1

Temat: pytanie odnośnie pytań

przetargo ogłosiłem w dniu 10 lutego dzisiaj wpływa pytanie (15 luty) otwarcie 18, czy mam obowiązek udzielić odpowidzi na zadane pytanie,? czy to mój dowolny wybór???

2

Odp: pytanie odnośnie pytań

Nie masz takiego obowiązku. Oto treść odpowiedzi  UZP:
Jak należy liczyć termin, o którym mowa w art. 38 ust. 1: ?pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert? ?
Stosownie do treści art. 38 ust. 1 wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż:

1)    na 6 dni przed upływem terminu składania ofert,

2)    na 4 dni przed upływem terminu składania ofert - w przetargu ograniczonym oraz
            negocjacjach z ogłoszeniem, jeżeli zachodzi pilna potrzeba udzielenia zamówienia,

3)    na 2 dni przed upływem terminu składania ofert - jeżeli wartość zamówienia jest
            mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8

pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.
        Przepis powyższy stanowi jednoznacznie, że wniosek o wyjaśnienie treści siwz musi wpłynąć nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.
W przypadku wyznaczenia 7 - dniowego terminu na złożenie ofert, połowa terminu mija  4-tego dnia, wniosek o wyjaśnienie treści siwz musi zatem wpłynąć nie później niż do końca 4 dnia terminu składania ofert.
Odpowiednio do końca 23 dnia w przypadku wyznaczenia 45 - dniowego terminu składania ofert.

3

Oto treść odpowiedzi  UZP:
Jak należy liczyć termin, o którym mowa w art. 38 ust. 1: ?pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści SIWZ wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert? ?
Stosownie do treści art. 38 ust. 1 wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Zamawiający jest obowiązany udzielić wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż:

1)    na 6 dni przed upływem terminu składania ofert,

2)    na 4 dni przed upływem terminu składania ofert - w przetargu ograniczonym oraz
            negocjacjach z ogłoszeniem, jeżeli zachodzi pilna potrzeba udzielenia zamówienia,

3)    na 2 dni przed upływem terminu składania ofert - jeżeli wartość zamówienia jest
            mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8

pod warunkiem że wniosek o wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia wpłynął do zamawiającego nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.
        Przepis powyższy stanowi jednoznacznie, że wniosek o wyjaśnienie treści siwz musi wpłynąć nie później niż do końca dnia, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert.
W przypadku wyznaczenia 7 - dniowego terminu na złożenie ofert, połowa terminu mija  4-tego dnia, wniosek o wyjaśnienie treści siwz musi zatem wpłynąć nie później niż do końca 4 dnia terminu składania ofert.
Odpowiednio do końca 23 dnia w przypadku wyznaczenia 45 - dniowego terminu składania ofert.

4

a czy jeżeli połowa terminu na złożenie pytania upływa w niedzielę to czy nie powinienem przesunąć go na poniedziałek???
Bo tak SIWZ  i ogłoszenie zamieszczone 10 lutego otwarcie 18. połowa terminu upływa 14 a to jest niedziela, czy nie powinienem traktować poniedziałku jako połowa????

5

Nie, teminy liczysz zgodnie z KC.  Nie ma znaczenia, że połowa terminu  upływa w niedzielę.  Wykonawca  może wysłać pytanie w sobotę lub niedzielę faksem jeśli taka forma komunikacji jest dopuszczona.

6

właśnie terminy liczy się zgodnie z kc (oczywiście z wyjątkiem terminu związania ofertą); zgodnie więć : Art. 115 kc. Jeżeli koniec terminu do wykonania czynności przypada na dzień uznany ustawowo za wolny od pracy, termin upływa dnia następnego. Dla mnie złożenie zapytania może odpowiadać pewnej czynności. Jeszcze zastanawiałam się jak obliczyć ten termin przy nieparzystaj liczbie dni. na szkoleniu pan stwierdził "że trzeba podzielić dzień" ale mnie to nie przekonuje.  narazie liczę to na korzyść wykonawcy czyli na 7 dni on ma 4. no i oczywiście czekam na jakieś wyroki bo narazie matrix.