Tu przyznam się, że trudno mi jest odpowiedzieć od razu, jeśli chcesz mnie na czymś złapać to jest to dobre pytanie
Licytacja to tryb któy, jak to już pisałem jest ciekawy, ale mało używany (przynajmniej przeze mnie).Zacznę od tego że, tryb licytacji stosujemy dla zamówień, których wartość nie przekracza kwot określonych na podstawie art 11 ust 8 ustawy. Po drugie art 75 ustwy mówi, że zamawiający wszczyna postępowanie w tym trybie umieszczając ogłoszenie na swojej stronie internetowej oraz na stronie, na której będzie prowadzona licytacja. Po trzecie w końcu, art 4a ust 1 mówi, że do postępowań poniżej 60.000 euro nie stosuje się przepisów dotyczących publikacji ogłoszeń w BZP.
Biorąc te trzy czynniki pod uwagę stwierdzam, że:
W tym trybie nie ma mowy o ogłaszaniu w BZP dlatego też nie będzie miało tu zastosowania wyłączenie określone w art 4a ust 1 odnośnie ogłoszeń, a w związku z tym również warunek określony w art 4a ust 2 (ogłaszanie na portalu).
Podsumowując: Wszczynając postępwanie o wartości szacunkowej poniżej 60.000 euro w trybie licytacji nie umieszczłbym ogłoszenia na portalu a jedynie na swojej stronie i na stronie na której prowadzona jest licytacja.
Innym pytaniem jest to czy stronę portalu internetowego będzie można kiedyś traktować jako stronę operatora w myśl ustawy i używać jej w tym celu - może?