Temat: Uzupełnianie dokumentów
Do uzupełnienia jakich dokumentów mogę wezwać Wykonawcę na mocy art. 26 ust. 3 , a do jakich nie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Uzupełnianie dokumentów
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Do uzupełnienia jakich dokumentów mogę wezwać Wykonawcę na mocy art. 26 ust. 3 , a do jakich nie?
Wszystkich dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu, zarówno tych z art. 22 ust.1, jak i z art. 24 ust.1
Tzn. że po nowelizacji muszę wezwać do uzupełnienia oświadczenia o spelnianiu warunków udziału? A jeśli Wykonawca nie uzupełni - to odrzucam czy wykluczam?
Wezwać do uzupełnienia, jeżeli nie złoży oświadczenia
Oczywiście, że tak. Na stronie internetowej UZP w zakładce "prawo krajowe - opinie prawne - dotyczące nowlizacji ustawy" znajduje się wśród 8 opinii, opinia potwierdzająca takie stanowisko zamawiajacego.
właśnie się zastanawiam czy w tej chwili mamy prawo żądać takiego oświadczenia - nie ma go w rozporządzeniu
w siwz "po nowemu" żądacie takiego "ogólnego" (jak pisze Marcia) oświadczenia?
1. właśnie się zastanawiam czy w tej chwili mamy prawo żądać takiego oświadczenia - nie ma go w rozporządzeniu
2 . w siwz "po nowemu" żądacie takiego "ogólnego" (jak pisze Marcia) oświadczenia?
1. nigdy nie było
2. tak, obowiazek żądania - 44
Narodziła mi się kolejna wątpliwość po przeczytaniu pewnego artykułu, co do formy uzupełniania.
Otóż przeczytałam, że w przypadku uzupełniania faxem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału - faks nie jest formą pisemną i jest niedopuszczalny.
Czy jeśli w SIWZ piszę, że:
"Wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje składane przez zamawiającego i wykonawców wymagają formy pisemnej."
a później:
"Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje przekazane za pomocą faksu lub drogą elektroniczną uważa się za złożone w terminie, jeżeli ich treść dotarła do adresata przed upływem terminu określonego w pkt......i została niezwłocznie potwierdzona na piśmie przez przekazującego."
Czy taki zapis jest prawidłowy?
Chodzi mi o to, że dopuszczam wcześniejsze złożenie faxem uzupełnianych oświadczeń np. z art. 22, ale w konsekwencji żądam też "oryginału".
Co o tym sądzicie?
według mnie taki zapis jest ok!
To super;-)
Czy wg tego zapisu jest jednoznaczne, że dopuszczam faks, a ostatecznie "wersję oryginalną" dokumentu?
1. Otóż przeczytałam, że w przypadku uzupełniania faxem dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału - faks nie jest formą pisemną i jest niedopuszczalny.
2. Czy jeśli w SIWZ piszę, że:
"Wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje składane przez zamawiającego i wykonawców wymagają formy pisemnej."
a później:
"Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje przekazane za pomocą faksu lub drogą elektroniczną uważa się za złożone w terminie, jeżeli ich treść dotarła do adresata przed upływem terminu określonego w pkt......i została niezwłocznie potwierdzona na piśmie przez przekazującego."
Czy taki zapis jest prawidłowy?
Chodzi mi o to, że dopuszczam wcześniejsze złożenie faxem uzupełnianych oświadczeń np. z art. 22, ale w konsekwencji żądam też "oryginału".
Co o tym sądzicie?
1. Podzielam
2. Odradzam
Skoro odradzasz, to jak powinnam zweryfikować tą treść?
Oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje zamawiający i wykonawcy przekazują pisemnie lub/i faksem ? nr faksu zamawiającego: .... (forma przekazywania dokumentów za pośrednictwem faksu nie dotyczy dokumentów o których mowa § 999 SIWZ*). Jeżeli zamawiający lub wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje faksem, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc