1

Temat: usługi prawnicze a wartość zamówienia

Witam,

Chodzi mi o udzielenie zamówienia z wolnej ręki na usługi prawnicze. Założmy, że umowa będzie zawarta na rok, a wynagrodzenie będzie ryczałtowe (wypłacane co miesiąc w określonej kwocie) oraz dodatkowo za każdą godzinę pracy.
Jak w takiej sytuacji wyliczyć wartość zamówienia? Brać pod uwagę tylko wynagrodzenie ryczałtowe?
Słyszałem dodatkowo, że w takiej sytuacji, przed wyborem wykonawcy, mam skierować 3 zapytania ofertowe do potencjalnych usługodawców? Moim zdaniem nie mam obowiązku skierowania ani jednego zapytania ofertowego (nie ma tu w ogóle oferty) i moge od razu rozpocząć negocjace z jednym, wybranym wykonawcą.
EWentualne zapytanie o cenę ma jedynie pokazać, iż dochowałem należytej staranności w wyborze wykonawcy, a ten wybrany przeze mnie nie jest najdroższy.

Pozdrawiam,

2

Odp: usługi prawnicze a wartość zamówienia

pedros napisał/a:

Witam,

Chodzi mi o udzielenie zamówienia z wolnej ręki na usługi prawnicze. Założmy, że umowa będzie zawarta na rok, a wynagrodzenie będzie ryczałtowe (wypłacane co miesiąc w określonej kwocie) oraz dodatkowo za każdą godzinę pracy.
Jak w takiej sytuacji wyliczyć wartość zamówienia? Brać pod uwagę tylko wynagrodzenie ryczałtowe?

jesli to ma byc wynagrodzenie ryczaltowe to nalezaloby dokladnie okreslic jaki rodzaj usług prawniczych ma wchodzic w ten zakres i wyslac do potencjalnych wykonawcow jako zapytanie(nie ograniczalabym tutaj ilosci )a takie zbadanie rynku pozwoli na poźniejsze oszacowanie zamowienia i podjecie negocjacji.

3

Wielkie dzięki

4 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-02-12 06:51:50)

Czy usługi prawnicze i notarialne są wyłączone ze stosowania Ustawy? Lub jakie przepisy pozwalają przeprowadzić wybór kancelarii z wolnej ręki?Jaki tryb byłby najlepszy dla tego typu przetargu - istotnym warunkiem dla Z jest by wygrała firma z naszego miasta.

5

Proszę o pilną podpowiedź. Dz

6

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Czy usługi prawnicze i notarialne są wyłączone ze stosowania Ustawy? Lub jakie przepisy pozwalają przeprowadzić wybór kancelarii z wolnej ręki?Jaki tryb byłby najlepszy dla tego typu przetargu - istotnym warunkiem dla Z jest by wygrała firma z naszego miasta.

Niektóre usługi prawnicze są zwolnione np. z stosowania przepisów dotyczących przesłanek stosowania wyboru trybu zamówienia z wolnej reki - odsyłam do lektury nowego art. 5 ust. 1b.

7

Witam!! Mam pytanie. Ogłosiłam przetarg na roboty budowlane poniżej progów unijnych. Okazało się że w przedmiarze robót nie zostało uwzględnione odwodnienie przy budowie obiektu. Wartość tego odwodnienia szacujemy na ok. 50 000 złotych. Czy można wprowadzić to jako zmianę siwz? Czy w związku ze zmianą przedłużyć termin składania ofert w/w postępowaniu??

8

kk148 napisał/a:

1. Ogłosiłam przetarg na roboty budowlane poniżej progów unijnych. Okazało się że w przedmiarze robót nie zostało uwzględnione odwodnienie przy budowie obiektu. Wartość tego odwodnienia szacujemy na ok. 50 000 złotych. Czy można wprowadzić to jako zmianę siwz?
2. Czy w związku ze zmianą przedłużyć termin składania ofert w/w postępowaniu??

1. Tak
2. To zalezy, czy zmianie ulegnie tylko SIWZ, czy SIWZ i ogłoszenie, no i zalezy  jeszcze od tego ile czasu zostalo do skladania ofert.

9

Do czasu składania ofert zostało 21 dni.

10

W wyniku zmiany tresci SIWZ ulegnie zmianie ogłoszenie o zamówienu?