1 (edytowany przez emi 2006-05-13 20:28:21)

Temat: Ogłoszenie w trybie zapytania o cenę????

Wg. zapisów znowelizowanego prawa zamówień publicznych w postępowaniach do 60 000 EURO zamawiający będzie mieć obowiązek zamieszczenia ogłoszenia na stronach portalu internetowego UZP. Czy dotyczy to również zapytania o cenę?

2

Odp: Ogłoszenie w trybie zapytania o cenę????

A negocjacje bez ogłoszenie? A z wolnej ręki też? Można mieć wątpliwości bo ani w zapytaniu o cenę ani w wolnej ręki nie podaje sie ogłoszenia do publicznej wiadomości.
Ale jeśli zawrzesz umowę w jakimkolwiek trybie to informacja musi być   zamieszczona na portalu.
Ciekawe jaka będzie interpretacja UZP, bo to się chyba mija z celem.

3

We wspomnianych przez Was trybach nie będziemy umieszczać ogłoszeń o wszczęciu na portalu. Mijało by się to z celem. O podpisaniu umowy to już rozumiem. Przecież przepis w art 4a jest ogólny. A tryb negocjacji bez ogłoszenia jest "bez ogłoszenia" - szczególny. Według mnie trzeba te przepisy czytać w następujący sposób:
"Jeśli ustawa w trybie, który wybrałem, zobowiązuje mnie do umieszczania ogłoszenia o wszczęciu postępowania w BZP, a wartość mojego zamówienia jest niższa niż 60.000 Euro, to stosuję się do przepisu art 4a pkt 2".

4

To logiczne co piszesz, ale jak mówi moj znajomy prawnik" prawo wywodzi się z ligiki ale nie należy stosować do prawa ligiki wprost". Tak na prawdę przepis 4 a powinien brzmieć inaczej - podobnie do tego co napisałeś, jak należy to czytać.

5

Mam za to inny problem z zapytaniem o cenę. Czy ktoś rozszyfruje dla mnie zagadkę następującą:
Zapytanie o cenę stosujemy w przedzile wartościowym od 6.000 - 137.000 Euro.
6.000 do 60.000 euro - termin na złożenie oferty - nie krócej niż 7 dni od daty przekazania zaproszenia (art 4a pkt 3).
60.000 - 137.000 euro - termin na złożenie oferty - niezbędny do przygotowania oferty (np 3 dni) (art 64 ust 1 w związku z art 73).
Powiedzcie że się mylę.

6

Na pierwszy rzut oka masz rację. Ale zaczęłam czytać art.4a ust.3. Po przeczytaniu go ok. 100 razy chyba Ci powiem że się mylisz (co Cię chyba ucieszy). 7 dni to termin najkrótszy jaki zamawiający może wyznaczyć na złożenie oferty od dnia przekazania zaproszenia do składania ofert "jeżeli z przepisów ustawy wynika obowiązek wyznaczania terminów dłuższych niż 7 dni'. Ale ustawa mówi "niezbędny do przygotowania oferty" (art.64). Czyli nie ma dla zapytania o cenę i negocjacji bez ogłoszenia  limitu 7 dniowego!!
Powiedz, że mam rację.

7

Dzięki za wyjaśnienie. Teraz wszystko jasne.
Tak z zupełnie innej beczki to na stronach UZP ukazała się informacja o błędzie w treści ustawy i o konieczności jego sprostowania. Ten temat był rozważany na forum tylko nie mogę go odszukać.

8

Emi pytała w "inne"

9

JoannaS napisał/a:

Tak na prawdę przepis 4 a powinien brzmieć inaczej - podobnie do tego co napisałeś, jak należy to czytać.

Kochani podsumujmy jednak ten wątek bo zgadzam się z Joanna ale wnioski z lektury są twarde:
art 4a ust 1 mówi ze odnosimy sie do WSZYSTKICH postepowań ponizej 60.000 euro i do tych postępowan nie stosują się przepisy o ogłoszeniach, terminach ittp(czyli nie mozna ich stosowac)
w ust 2 ustawodawca precyzuje co daje w zamian: daje ogłoszenia na swoim portalu
w ust 3 dodaje na deser krótszy termin jezeli do danego trybu trzeba by było zastosowac dłuższy ( gdyby był większy od 60.000)

nie wywodze z tego zadnego wyjatku, chyba ze jestem ślepy???

