Temat: bankowa obsługa budżetu gminy
Mam takie pytanie jak Wy robicie w tej kwestji - bankowa obsługa budżetu gminy.
1. W formie przetargu
2. procedurą do 14 tyś
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → bankowa obsługa budżetu gminy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam takie pytanie jak Wy robicie w tej kwestji - bankowa obsługa budżetu gminy.
1. W formie przetargu
2. procedurą do 14 tyś
Ja w starostwie powiatowym robiłem to w formie przetargu nieograniczonego. Tak też ostatnio robilo miasto Tychy - patrz Wyrok KIO z 22 grudnia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1697/09
Karol a jak po szacowaniu wyjdzie do 14 tyś
Jeżeli możesz oszacować z nalezytą staraności, że obsługa nie przekroczy 14 000 euro, to masz art. 264 ust.1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240), który stanowi iz bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych.
Co do szacowania warości to nie rób tego sama, zażądaj takiego szacunku od skarbnika gminy (powiatu, województwa). Powinnaś dostać ten szacunek na piśmie i załączyć do
dokumentacji postępowania Ja tego nigdy nie robiłem sam szacunku.
Skarbnik również powinien zdecydować, czy w okresie obowiązywania umowy nie będą przez gminę (powiat, województwo) zaciągane kredyty. Wtedy jednym postępowaniem można załatwić obsługę bankową i zaciąganie kredytów do wysokości i na zasadach określonych przez zamawiającego w SIWZ.
Bardzo dziękuję karol
Karol czy można w warunkach podac warunek, że bank musi mieć filię w miejscowości gdzie jest np. Gmina, lub podobny ? Tylko to jest ograniczenie dla innych. Może masz inny pomysł.
Jest to ograniczenie konkurencyjności. Ja żądałem elektronicznego bankowego systemu obsługi, wtedy wszystkie operacje, poza pobraniem gotówki były dokonywane elektronicznie
Dzięki za pomoc
Jeżeli ... art. ... ustawy ... stanowi i z bankową obsługę budżetu jednostki samorządu terytorialnego wykonuje bank wybrany na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych -
- a przepis Pzp przewiduje postępowanie bez stosowania przepisów Pzp, to na mocy tej ustawy do kolejnych czynności nie stosuje się jej szczegółowych zapisów. Jasne?
A dla mnie zasady określone w przepisach o zamówieniach publicznych to nie tylko art. 4 pkt 8 ustawy Pzp
Dla mnie też.
Tyle że pojawia się kłopot które wybrać, skoro przepisy ustawiają je według wartości zamówienia.
Np. zasady określone w art. 7 - 9
A co myślicie o takim zapisie na spełnienie warunku - Warunkiem przyjęcia oferty będzie przez oferenta będzie posiadanie na terenie gminy oddziałów, filii lub punków obsługi kasowej, zapewniającej dokonywanie (wypełnianie) bankowej obsługi Zamawiającego.
Zaznaczam ,że to będzie postępowanie do 14 tyś.
To ostatnie pytanie to próbuje wyważyć otwarte drzwi.
Skoro poniżej progu stosowania ustawy, to niepotrzebne kombinowanie. Proponuję wysłać zwyczajne pismo do okolicznych banków (najlepiej tylko do tych bardziej pasujących) z podaniem naszych oczekiwań i z prośbą o ofertę, dać przyzwoity termin, unikać określeń z ustawy. I spokojnie czekać na wyniki. Chyba proste?
hubal ma rację, jak do 14 tys euro to nie ma sensu sobie samemu kłody pod nogi rzucać.
Tak zrobiłam. Pozdrawiam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc