1

Temat: matematyka-termin związania ofertą

Jak liczyć termin związania ofertą? Jeśli ma to być 30 dni to od dnia (czyli włącznie z nim) ogłoszenia? Termin nadsyłania ofert w moim przypadku to 11.12.2006 r.
Więc licząc od tego dnia 30 dni ,związanie ofertą przypada to 9.01.2007 r.
Licząc z kolei od dnia następnego termin przypadnie 10.01.2007 r.
Nie wiem na ile to jest ważne, więc zapytuję :-)

2

Odp: matematyka-termin związania ofertą

rahi napisał/a:

Nie wiem na ile to jest ważne, więc zapytuję :-)

Rzekłbym, że jest to jedna z ważniejszych rzeczy... a bieg terminu związania ofertą rusza od upływu terminu składania. Dzień składania jest pierwszym dniem biegu terminu

3

Błędnie liczysz termin.
Bieg terminu liczy się od dnia kiedy nastąpiło dane zdarzenie, jednak ten dzień jest pomijany i liczenie terminu odbywa się od dnia następnego.
Odsyłam do K.C.

4

DaVinci napisał/a:

Błędnie liczysz termin.
Bieg terminu liczy się od dnia kiedy nastąpiło dane zdarzenie, jednak ten dzień jest pomijany i liczenie terminu odbywa się od dnia następnego.
Odsyłam do K.C.

Tak oczywiście...
Ja odsyłam do PZP, które ma pierwszeństwo przed KC, który zaś sie stosuje jedynie w kwestiach nieuregulowanych przez PZP...
Ps. Długo w zamówieniach ?

5

kogo mam posłuchać zatem? :-)

6

rahi napisał/a:

kogo mam posłuchać zatem? :-)

Siebie najlepiej i ustawy PZP - Art.85.5 -> w tym przypadku PZP określa bieg terminu wiec KC nie ma zastosowania

7

o i to jest konkretna podpowiedź. Bardzo dziękuję, zostaję przy tej wersji. Ze słuchaniem samej siebie nie będę ryzykować, bo jestem żółtodziobem w tej materii. A ten artykuł faktycznie nie pozostawia wątpliwości. Pozdrawiam

8

Ten artykuł nasunął mi drugą wątpliwość. Art 85.1, 1) "nie dłużej niż 30 dni" - czyli może być krócej? Ponieważ termin nadsyłania ofert wyznaczono na 11.12.2006 r. a podpisanie i bieg umowy musi rozpocząć się dnia 1.01.2007 r. to chyba wyznaczanie 30-sto dniowego (od daty upływu terminu związania ofertą) dziwnie wygląda. Mogę wpisać termin związania 22 dnido  -(czyli do 1.01.2007 r.) Są jakieś minimalne okreslone liczbowo terminy? Proszę o wyrozumiałość :-)

9

Może być krótszy, ale ze wszech miar jest wskazany maksymalny dopuszczalny - on nie wydłuża postępowania a może je wręcz uratować smile

10

Rozumiem, obawiałam się jedynie, że skoro od 1.01.2007 powinnam już mieć zawartą umowę to dziwnie jest wiązać nadal, np. przez 10 dni, ofertą pozostałych uczestników. Po Twoim poście widzę że np. jeśli zdarzyłby się protest, to ten wydłużony termin ratuje mnie przed pozostaniem bez ważnej oferty itp. i ogłaszaniem nowego przetargu. Dzięki raz jeszcze smile

11

Protest powoduje że bieg terminu związania ulega zawieszeniu do czasu ostatecznego rozstrzygnięcia protestu. Maksymalny termin związania powoduje spokój w sprawdzaniu ofert, wzywaniu du uzupełnienia itp.

12

Marko napisał/a:
DaVinci napisał/a:

Błędnie liczysz termin.
Odsyłam do K.C.

Tak oczywiście...
Ja odsyłam do PZP, które ma pierwszeństwo przed KC, który zaś sie stosuje jedynie w kwestiach nieuregulowanych przez PZP...
Ps. Długo w zamówieniach ?

Dość długo.