10

Niestety nie zgadzam się z Tobą Yurand. Piszesz, że art 4a ust 1 traktuje do wszystkich postępowań. Ja twierdzę, że mija się z celem nakaz "niestosowania" przepisów, których w danym trybie z założenia się nie stosuje - np. ogłoszenia w trybie negocjacje bez ogłoszenia lub zapytaniu o cenę. Stosowanie tych wyłączeń ma sens tylko gdy w "normalnych" okolicznościach, to znaczy w postępowaniach o wartości powyżej 60.000 euro ustawa przewiduje ich stosowanie.
Art. 4a ust 2 mówi o tym, że w przypadku niestosowania przepisów dotyczących ogłoszeń - zauważcie, że wspomniany tu jest Biuletyn Zamówień Publicznych - alternatywą ma być umieszczanie ogłoszeń na portalu internetowym.
Ust.1 wymienia zamknięty wykaz wyłączeń. Natomiast ust. 2 i 3 rozwijają myśl zawartą w ust 1 i odnoszą się do poszczególnych wyłączeń. Zauważcie że ust 2 mówi o ogłoszeniach, a ustęp 3 o terminach minimalnych.
Odwołania i skargi zostały wyłączone całkowicie i nie ma minimalnych wymagań w tym zakresie ustalonych ustawowo dla postępowań poniżej 60.000 euro - nie ma odwołań i skarg i już!
Dlatego też nie należy stosować ogłoszeń, nawet przy wartości poniżej 60.000 euro, gdy przepisy ustawy dla danego trybu nie przewidują takiego obowiązku. No chyba, że wynika to z wewnętrznych uregulowań zamawiającego - z czym też się spotkałem.

11

robert napisał/a:

Dlatego też nie należy stosować ogłoszeń, nawet przy wartości poniżej 60.000 euro, gdy przepisy ustawy dla danego trybu nie przewidują takiego obowiązku. No chyba, że wynika to z wewnętrznych uregulowań zamawiającego - z czym też się spotkałem.

czuje sie prawie przekonany ale...
powiedz mi Robercie jak bedzie z licytacją"
co do zasady licytacja jest ogłaszana na stronie zamawiającego i operatora.
a jezeli bedzie ponizej 60.000euro to dojdzie do tego portal UZP czy nie?

12

Tu przyznam się, że trudno mi jest odpowiedzieć od razu, jeśli chcesz mnie na czymś złapać to jest to dobre pytanie smile
Licytacja to tryb któy, jak to już pisałem jest ciekawy, ale mało używany (przynajmniej przeze mnie).Zacznę od tego że, tryb licytacji stosujemy dla zamówień, których wartość nie przekracza kwot określonych na podstawie art 11 ust 8 ustawy. Po drugie art 75 ustwy mówi, że zamawiający wszczyna postępowanie w tym trybie umieszczając ogłoszenie na swojej stronie internetowej oraz na stronie, na której będzie prowadzona licytacja. Po trzecie w końcu, art 4a ust 1 mówi, że do postępowań poniżej 60.000 euro nie stosuje się przepisów dotyczących publikacji ogłoszeń w BZP.
Biorąc te trzy czynniki pod uwagę stwierdzam, że:
W tym trybie nie ma mowy o ogłaszaniu w BZP dlatego też nie będzie miało tu zastosowania wyłączenie określone w art 4a ust 1 odnośnie ogłoszeń, a w związku z tym również warunek określony w art 4a ust 2 (ogłaszanie na portalu).
Podsumowując: Wszczynając postępwanie o wartości szacunkowej poniżej 60.000 euro w trybie licytacji nie umieszczłbym ogłoszenia na portalu a jedynie na swojej stronie i na stronie na której prowadzona jest licytacja.
Innym pytaniem jest to czy stronę portalu internetowego będzie można kiedyś traktować jako stronę operatora w myśl ustawy i używać jej w tym celu - może?

