zakresu. Zakres upoważnienia wyznaczony jest wysokością zaplanowanych wydatków w budżetach lub planach finansowych. Plany finansowe są bowiem nie tylko limitem wydatków, ale także limitem zobowiązań (GKO 18.06.2001 r., Nr DF/GKO/Odw. ? 62/83-84/2001). Zgodnie z dyspozycją art. 15 odpowiedzialność rodzi ?zaciągnięcie zobowiązania? bez upoważnienia, lub z przekroczeniem jego zakresu. W przypadku umów  momentem zaciągnięcia zobowiązania jest moment złożenia zgodnych oświadczeń woli przez strony, czyli w praktyce podpisanie umowy. Nie ma tutaj mowy o tym, że nie mając zabezpieczenia finansowego nie wolno wszczynać postępowania - jescze raz: nie wolno zaciągać zobowiązania (podpisywać umowy), tyle i tylko tyle.

5

Dziękuję bardzo

6

Problemu może i nie będzie w sytuacji, kiedy tych pieniędzy jednak wystarczy na realizację zadania - ale co w sytuacji, kiedy rzeczywiście zabraknie - na jakiej podstawie unieważnić wówczas postępowanie?. Przecież "oficjalnie" wszystkie oferty były poniżej wartości szacunkowej - nikogo ze zwycięzców nie będzie wówczas interesowało, że wartość ta była nieadekwatna do możliwości. I wg mnie mogą mieć skuteczne roszczenie o zawarcie umowy. Dlatego ja bym nie wszczynał takiego postępowania.

7

kajetan napisał/a:

I wg mnie mogą mieć skuteczne roszczenie o zawarcie umowy.

Mogą, a jakże smile - wyrok Sądu Okręgowego w Warszawie z 16 lipca 2009 r. (XVI GC 682/08).

8

Zamawiający może wszcząć postępowanie nie mając zagwarantowanych środków w planie finansowym. Jezeli jednak dokona wyboru najkorzystniejszej oferty, nie może podpisać umowy (zaciągnąć zobowiazania) nie mająć zagwarantowanych środków w  planie finansowym aktualnym na dzień podpisania umowy. Stanowisko takie zajął również UZP w opinii zawartej na stronie internetowej - zakładka "Prawo krajowe - Opinie prawne - Dotyczace ustawy PZP" - opinia EURO 2012 - Opracowane przez Urząd Zamówień Publicznych odpowiedzi na pytania, problemy i tematy zgłoszone przez uczestników seminarium w dniu 26 lipca 2007 r. dotyczące problematyki zamówień publicznych dla Miast - organizatorów EURO 2012"