13

Marko ma oczywiscie rację, skracając termin zwiazania grasz do własnej bramki.
Pamietać trzeba, że można wnioskować o przedłużenie terminu na siedem dni przed jego upływem... mozna też tego nie zrobić... wink)

14

i jeszcze:
Sygn. akt UZP/ZO/0-11/05
Przepis art. 85 ust. 5 ustawy Prawo Zamówień Publicznych wskazuje, że ? bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert". Z kolei art. 85 ust 1 ustawy Prawo Zamówień Publicznych wskazuje, że ?wykonawca jest związany ofertą do upływu terminu określonego w specyfikacji istotnych warunków zamówienia". Określenie ?termin" użyte w przepisie art. 85 ust 1 ustawy Prawo Zamówień Publicznych oznacza ?okres czasu", w którym wykonawca jest związany ofertą. Bieg terminu rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert. Przepis art. 85 ust. 5 ustawy Prawo Zamówień Publicznych odmiennie od postanowień k.c. reguluje kwestie obliczania terminu związania wykonawcy ofertą. Wyraźne wskazanie, iż bieg terminu rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert powoduje, że nie znajduje w tej sytuacji zastosowanie przepisu art. 111 ust. 2 k.c. w zw. z przepisem art. 14 ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Zgodnie z powyższymi opiniami arbitrzy w wyroku z 18 stycznia 2005 roku uznali, że błędne i sprzeczne z zapisami PZP jest liczenie terminu związania ofertą dopiero w następnym dniu od upływu terminu składania ofert.

15

Tym wyrokiem nasi dzielni arbitrzy pokazali, ze to oni są ważniejsi niż zasady matematyki i kodeks cywilny. wink

16

I, jest to jedyny wyjątek od zasady liczenia terminów wg. art. 111 KC

17

nora4 napisał/a:

I, jest to jedyny wyjątek od zasady liczenia terminów wg. art. 111 KC

Ba, gdyby tylko...

18 (edytowany przez Adam_46 2007-01-26 11:59:22)

Witam, i mam pytanie:
Czy tryb związania ofertą kończy się z chwilą podpisanie umowy,
czy obowiązuje do końca terminu jego wygaśnięcia ?
Chodzi oczywiście o zmianę ceny smile
Proszę fachowców o odpowiedź, od razu nadmieniam jestem "świeży" smile

19

Nie za bardzo widze związek... Jeśli umowa została zawarta to cena w umowie wynika z oferty. Jeśli jeszcze nie została to i tak nie można oferty po otwarciu zmienić. No chyba, że chodzi o aneks do umowy...
Możesz sprecyzować ?

20

Termin związania ofertą był przedłużony o 30 dni - czyli powiedzmy upłynął 25 stycznia
umowa została zawarta 17 stycznia i zawiera ustaloną z oferty cenę oraz punkty mówiące o warunkach jej zmiany (zmiana ceny producenta, za zgodą zamawiającego, pisemnie itd.) dostawa miała miejsce 18 stycznia i okazało się, że ceny się zmieniły właśnie tego dnia. Zamawiający żąda faktury korekty ceny, chociaż nie było żadnych pisemnych uzgodnień wcześniej - tak jak wymaga tego umowa.

21

No to termin związania nie ma tu nic do rzeczy. Pozostaje kwestia egzekwowania zapisów umowy

22 (edytowany przez Adam_46 2007-01-29 09:43:05)

Serdecznie dziękuję i pozdrawiam

|-----  Za tę cenną informację również dziękuję. smile
|
\/

23

Adam_46 napisał/a:

Termin związania ofertą był przedłużony o 30 dni - czyli powiedzmy upłynął 25 stycznia
umowa została zawarta 17 stycznia i zawiera ustaloną z oferty cenę oraz punkty mówiące o warunkach jej zmiany (zmiana ceny producenta, za zgodą zamawiającego, pisemnie itd.) dostawa miała miejsce 18 stycznia i okazało się, że ceny się zmieniły właśnie tego dnia. Zamawiający żąda faktury korekty ceny, chociaż nie było żadnych pisemnych uzgodnień wcześniej - tak jak wymaga tego umowa.

dobrze jest także w kaluzulach waloryzacyjnych ceny, dopuszczających jej zmiany, wprowadzić zapis od jakiego terminu będzie miał zastosowanie podany mechnizm (zmiana cen u producenta) uprawniajacy do tej zminy.
Np. dopuszcza się waloryzację ceny w przypadku zmiany cen u producenta, jednak nie wczesnij niż 3 m-ce liczone od dnia podpisania umowy i tylko wtedy gdy wzorst ten przekroczy 5% ceny na podstawie której podpisano umowę. Mechanizm waloryzacji obowiązuje także w przypadku spadku cen.
procentowe skale, termin są przykładowe i uzależnione od tego, co jest przedmiotem zamówienia.