1

Temat: sprawdzać ofertę?

Witam, po otwarciu ofert (1 oferta złożona) okazało się, że cena oferty przewyższa kwotę jaką zamawiający zamierza przeznazcyć na sfinansowanie zamówienia. Unieważniam postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt  4 nie badając oferty. Ale zaczełąm sie zastanawiać- czy jednak nie powinnam oferty zbadać???????

2

Odp: sprawdzać ofertę?

Zbadać musisz,  przesłanką unieważnienia jest cena oferty najkorzystniejszej  przewyższająca kwotę jaką zamawiający może a nie zamierza przeznaczyć

3

Jesli zamawiajacy stwierdza, ze moze tyle co zamierzał, a wszystkie oferty przekraczaja te kwote - to ja bym uniewaznił od razu.

4

A gdyby okazało się, że mam np. nieaktyualny KRS w ofercie - wzywam do uzupełnienienia dokumentu mimo,że i tak unieważnię postępowanie  hmm

5

Wszystko jest kwestią podejścia... Niektórzy zamawiacze unieważniają od razu (np. patrz post Piotrka), ja jednak oferte najkorzystniejszą wybieram bo właśnie cena tejże jest przesłanką - większość ZA tak orzeka. No ale cóż - każdy robi jak uważa smile
W zalezności od tego co postanowisz zrobić: jeśli chcesz unieważnić od razu to oczywiście nie wzywasz. Jeśli zaś najkorzystniejszą chcesz wybrać no to ze wszelkimi konsekwencjami - z uzupełnianiem łącznie.

6

sparawdziłam ofertę okazało się że jest niezgogna ze siwz więc podlega odrzuceniu (art.89 ust.1 pkt 2) a jest to jedyna oferta złożona w postępowaniu,której cena przewyzszała kwotę jaką przeznacza zamawiający. Unieważniam na pewno...tak ale teraz to już nie wiem czy na podstawie art. 93 ust.1 pkt 1 czy pkt 4....????????? mad

7

a wracając do wątku wezwania do uzupełnienia dokumentu (nieaktualnyKRS) w takim przypadku (wiem że unieważniam)  wydaje mi się, że nie wzywam 26 ust.1 pkt 3 ".....chyba że mimo ich uzupełnienia konieczne byłoby unieważnienie postępowania?.