1

Temat: Kwota Vat do poprawy?

W formularzu oferty jest miejsce na wpisanie wartości netto, kwoty Vat, wartości brutto. Wartość netto nie wynika z żadnego innego miejsca w ofercie.
Kwota Vat ( przy stawce 22%) jest obliczona źle a co za tym idzie żle podana jest Kwota brutto. Czy poprawić to jako omyłkę rachunkową? Czyli od netto obliczyc właściwą kwotę Vat i właściwa wartość brutto?
zaznaczam, że po dokonaniu takiej poprawy oferta będzie ofertą najkorzystniejszą.

2

Odp: Kwota Vat do poprawy?

novak napisał/a:

Czyli od netto obliczyc właściwą kwotę vat i właściwa wartość brutto?

Tak

3

Opinie w tej kwestii są tak odmienne, że już sama nie wiem. Pewne jest że nie poprawia się błędnie zastosowanej stawki vat. Ale kwota? Ja obstawiam, że można, ale są tacy co twierdzą, że od razu odrzucić. Tyle, że przy tej drugiej opcji odwołanie gotowe!

4

Jeśli faktycznie z dokumentów wynika, że kwota netto i stawka podatku są prawidłowe, to nie odrzucać, koniecznie poprawić kwotę podatku i brutto, a następnie starannie napisać stosowne zawiadomienia.
Nie widzę innej możliwości ani powodzenia odwołania.

5

miałem identyczną sytuację i zrobiłem jak napisał hubal:)netto poprawiłem wyliczyłem prawidłowy podatek i na tej podstawie brutto i jest ok:)

6

Nie spodziewałam się takiej frekwencji o godzinie 22 smile
Przychylam się do waszych opini, że trzeba to poprawić i tak pewnie zrobię, ale powiem szczerze, że pewna nie jestem.

7

Uzupełnienie-sprostowanie.
Z dokumentacji postępowania może alternatywnie wynikać, że to kwotę brutto należy uważać za podstawową, wtedy przy znanej stawce podatku należy poprawić kwotę netto. Wszak najważniejsza jest cena, którą trzeba zapłacić, a ta jest zawsze z podatkiem.

Może też być tak, że obie kwoty mają przypisaną identyczną rangę i wtedy mamy problem, może zachodzić konieczność odrzucenia oferty, jak w podpowiedzi autorki pytania. Spotykamy się przecież z przykładami, w których najważniejsze są jednocześnie wszystkie kwoty, każda pisana słownie dla podkreślenia jej rangi.