13

Drodzy Forumowicze,

Nie mogę zgodzić się z twierdzeniem Roberta. Problem leży w niewłaściwym zrozumieniu pojęć. Art. 4a ust. 2 mówi bowiem o ogłoszeniach o wszczęciu postępowania, a nie o ogłoszeniach o zamówieniu. To znacznie poszerza zakres trybów, rzeczywiście do każdego - nawet do zamówienia z wolnej ręki.

Stąd cała argumentacja, oparta zresztą bardziej na życzeniach, nie ma żadnego odniesienia do treści przepisu.

Pozdrawiam,

Michał

14

Zajrzałam na portal UZP pytania i odpowiedzi. na pytanie jakie informacje potrzebne będą do ogłoszenia o podpisaniu umowy padła odpowiedź:
"Numer ogłoszenia o wszczęciu postępowania; dane teleadresowe zamawiającego; określenie przedmiotu zamówienia; uzasadnienie wyboru wykonawcy(ów); dane teleadresowe wybranego wykonawcy(ów). "
Czyli niezależnie od trybu  (nawet WR) trzeba ogłosić wszczęcie ,żeby ogłosić zakończenie. Także Twoje wywody Robrcie, mimo , że bardzo logiczne pozostaną w sferze życzeń (niestety). sad

15

Ja się zabiję!
Robert!
broń się albo złóż samokrytyke!

16

Misza i Joanna oczywiście mają rację. Twierdzenia te są jednak prawdziwe jedynie w przypadku gdy zaakceptujemy fakt, że umieszcza się ogłosazenia o wszystkich postępowaniach, nawet w trybie z wolnej ręki i negocjacji bez ogłoszenia. Ja uważam, że jest to niepotrzebne, ponieważ te tryby z natury są poza powszechnym dostępem, są wyjątkiem w ustawie i ograniczają konkurencję. A art 4a jest bardzo ogólny i trzeba być elastycznym przy jego stosowaniu.
Niestety nie mogę na siłę włożyć komuś swoich rozmyślań do głowy, to co napisałem to jest podejście zdroworozsądkowe, które będę stosował od 25.05.2006r. Każdy powinien rozważyć co tu forumowicze napisali i trzeba pamiętać że ustawa o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych nadal obowiązuje i trzeba każdy przepis dogłębnie przemyśleć. A cały problem rozstrzygnie się w czwartek, zobaczymy co przyniesie nam Portal UZP smile

17

Robercie, ja bym się chętnie przyłączyła do Ciebie, ale jak ogłosisz podpisanie umowy, jeżeli trzeba podać numer ogłoszenia o wszczęciu postępowania. Chyba że nie będzie to pole obowiązkowe do wypełnienia. Ale to się dopiero okaże.

18

Mam przecieki że to pole nie będzie obowiązkowe. Tak czy siak oglaszanie zapytania o cenę czy negocjacji bez ogłoszenia byłoby upublicznianiem proccedur zamkniętych, co jest sprzeczne z założeniami (nie nówiąc o kłopotach z Wykonawcami, którzy także chcieliby wziąć udział w postępowaniu).
I pomyśleć ze wystarczyłyby dwa słowa w ustawie i nie byłoby tego problemu i tej dyskusji smile

19

Witam ponownie!

Akademicką dyskusję czas zakończyć. Niezależnie od racji wskazywanych powyżej, w Portalu UZP nie da się zamieścić ogloszenia w trybach, w których standardowo ogłoszenia nie ma powyżej 60 000 euro.

I problem rozwiązany, aczkolwiek racjonalnemu prawodawcy gratuluję pomysłowości przy uchwalaniu aktów prawnych.

Michał

20 (edytowany przez Yurand 2006-05-30 11:46:18)

AMEN

ufffff....pośpieszyłem sie!

to co w końcu z licytacją?
też chyba nie trzeba ogłaszać w portalu jezeli ponizej 60.000e?

21

Zrób to co Misza.Spróbuj umieścic na portalu to będziesz wiedział. smile