Temat: czy odrzucić?
Mam ofertę podpisaną przez prokurenta z okreśłonym sposobem reprezentacji łącznie z członkiem zarządu (prokura łączna).
Co z taką ofertą - odrzucić???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam ofertę podpisaną przez prokurenta z okreśłonym sposobem reprezentacji łącznie z członkiem zarządu (prokura łączna).
Co z taką ofertą - odrzucić???
Jeżeli na podstawie żadnego posiadanego dokumenty nie jesteś w stanie stwierdzić że prokurent może sam występować w imieniu danego podmiotu, to na pewno w pierwszej kolejności musisz wezwać o uzupełnienie, potem dopiero możesz myśleć o odrzuceniu. Jeśli ta firma wygrywa, to zapewne okaże się że szybko podeślą Ci nowe umocowanie prokurenta które będzie wystarczające.
no tak ale jest to prokura łączna
a ma ktoś może jakiś wyroczek w tym zakresie.
Nasza radzca twierdzi że taka oferta podlega odrzuceniu, ale ja uważam inaczej.szukam jakiegoś "twardego dowodu" na potwierdzenie moich racji:)
A na jakiej podstawie twierdzi że oferta ma być od razu odrzucona? Na podstawie przepisów KC, że złożona przez nieuprawnioną osobę? Nawet jeśli to nie możesz tej oferty odrzucić bez wezwania o uzupełnienie...
Tu masz jakiś wyrok WSA, w sentencji jest odnośnie skuteczności/nieskuteczności prokury w przypadku łącznej reprezentacji. Sąd najpierw wezwał do uzupełnienia skargi o właściwe podpisy, skarżący nie uzupełnił więc Sąd dopiero wtedy postanowił o odrzuceniu skargi z powodu braków formalnych. Myślę że taka paralela może być zastosowana do twojego przypadku.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/8F67529271
tak powołuje się na KC. ale przecież mamy obowiązek żadąć uzpupełniena dokumentów.
a jak bym wystąpił ewentualnie o uzupełnienie to z jaką datą powinno ono być z tą z przed terminu skałdania ofert, czy może być data po otwarciu ofert.
Nadmienie iż prokura też zstała udzielona w dziwny sposób bo udzieliło ja dwoch członków zarządu działających na podstawie załączonych wniosków o zmianę wpisu w KRS
czyl ipotrzebował bym jeszcze aktualnego krs (tego z uwględnieniem zmian) bo mam załączony KRS jeszcze ze "starymi" członkami zarządu.
Czyli reasumując:
prokura udzielona przez osoby działające na podstawie wnisków o zmianę w KRS (mają być nowymi członkami zarządu - zgodnie z wnioskami)
występuję o pełnomocnictwo,
żadam KRS (już tego po zmianach)
????????????????????????????
a jak bym wystąpił ewentualnie o uzupełnienie to z jaką datą powinno ono być z tą z przed terminu skałdania ofert, czy może być data po otwarciu ofert.
Po dłuższym zastanowieniu, musi być jednak sprzed otwarcia ofert. Wychodzimy z założenia że "mają ale zapomnieli" więc powinni to uzupełnić z datą sprzed otwarcia.
Co do KRS to nie wiem czy możesz żądać o aktualny, w sensie okazujący stan na dzień dzisiejszy. Wg przepisów KRS może mieć datę wystawienia nawet 6 miesięcy wstecz od daty otwarcia ofert. Ogólnie to udzielenie prokury w moim rozumieniu było bardzo podejrzane...miałeś dwa sprzeczne dokumenty: stary KRS z reprezentacją w postaci osób X i Y oraz wnioski o zmianę reprezentacji (jeszcze nie zatwierdzone) dla osób A i B.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc